• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πνεύμα της εποχής

 • A-
 • A+

Η εποχή απαιτούσε μια εικόνα

Της επιταχυνόμενης γκριμάτσας της

Κάτι από τη μοντέρνα σκηνή

Κι όχι εν πάση περιπτώσει την αττική χάρη

Οχι, όχι βεβαίως, τις σκοτεινές

Ονειροπολήσεις της εσωτερικής ματιάς

Καλύτερα ψευδολογίες

Παρά οι κλασικοί σε παράφραση

Η εποχή απαιτούσε κυρίως ένα γύψινο εκμαγείο

Φτιαγμένο δίχως χάσιμο χρόνου

Ενα κίνημα σε πρόζα, όχι, όχι βέβαια αλάβαστρο

Ή τη γλυπτική της ρίμας

Εζρα Πάουντ «Η εποχή απαιτούσε»

Τι με έκανε να ξαναφέρω στον νου μου αυτό το ποίημα του Εζρα Πάουντ, ποιητή κορυφαίου αλλά καταραμένου, αφού συνέπλευσε με τον φασισμό, διότι μισούσε τις ασκήμιες των καιρών του (που δεν έχουν εκλείψει) για να πέσει στην απόλυτη ασκήμια εκείνου; Να τις μεταφράσω «δίχως χάσιμο χρόνου» γιατί το τυπογραφείο περιμένει, ακόμα και αν τα παιδιά της «Εφ.Συν.» έχουν κατανόηση για τις σκοτεινές μου ονειροπολήσεις που με κάνουν να στέλνω πάντα το άρθρο μου στο παρά πέντε; Τι άλλο, από τις απαιτήσεις της εποχής ή αλλιώς «το πνεύμα των καιρών».

Πληροφορήθηκα από άρθρο της Ναταλί Χατζηαντωνίου ότι η αρχική επιλογή κάποιων εκλεκτόρων για τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου ήταν η συλλογική υποψηφιότητα τριών καλλιτεχνών, κάτι που δικαιολογούσαν, όπως υποστήριζαν, η απουσία μιας προσωπικότητας με επαρκή εμβέλεια και το γεγονός ότι «οι καιροί δεν ανέχονται πια τέτοιες συμπεριφορές και αντιμετωπίσεις». Επιλογή που δεν έγινε τελικά, διότι δεν το επέτρεπε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του Εθνικού Θεάτρου.

Είναι σαφές ότι ο νόμος που διέπει τα του Εθνικού και φτιάχτηκε με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον Νίκο Κούρκουλο, το 1994, δίνει στον διευθυντή μια μονοκρατορία που δεν είχαν ποτέ προκάτοχοί του, όπως ο Μινωτής. Πλαίσιο που, όσο γνωρίζω, λειτουργεί και ώς τις μέρες μας. Και που κάποιοι τώρα έκριναν ασύμβατο με τις «απαιτήσεις της εποχής». Κάτι που, ομολογώ, δεν είναι συμπαθές για τον ήδη εκλεγμένο διευθυντή.

Οι απαιτήσεις αυτές ωστόσο δεν ίσχυσαν στην περίπτωση του διορισμού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εδώ, κατ’ απαίτηση της υποψήφιας και νυν διευθύντριας, σύμφωνα με συνέντευξή της στην Tagesspiegel (στην οποία αναφέρεται και σχετικό δημοσίευμα στη Lifo), ψηφίστηκε νέος νόμος που αναιρεί τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και το υποκαθιστά με συμβούλους που θα επιλέγει η ίδια και που δεν συνιστούν θεσμικό συλλογικό όργανο. Το όλο μοντέλο μοιάζει να διέπεται από έναν συγκεντρωτισμό, που κάνει το καθεστώς του Εθνικού να μοιάζει χαλαρό.

Μήπως στις δυτικές Δημοκρατίες ένας σημερινός πρωθυπουργός έχει περισσότερες εξουσίες από όσες διέθετε ένας παλιός βασιλιάς; Με άλλα λόγια, μήπως «το πνεύμα τις εποχής» έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά; Στη διακυβέρνηση αλλά και σε άλλους τομείς;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τον Κυριάκο Κατζουράκη
19 του Σεπτέμβρη το βράδυ σας τηλεφώνησα –Να πάνε όλα καλά αύριο, είπα. –Ευχαριστώ απάντησες. –Είσαι έτοιμος ρώτησα; –Οχι δεν είμαι, απάντησες. Την σκεφτόμουν την απάντησή σου όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα, όταν...
Για τον Κυριάκο Κατζουράκη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το δράμα, το πλοίο και το θέατρο
Δευτέρα πρωί. Σε ένα νησί των Κυκλάδων. Είχαμε διαλέξει να επιστρέψουμε Δευτέρα για να αποφύγουμε την πολυκοσμία. Λάθος. Το λιμάνι ήταν γεμάτο. Πρώτη φορά τόσος κόσμος. Ενας συνωστισμός που θύμιζε απαγορευμένο...
Το δράμα, το πλοίο και το θέατρο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κοιμήσου Περσεφόνη
Το ίδιο το θέατρο πρέπει να δημιουργήσει, να επαναστατήσει, να καλέσει, σαν τον Διόνυσο των Βατράχων, από τον Αδη τον Αισχύλο θεραπεύοντας τις πληγές μας. Ο ύπνος της Περσεφόνης ας μην είναι παντοτινός.
Κοιμήσου Περσεφόνη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η μελαγχολία του θεατρίνου
Τι γίνεται με τους θεατρίνους σήμερα; Ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, μουσικούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, χορευτές, φωτιστές και άλλους; Κεσάτια είχαν εδώ και πολύ καιρό. Η κοινωνία μας, το κράτος,...
Η μελαγχολία του θεατρίνου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα παιδιά του πολέμου
Παιδιά, κορίτσια και αγόρια με ξυρισμένα κεφαλάκια. Τα παιδιά του πολέμου, του κάθε πολέμου. Η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου τα έφεραν κοντά μας, τους έδωσαν φωνή στη «Σφίγγα», το Σάββατο, σε μια...
Τα παιδιά του πολέμου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ελένη, η γυναίκα / νεφέλη
Στο Μπάγκειον ξαναβρήκαμε τον Δήμο Αβδελιώδη. Αγαθό στοιχείο της δημιουργίας που εδώ και χρόνια ξέρει να ξαναδίνει ζωή σε κείμενα και σε κτίρια.
Ελένη, η γυναίκα / νεφέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας