• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 25.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο αιώνες

 • A-
 • A+

Δεν είναι να απορεί κανείς για τον ανύπαρκτο εορτασμό των διακοσίων χρόνων του ξεσηκωμού, της επανάστασης του 1821, αυτού του ελληνικού θαύματος, μετά από αιώνες και αιώνες δουλείας και ανυπαρξίας. Και μόνο να αναλογιστεί ποιος ήταν υπεύθυνος για τον εορτασμό της εθνικής αυτής επετείου αρκεί για να μην απογοητευτεί από τα αποτελέσματα της επιτροπής. Γιατί το ’21 πρέπει εξ απαλών ονύχων σχεδόν να το έχεις εσωτερικεύσει, να έχεις βιώσει τι σημαίνει σκλαβιά και φτώχεια ή να μην μπορείς να κλάψεις και να γελάσεις μέσα από τη μητρική σου γλώσσα [αλλιώς πενθείς στα ελληνικά και διαφορετικά στα τουρκικά ή στα αρβανίτικα -ή και στα ρωμαίικα].

Είναι και που το εθνικό αφήγημα μετά την απελευθέρωση ήταν εθνικά στρεβλό -στραβά μάθαμε οι πλείστοι τους αγώνες και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν κατά κάποιον τρόπο σε αυτό το θαύμα. Τι να μας πει η κυρία Δασκαλάκη, που ζει μες στη χλιδή; Πώς να συνομιλήσεις με τους αγωνιστές του ’21 άμα δεν έχεις υποφέρει από τον τύραννο της ένδειας και της υποδούλωσης στον εχθρό αλλά και στην Ανάγκη; Καλύτερα να αρχίσουμε να τα βλέπουμε όλα τούτα σαν αστείο μάλλον παρά να τα πάρουμε στα σοβαρά και να ψάχνουμε ακόμη να κατανοήσουμε πώς γιορτάστηκαν τα διακόσια χρόνια. Μη μας πουν ότι, ξέρετε, ο κορονοϊός δεν επέτρεψε να δείξουμε το έργο μας ή ξέρω ’γώ ο καύσωνας και οι πυρκαγιές στάθηκαν εμπόδιο στην ανάδειξή του, στη «λαμπρότητά» του -δεν χρειάζονται φληναφήματα και ευτελείς δικαιολογίες, αρκετά με τον εμπαιγμό.

Αρκετοί είναι ακόμη σήμερα που θεωρούν ότι το ’21 δεν έχει εισέτι συντελεστεί, αφού δεν τελείωσε με οικείες δυνάμεις αλλά περατώθηκε με τη συμβολή ξένων, που δεν ξέχασαν βεβαίως να βάλουν τους όρους τους, να έχουν λόγο στα εθνικά μας ζητήματα [ακόμη έχουν]. Αν αυτοί έχουν δίκιο [πιστεύω ότι έχουν] τότε τι ακριβώς γιορτάζουμε διακόσια χρόνια μετά από μια ασυντέλεστη επανάσταση; Ξέρει κανείς; Αναρωτιέται κανείς; Μπορεί τα δημοτικά τραγούδια να έσωσαν τον ελληνισμό αλλά ποιος ενδιαφέρεται σήμερα [πλην λαμπρών εξαιρέσεων] για την τύχη και το μέλλον αυτών των τραγουδιών, για το μέλλον της χώρας εννοείται;

Τι να μας κάνουν οι εορτασμοί όταν αγνοούμε την ουσία; Μας αρέσει να αυτοαποκαλούμαστε απόγονοι ηρώων του ’21 [και των αρχαίων], δυσανασχετούμε όμως όταν μας ρωτούν -και δεν ξέρουμε να απαντήσουμε- ποιος ήταν ο χαρακτήρας της επανάστασης ή τι αντίκτυπο είχε στο διεθνές στερέωμα η έκβασή της [όπως τέλος πάντων τελείωσε]. Μας στενοχωρεί επίσης να διαβάζουμε ποια ήταν η κατάληξη πολλών εκ των ηρώων της επανάστασης -πώς πέθανε λόγου χάρη ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο περίφημος για τη δράση του Νικηταράς· μας ικανοποιεί που αποκλήθηκε Τουρκοφάγος [μας χαροποιεί και μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια μάλιστα, τι να λέμε...]. Το καλό είναι ότι μέσα στον χρόνο εκδόθηκαν -χωρίς η επιτροπή εορτασμού να έχει κανένα λόγο- πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία για το ’21 [βασισμένα σε πηγές...].

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο δωσίλογος και ο επαναστάτης
Να ρίξουμε κι από δω μια ματιά στο Εικοσιένα, στα διακόσια χρόνια του. Μια… τρίτη ματιά μακριά από φουστανέλες και τσαρούχια.
Ο δωσίλογος και ο επαναστάτης
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο Κολοκοτρώνης και η Επανάσταση
Μπήκαμε λοιπόν, έστω με φόβο από τον κορονοϊό, έστω άνεργοι οι πολλοί, έστω δύσκολα διαβιούντες, έστω με κυβέρνηση που δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, στο εορταστικό έτος της «απελευθέρωσης» της χώρας από...
Ο Κολοκοτρώνης και η Επανάσταση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
200+1 χρόνια μετά
Διακόσια και ένα χρόνια μετά, η σημερινή ημερομηνία συμπίπτει με την κυκλοφορία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη της επαναστατικής προκήρυξης «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» το 1821.
200+1 χρόνια μετά
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η φετινή επέτειος
Εκατό χρόνια δεν είναι πολλά, οι αποκαλύψεις ίσως ακόμα δυσκολεύονται να διατυπωθούν, αλλά ευελπιστούμε σε μεγάλες εορταστικές εμπειρίες.
Η φετινή επέτειος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Υπήρξεν το άριστον εκείνο
Οι περιπέτειες της αμφιλεγόμενες αυτής λέξης θυμίζουν πολύ τις περιπέτειες της Ελλάδας, αρχαίας και σύγχρονης. Από την Επανάσταση του '21 και πέρα έχουμε τουλάχιστον τριών ειδών φιλέλληνες.
Υπήρξεν το άριστον εκείνο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μύθοι και απομυθοποίηση
Παρηγορητική η επέτειος της Επανάστασης μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά. Βιβλία, άρθρα, εκπομπές, συνεντεύξεις, μουσική και υπέροχες εικόνες βοηθούν να εμπεδωθεί το αίσθημα του ανήκειν, επιπλέον να διευρύνουμε...
Μύθοι και απομυθοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας