• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.5°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.1°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 19.6°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.2°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.9°C / 20.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  4 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 18.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τις παιδικές φιλίες και την απλοσύνη

 • A-
 • A+

Δεν έχουν ανάγκη το θρόισμα των καιρών οι παιδικές φιλίες για να λάμψουν και να συγκινήσουν τον εσωτερικό κόσμο, ειδικά όταν αδιαφορούν για την ξεχωριστή πορεία του καθενός, εννοείται όταν δεν επηρεάζονται από «κατακτήσεις» και κοινωνικά τάχα αξιώματα. Είναι ριζωμένες στα πρώτα ερεθίσματα, στα πρώτα αλαφιάσματα, στην πρώτη «ανάγνωση» του περιβάλλοντος κόσμου, στις πρώτες κοινές σχεδόν εμπειρίες, στα πρώτα [ερωτικά, κυρίως] καρδιοχτυπήματα. Μένει κανείς εμβρόντητος αναγνωρίζοντας το χώμα και το νερό που έχει θρέψει αυτές τις ρίζες.

Δροσίζονται από το αεράκι του νόστου οι παιδικές φιλίες, προκαλούν ρίγος στον χώρο και τον κόσμο όταν ξυπνάνε και θάλλουν στην ατμόσφαιρα και στο φως, στη μουσική της συμμέθεξης και της ανατριχίλας, στην ανηλεή τρυφερότητα του χρόνου. Ξαναγίνεται νέος κανείς, ξαναγεννιέται όταν βρεθεί ανάμεσα σε παιδικούς, σταθερούς φίλους. Εικόνες πολύτιμες, ξεθωριασμένες μεν, καθαρότατες δε, περνάνε από μπροστά σου οι πρώτοι μικροί θεοί, με τους οποίους είχες συνομιλήσει τότε, εμφανίζονται αθώοι αλλά σκληροί, αυστηροί αλλά και παιγνιδιάρηδες - λυτρωτές του χωροχρόνου και της αγωνίας που δεν λέει να κοπάσει ή να απομακρυνθεί από τα σπλάχνα.

Μνήμες κεντρίζουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα, ο οργανισμός αναστατώνεται, το δέρμα ανατριχιάζει και ψάχνει να βρει τα όριά του και τη συμπαντική του λειτουργία -χορεύει ο οργανισμός, φουντώνει η φλόγα της γλυκιάς ομιλίας, η θερμοκρασία σωμάτων και ψυχών γίνεται φυσική και χαρούμενη· θάλλει το ρίγος [και η Ιστορία].

Ο ορίζοντας επαναποκτά το μάκρος του [και το χάος του]. Αυτό που οι παιδικές ψυχές είχαν δει ή και ορίσει, μακριά από επιστήμες και φυσικούς νόμους· εγγίζουμε τον ορίζοντα, τον ψηλαφούμε, παίζουμε μαζί του, του βγάζουμε τη γλώσσα -τι να λέμε τώρα! Ο κάμπος απλώνεται ώς πέρα, μακριά και τόσο κοντά μας, τα χωράφια [κυρίως εκείνα της ψυχής] ποτίζονται και γίνονται πιο γόνιμα από ποτέ κι εμείς, οι καλλιεργητές, ξεχνάμε πόνους και καημούς, έστω για λίγο. Μέσα σε αυτό το λίγο κρύβεται και σπαρταρά η παιδική ηλικία, το πρώτο ψυχανέμισμα των καιρών και των υδάτων -είναι σαν να ξαναμπαίνει κανείς στη μήτρα της μάνας του και να ξαναβρίσκει την αθωότητα και την ηρεμία -[την ευτυχία, την κολύμβηση στην ανεμελιά και στο χαμόγελο της ειρήνης].

Τι ωραία που περνάει η ώρα με τους παιδικούς φίλους, πόσο γλυκαίνει η ατμόσφαιρα και ο καιρός και πόσο χάνεται η έννοια του χρόνου, του αδυσώπητου βέβαια. Τι ωραία που είναι η μουσική από το τσούγκρισμα των ποτηριών και πόσο ανατατικά μας συντροφεύει ο αλύγιστος κι ανέπαφος από συστημικότητα θεός Διόνυσος. Το χάος τιτρώσκει τη λογική [συμβαίνει εντούτοις και το ακριβώς αντίθετο -δεν παύουν αυτά τα μυστήρια]. Η απλοσύνη του κάμπου μπαίνει μέσα μας, ανακουφιστικά και καταπραϋντικά. Αγία, ευ-λογημένη απλοσύνη· και απλότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι καλοί και οι ιδεολόγοι
Τα παιδιά έχουν «καεί», δεν ελπίζουν τίποτα από τους τζιτζιφιόγκους της πολιτικής. Να μείνουν εδώ και να παλέψουν; Να αλλάξουν τον κόσμο; Ψηφίζοντας; Είναι καλά να μην καταλάβουν την εξουσία και οι πιο αγνοί...
Οι καλοί και οι ιδεολόγοι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο φασισμός και τα κενά της δημοκρατίας
Σαφώς και μπάζει η φρέσκια δημοκρατία μας - χείμαρροι ολόκληροι αδικίας και ανισότητας [και διαφθοράς] ρέουν εντός του σώματός της, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην μπορούμε να ανασάνουμε και να...
Ο φασισμός και τα κενά της δημοκρατίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μέσα στις δροσερές νύχτες του Σεπτέμβρη
Ασφαλώς αυτές οι αράδες είναι βαριές αλλά και πολύτιμες για εκείνον που βουτάει στα βαθιά και βασανίζεται να κάνει τα άλογα στοιχεία λογικά, να δώσει φωνή σε βουβές εσωτερικές δυνάμεις, να πραΰνει τον πόνο του...
Μέσα στις δροσερές νύχτες του Σεπτέμβρη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ευτέλεια και ο ανορθολογισμός
Ο ανορθολογισμός φουντώνει και οδηγεί στον θάνατο πολλούς από εκείνους που τον ασπάζονται και τον υπερασπίζονται, από τους αρνητές των εμβολίων και γενικότερα του κορονοϊού παραδείγματος χάριν -εμφανίζεται...
Η ευτέλεια και ο ανορθολογισμός
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο κόβιντ, η γλώσσα και η νέα αγέλη
Yπάρχει ένας φόβος κρυφός, όχι διάχυτος τώρα με την «επανεκκίνηση» της οικονομίας, της κοινωνίας έστω· αυτός της αφύσικης κατά πρώτο λόγο, φυσικής, όμως, τάσης προς το όμοιο.
Ο κόβιντ, η γλώσσα και η νέα αγέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας