• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.5°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 13.3°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.7°C / 18.7°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.6°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.6°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.8°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.7°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 13.3°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μερομήνια

 • A-
 • A+

Τα μερομήνια αποτελούν μια από τις πλέον διαδεδομένες λαϊκές δοξασίες, βασισμένη σε μια απλή διαδικασία: παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις του καιρού για δώδεκα μέρες του Αυγούστου και οι όποιες καιρικές μεταβολές αυτού του δωδεκαημέρου προβάλλονται στους αντίστοιχους 12 μήνες του χρόνου. Οι μεταβολές του καιρού κατά την πρώτη μέρα θα μας πουν πώς θα κυλήσει ο πρώτος μήνας, η δεύτερη μέρα πώς θα κυλήσει ο δεύτερος μήνας κ.ο.κ.

Τι κι αν αυτή η απλοϊκή προβολή αμφισβητείται έντονα από την επίσημη επιστήμη και τη Μετεωρολογία; Που επιστρατεύουν την ορθολογική ανάλυση μαζί με τα όσα προηγμένα μέσα έχουν στη διάθεσή τους (υπερευαίσθητους επίγειους και δορυφορικούς σταθμούς συλλογής δεδομένων, προηγμένες μεθόδους επεξεργασίας και ανάλυσης μετρήσεων, μαθηματικά και υπολογιστικά μοντέλα πρόβλεψης), για να υποστηρίξουν ότι τόσο μακρόχρονη πρόβλεψη, ούτε δυνατή είναι ούτε πρακτικά χρήσιμη, καθότι δεν μπορεί να είναι ούτε κατ’ ελάχιστον ακριβής; Για τους απλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους ζουν στην ύπαιθρο και ακολουθούν τους ρυθμούς της φύσης, τα μερομήνια είναι μέθοδος αποδεκτή -ίσως όχι αλάνθαστη, αλλά σε κάθε περίπτωση υπολογίσιμη.

Μελτέμια κατά το πρώτο δεκαήμερο, άνοδο της θερμοκρασίας και κάποια αστάθεια για το υπόλοιπο του μήνα ήταν η πρόβλεψη για τον φετινό Αύγουστο, με βάση τα περσινά μερομήνια. Πρόβλεψη που αστόχησε κατά πολύ. Αυτή η λαϊκή μέθοδος πρόβλεψης έπεσε έξω κατά κράτος για όσα ζούμε φέτος τον Αύγουστο, γιατί δεν είχε υπολογίσει τον παράγοντα που λέγεται επιτελικό κράτος. Ενα επιτελικό κράτος που, ενώ είχε σαφή και τεκμηριωμένη προειδοποίηση για τον επερχόμενο καύσωνα, πρόβλεψη όχι μόνο έγκυρη αλλά και έγκαιρη, προερχόμενη από τους μόνους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς που είναι εντεταλμένοι για τον σκοπό αυτό, δεν φρόντισε να λάβει το παραμικρό προληπτικό και ανασταλτικό μέτρο της εθνικής τραγωδίας που βιώνουμε.

Γιατί τι άλλο από εθνική τραγωδία είναι να χάνουμε διψήφιο ποσοστό των δασών της χώρας μέσα σε λίγες μέρες; Πώς να μερέψουμε και να κάνουμε ειρήνη με αυτό; Πώς να το αποδεχτούμε; Και πώς να συμβιβαστούμε με το γεγονός και το μέγεθος της κυβερνητικής απρονοησίας και ανευθυνότητας; Πώς να χωνέψουμε αυτή τη βροχή αριθμητικών δεδομένων για τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν; Καταιγισμός βαρύγδουπων, γεμάτων έπαρση δηλώσεων περί αποτελεσματικού σχεδιασμού και απαράμιλλου συντονισμού της κρατικής μηχανής. Ολα αυτά ως επιπλέον λάδι (και οξυγόνο) σε μια φωτιά που κατακαίει, αφήνοντας πίσω της καμένα λείψανα δένδρων, ζώων, κτιρίων, ανθρώπινων ονείρων και ελπίδων.

Αραγε τα φετινά μερομήνια τι να προβλέπουν για τις καιρικές συνθήκες για επόμενο δωδεκάμηνο; Και τι για το επιτελικό κράτος που μας έκαψε;

* (Ph.D.)2, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πολύχρωμοι άνθρωποι
Το φθινόπωρο ήθελε να είναι φθινόπωρο, ο χειμώνας χειμώνας και ούτω καθ’ εξής. Αλλά τα τελευταία χρόνια ο όρος κανονικότητα -πολύ του συρμού το τελευταίο διάστημα- δεν ταίριαζε με το κλίμα.
Πολύχρωμοι άνθρωποι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αυγουστιάτικη πανσέληνος
To φεγγάρι απαθέστατο ανέτειλε, όλη τη νύχτα δεν άφησε ύπνο να ξεγελάσει την ανάγκη για ρουτίνα. Πολλοί έμειναν ξύπνιοι, κάτι τους κάνει η έλξη της σελήνης, δεν έχει ακόμα μελετηθεί.
Αυγουστιάτικη πανσέληνος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι γενναίοι του Αυγούστου
Σε ύπουλη ησυχία κύλησε ο χρόνος που πέρασε μέχρι το καλοκαίρι - εγκλεισμός, φόβος, τρομοκρατία, απειλητικά μηνύματα από οθόνης. Κι οι σιωπηλές μέρες του Αυγούστου -μετά την καταστροφή - δεν προοιωνίζονται...
Οι γενναίοι του Αυγούστου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καυτός μήνας Αύγουστος
Αύγουστος είναι καλοκαίρι, είναι ραθυμία, είναι μεσημέρια με ανεμιστήρα και μυρωδιά από καρπούζι. Ο Αύγουστος είναι πόλεμος, φωτιά, φρίκη, θάνατος, στάχτη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον φετινό.
Καυτός μήνας Αύγουστος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι Φαραώ
Είδατε τους Φαραώ να μεταφέρονται μεγαλοπρεπώς από το ένα μουσείο του Καΐρου στο άλλο; Αν το χάσατε, ψάξτε να το βρείτε οπωσδήποτε, είναι το θέαμα της χιλιετίας
Οι Φαραώ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το Ρεύμα του Κόλπου
Οι Ελληνες ανακάλυψαν τα πάρκα, λένε οι αισιόδοξοι, τους πήρε μισό αιώνα, αλλά τώρα, πάει πια, θα είναι η μόδα του αιώνα, μου λένε οι αισιόδοξοι φίλοι.
Το Ρεύμα του Κόλπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας