• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%
EUROKINISSI/ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύπρος όπως 1821

 • A-
 • A+

Ανήμερα της τουρκικής εισβολής την Τρίτη 20 Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η επίσκεψή του δεν είναι αυτή του αρχηγού ενός κράτους που επισκέπτεται μια περιοχή εκτός της επικράτειάς του. Αφήνοντας κατά μέρος τη ρητορική με την οποία θα καλύψει την πράξη του, πρόκειται για την επίσκεψη σε εδάφη τα οποία κατ’ ουσίαν θεωρεί προέκταση του τουρκικού κράτους. Είναι αφελής όποιος/α πιστεύει ότι το μόρφωμα που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής από τις τουρκικές δυνάμεις το 1973 είχε ποτέ, πριν και μετά την ίδρυση του ψευδοκράτους το 1983, μια ουσιαστική πολιτική αυτονομία.

Αν ο όρος «ψευδοκράτος» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο διότι έχει ιδρυθεί περιφρονώντας τα ψηφίσματα διεθνών θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, προς τους οποίους όχι λίγοι στην Ελλάδα τρέφουν ένα περίπου μεταφυσικό σέβας, αναντίστοιχο με τον πραγματικό ρόλο τους και την όποια ισχύ τους, που όταν υπάρχει, είναι όλο και περισσότερο δάνεια από αυτούς που κυβερνούν τον κόσμο. Ψευδοκράτος είναι ο θεσμός που επισκέπτεται ο Ερντογάν, κυρίως διότι η παρουσία των Τούρκων εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής πιστοποιεί ότι, παρά τις γενναίες προσπάθειες πολλών Τουρκοκυπρίων μέσα και έξω από κόμματα που αντιστέκονται στην κατάσταση αυτή, το βόρειο κατεχόμενο τμήμα έχει στοιχεία (τουρκικού) προτεκτοράτου.

Θέση της κυπριακής κυβέρνησης την οποία επίσημα τουλάχιστον υποστηρίζει και η Ελλάδα είναι η άρνηση των δύο χωριστών κρατών που θέλει ο Ερντογάν και η επανένωση του νησιού στο πλαίσιο ενός ενιαίου και κυρίαρχου κράτους, που, εννοείται, δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο αν οι έποικοι και τα στρατεύματα κατοχής δεν αποχωρήσουν. Και οπωσδήποτε μια τέτοια στάση δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται τις αναγκαίες διπλωματικές και στρατιωτικές αμυντικές πρωτοβουλίες εκ μέρους των κυβερνήσεων Κύπρου -που από την εποχή ήδη του Μακαρίου είναι ένα όντως αυτόνομο κράτος- και Ελλάδας.

Συνεπάγεται όμως και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι πρέπει στην Ελλάδα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας των Κυπρίων ήταν ένα εθνοαπελευθερωτικό κίνημα στο πλαίσιο της αποαποικιοποίησης. Κάτι που τότε μετά την Ανεξαρτησία αναγνώρισε ευρύτατο φάσμα των αδέσμευτων χωρών μεταξύ των οποίων ο Μακάριος διέθετε μεγάλο κύρος. Η χούντα των συνταγματαρχών επιβουλεύτηκε κατ’ επανάληψη τη ζωή του.

Ο Ιωαννίδης, καθοδηγημένος από τις ΗΠΑ, επέφερε στον ελληνισμό με το εγκληματικό πραξικόπημά του το τρίτο ολέθριο πλήγμα μετά το 1453 και το 1922. Αλλά στην Κύπρο κάτι είναι ακόμα ζωντανό. Κάτι που μας λέει ότι ο αγώνας εκείνος ήταν μια συνέχεια του 1821. Ο αξέχαστος ήχος στα ερτζιανά της κραυγής του Μακαρίου που είχε μόλις ξεφύγει από τους δολοφόνους «Είμαι ζωντανός - κάτω η χούντα» ακούγεται ακόμα σήμερα. Οχι άλλη αποικιοποίηση, εκ Δυσμών ή εξ Ανατολών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το Παιδί-Φάντασμα δεν μπορούν να το σκοτώσουν
Το Παιδί-Φάντασμα, κατά κόσμον Γιώργος Θαλάσσης, ήταν και παραμένει μέσα από τις ανατυπώσεις του φίλος μου. Από αυτόν έμαθα, πριν να το μάθω από τις συζητήσεις των μεγάλων και αργότερα από ιστορικά βιβλία για...
Το Παιδί-Φάντασμα δεν μπορούν να το σκοτώσουν
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μετά 48 χρόνια, ισχύει το «Δεν Ξεχνώ» για το Κυπριακό;
Δεν ξεχνούμε, λοιπόν, ότι ακριβώς πριν από 48 χρόνια γράφτηκε η πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας, με δεύτερη την εισβολή της Αγκυρας και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά 48 χρόνια, ισχύει το «Δεν Ξεχνώ» για το Κυπριακό;
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το «κακό αντικείμενο» του πόθου
Οι απειλές του «ισχυρού αρσενικού» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κατά Φρόιντ «αρχέγονης ορδής» που τον ακολουθεί, το πλήθος δηλαδή των φίλα προσκειμένων πολιτικών, αναλυτών και ΜΜΕ, είναι πλέον καθημερινές.
Το «κακό αντικείμενο» του πόθου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η Ιστορία πληγώνει. Και όμως…
Οι πολεμικές ιαχές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, μονότονες, αλλά ικανές να φανατίζουν τα πλήθη των νέων που συρρέουν να τις ακούσουν, ενσωματωμένες σε ένα...
Η Ιστορία πληγώνει. Και όμως…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι να κάνουμε με την Τουρκία;
Από το 2004 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου εγκατέλειψαν τη «στρατηγική Ελσίνκι» και άφησαν τα προβλήματά τους με την Τουρκία να λιμνάζουν. Σήμερα το Κυπριακό και οι διαφορές στις θάλασσες...
Τι να κάνουμε με την Τουρκία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «τσουνάμι» των Βαρωσίων
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κρύβει πίσω από την τουρκική επιθετικότητα την παντελή έλλειψη σχεδίου αλλά και τις σοβαρότατες ευθύνες του για τον εκτροχιασμό του Κυπριακού από το 2017 μέχρι σήμερα, που άνοιξε...
Το «τσουνάμι» των Βαρωσίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας