• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πιλότος

 • A-
 • A+

Οπως κατέβαινα το αδιάβατο Ποτάμι Ενιωσα πως δεν με οδηγούσαν πια οι πιλότοι Ερυθρόδερμοι με άγριες κραυγές τους βάλαν στο σημάδι Καρφώνοντάς τους γυμνούς στον πολύχρωμο πάσσαλο.
Αρθούρος Ρεμπό, «Το μεθυσμένο καράβι» Ελεύθερη μετάφραση, Π.Ρ.

Τους πιλότους τούς μάθαμε στην Ελλάδα κάπου στην αρχή αρχή της τρίτης χιλιετίας. Για την ακρίβεια, στον ενικό με την προσθήκη του επιθέτου «αυτόματος». Από τα χείλη κάποιου που ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας. Το νόημα: Χαλαρώστε και μην αγχώνεστε για το τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, την παιδεία, το περιβάλλον, την οικονομία. Αντί για μας, έχουν ήδη κανονίσει τα πάντα οι φίλοι, που μας έχουν καλωσορίσει στον παράδεισο του ευρώ.

Ηταν μια παρηγοριά. Μπορεί η οικονομία μας να μην είχε πάει λαμπρά. Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί μας, είτε και εν γένει η κατηγορία του πολιτικού, να είχαν απογυμνωθεί από κύρος και κάποιοι «ταγοί» μας να είχαν ήδη καρφωθεί στον πάσσαλο της λαϊκής κατακραυγής. Η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η παιδεία μας να παραπατούσαν. Ολα αυτά, χάρη στον αυτόματο πιλότο, δεν θα είχαν –έτσι μας είπαν– πια σημασία. Ολα, τα πάντα, είχαν λυθεί. Αυτομάτως. Ασε που δεν θα χρειαζόμασταν πια συνάλλαγμα για να ψωνίζουμε μοντέλα από το Παρίσι και παπούτσια από τη Ρώμη και το Λονδίνο.

Ισως η ευφορία αυτή μας εμπόδισε να αντιληφθούμε εγκαίρως κάποιες αλλαγές που συνέβαιναν «ανεπαισθήτως». Και που, ενώ υποτίθεται ότι είχαμε εισέλθει στο κλειστό κλαμπ των εκλεκτών, μας έκλειναν στην πραγματικότητα, για να θυμηθούμε τους Κτίστες του Καβάφη, «από τον κόσμον έξω». Προϊόντα και υπηρεσίες ακρίβυναν σε μια νύχτα και συνέχισαν να παίρνουν τον ανήφορο. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την ίδια ανοδική πορεία. Αλλά ο ανεξέλεγκτος και ανεύθυνος κρατικός δανεισμός κάλυπτε επιφανειακά κάποια κενά. Προσωρινά. Γιατί ένα πρωί οι πιλότοι δραπέτευσαν, οι «ερυθρόδερμοι», δηλαδή οι φίλοι της Ε.Ε., μετονομάστηκαν σε «εταίρους» και μας κάρφωσαν με άγριες (κατα-)κραυγές γυμνούς στον πάσσαλο των συμβάσεων και των μνημονίων.

Οι υμνητές των αυτόματων πιλότων και οι αντίπαλοί τους, που καυχήθηκαν ότι θα κάψουν τους πασσάλους της ντροπής σε μια νύχτα, έχουν έτοιμη μια ατάκα για όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για το –παλιό και σημερινό– ναυάγιο του μεθυσμένου καραβιού της χώρας. «Οχι, πες μου, εσύ τι θα έκανες στη θέση μου;». Αλλά η απάντηση υπάρχει: «Μην τολμάς να ρωτάς, γιατί ακριβώς είχα τη σεμνότητα να μην είμαι στη θέση σου, με άλλα λόγια να μην παριστάνω ανεύθυνα, ανέξοδα και καταστροφικά τον πιλότο. Ο πολύχρωμος πάσσαλος δυστυχώς δεν αφορά εσάς αλλά τον λαό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η διαπόμπευση
Από το 2010 καταιγισμός ξένων δημοσιευμάτων, γελοιογραφιών και εκπομπών στοχοποίησε τη χώρα μας ως τόπο ψευτών, τεμπέληδων, κλεφτών κ.λπ. Χωρίς μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι «εταίροι» μας να...
Η διαπόμπευση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι μεσαίοι
Χωρίς να έχουμε εντρυφήσει στον Μαρξ ή τον Βέμπερ μπορούμε εύκολα να συνειδητοποιήσουμε βιωματικά ότι ανάμεσα στους Ελληνες κατέχοντες (εξουσία, κύρος, χρήμα) και τους όλο και πιο εξαθλιωμένους μη κατέχοντες...
Οι μεσαίοι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ευπειθείς και ανελέητοι
Υγεία και ασφάλιση έχουν συρρικνωθεί σε φθίνοντα οικονομικά μεγέθη, σε μια χώρα όπου η ίδια η οικονομία μαζί με την πολιτική, τον πολιτισμό και τον καθημερινό βίο νοσούν, χωρίς στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον να...
Ευπειθείς και ανελέητοι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Από το τραύμα στην πράξη
Πρωτοχρονιάτικη Εφορία. Καθυστερημένοι συνωστιζόμαστε. Καταθέτουμε δηλώσεις, ενστάσεις, αιτήσεις κ.λπ. Στο ασανσέρ ένας ψηλός μεσήλικας, αρχοντάνθρωπος, χάνει αναπάντεχα την ψυχραιμία του και αφήνει να του...
Από το τραύμα στην πράξη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
Αν κρίνω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους...
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κορονοϊός και «κανονικότητα»
Η χώρα μας έχει ώς εδώ μια αναμφισβήτητα επιτυχημένη πορεία στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Η πορεία αυτή βοήθησε να καταλάβουμε τα νέα δεδομένα της ζωής μας.
Κορονοϊός και «κανονικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας