• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.0°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τo Φεστιβάλ ΜΙΡ: μία ελεγεία*

 • A-
 • A+

Από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα ξεκίνησε το «χειροποίητο», όπως το αποκαλεί η δημιουργός και καλλιτεχνική του διευθύντρια Χριστιάνα Γαλανοπούλου, φεστιβάλ ΜΙΡ. Ενα φεστιβάλ για την ειρήνη.

Με το βλέμμα στο άπειρο του διαστήματος σε έναν σταθμό με την ονομασία ΜΙΡ, το φεστιβάλ αυτό επιχειρεί να συλλάβει το «τι γίνεται τώρα» μέσα στην αντιφατικότητά του: Μέσα στις μετακινήσεις εννοιών όπως η ουτοπία στο έργο του Αντωνόπουλου, όπου η ιδανική πολιτεία μεταφέρεται στο σώμα του ανθρώπου.

Μέσα από την επιστροφή στην αθωότητα των βασικών ερωτήσεων σχετικά με την απόσταση και την εγγύτητα σε ένα περιβάλλον απώλειας, όπως στο έργο της Nina Santes (Though a silent orchestra they were full of) Elegies. Μέσα από την ιχνηλάτηση του πολύτιμου ενδιάμεσου κατά Βίνικοτ χώρου, χωρίς την καταφυγή στον υπερενθουσιασμό που δεν οδηγεί τελικά σε μία συνάντηση με τον άλλο στο έργο της Φωτεινής Σταματελοπούλου, Too much. Μέσα από την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου που καλεί το ιδιωτικό να φανερωθεί από τις αφηγήσεις των περαστικών στο έργο της Sarah Leghissa. Μέσα από έναν λόγο που αποκαλύπτει τη νόσο και το τραύμα.

Λόγο όπου το ιδιωτικό εκφράζεται ως «κινητικός συνειρμός», για να ξορκίσει την φθαρτότητα (όπως συμβαίνει στο έργο της Αγνής Παπαδέλη - Ρωσσέτου για τον Ειρηνιρικό, όπου ο ανταριασμένος ωκεανός αποκτά μια συλλαβή που θα τον οδηγήσει στη γαλήνη που κατ’ ευφημισμόν επικαλείται το όνομά του).

Μέσα από το πένθος για την απώλεια αναδύεται ένας χορός της ζωής. Ενας χορός για την απώλεια είναι το Rave lament, της Κατερίνας Ανδρέου. Μέσα από το ερώτημα του αν ο κόσμος της δυσανεξίας με την κατοχή, τις ετικέτες και όλα αυτά που βαραίνουν τη ζωή θα γίνει ή ήδη γίνεται κομμάτι της εμπειρίας και της μνήμης μας στο έργο της Rosa Moshtaghi, Only forever. Ενώ οι Zapruder, με το έργο τους Ανουβις ΙΙΙ, αγγίζουν με τους μεταλλικούς ήχους από τις μοτοσυκλέτες τους την αιγυπτιακή αυτή μορφή του ψυχοπομπού θεού, διαπλέκοντας τη μελαγχολία της δράσης τους με αυτήν του πιο μελαγχολικού και του πιο δυνατού φουτουριστικού μανιφέστου. Μέσα από την ιχνηλάτηση, τέλος, της τεχνητής νοημοσύνης στο έργο Alexa (work in progress) της Γιώτας Αργυροπούλου.

«Κρυφοκοιτάζοντας το μέλλον με αγωνία», όπως γράφει η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, αυτό που διακρίνει τη διάχυτη μελαγχολία στις εννέα παραγωγές που φιλοξενεί το ΜΙΡ, είναι η αίσθηση ότι το μέλλον οφείλει να αντλήσει από το ανθρώπινο. Το ΜΙΡ απλώνεται στους χώρους της πόλης και καλεί σε μiα κοινότητα σκέψης και πράξης, με την αγωνία να γίνεται δύναμη έρωτα και ζωής.

*Σύντομη ποιητική φόρμα από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
Ο ρομποτικός κάδος διαχείρισης απορριμμάτων στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, μας λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης, τον «διάβασε» σαν σκουπίδι.
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για να αντέξουμε
Αυτή τη φορά ήταν για κάτι το θετικό και σπάνιο. Για έναν πατέρα που μόνος του μεγαλώνει σε δύσκολες ώρες τα τέσσερα παιδιά του, προσφέροντάς τους την αποδοχή, την καθημερινή φροντίδα και την αγάπη του.
Για να αντέξουμε
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τον Κυριάκο Κατζουράκη
19 του Σεπτέμβρη το βράδυ σας τηλεφώνησα –Να πάνε όλα καλά αύριο, είπα. –Ευχαριστώ απάντησες. –Είσαι έτοιμος ρώτησα; –Οχι δεν είμαι, απάντησες. Την σκεφτόμουν την απάντησή σου όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα, όταν...
Για τον Κυριάκο Κατζουράκη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ανθρωποι, προ-άνθρωποι και υπάνθρωποι
Να πρόκειται άραγε για μια ακόμη επιστροφή στο «προανθρώπινο»; Μάλλον όχι. Αυτοί που μεταμφιέζουν τη βία, τον σαδισμό, την πλεονεξία τους με φανταχτερά λόγια δεν επιστρέφουν σε κάποιο παρελθόν κρυμμένο στο...
Ανθρωποι, προ-άνθρωποι και υπάνθρωποι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Made to be a steak
Αυτό που θαυμάζω στους πολιτισμένους Βόρειους είναι πως ό,τι λένε το εννοούν και το κάνουν. Φιλέτο, μπριζόλα, κιμά, όλα. Και γι' αυτό προσοχή. Αν μας κρεμάσουν μετά πολλών επαίνων καμιά καρτέλα στον λαιμό δεν...
Made to be a steak
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το άγνωστο αριστούργημα
Στο «Αγνωστο αριστούργημα» του Μπαλζάκ, ο Φρενχόφερ, ο μέγας ζωγράφος που αναζητά την απόλυτη τελειότητα, αποκαλύπτει το «αριστούργημά» του. Ομως έργο πια δεν υπάρχει. Τη θέση του έχει πάρει η ρευστότητα μιας...
Το άγνωστο αριστούργημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας