• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 22.0°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 17.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 16.3°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 18.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 22.5°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.0°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  52%
© Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στατιστικό σφάλμα

 • A-
 • A+

Η διερεύνηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη συγκρότηση ταυτότητας δεν έχει τελειωμό τις τελευταίες δεκαετίες. Διερεύνηση που προκύπτει μάλλον εξ ανάγκης, ως αποτέλεσμα των ραγδαίων και συνεχών μεταβολών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά και στο ιδεολογικό εποικοδόμημα που συναρθρώνεται πάνω σε αυτό. Ολα αλλάζουν τόσο γρήγορα, ώστε κάθε τόσο αισθανόμαστε την ανάγκη να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που σμιλεύουν την ταυτότητά μας, που καθορίζουν ποιοι είμαστε, ενδεχομένως και το πώς θα σκεφτούμε ή πώς θα δράσουμε υπό τη μία ή την άλλη συνθήκη.

Γι’ αυτό και οι συνεχείς στην εποχή μας σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης με στόχο να ποσοτικοποιηθούν οι προτιμήσεις και οι τρόποι σκέψης, οι νοοτροπίες, οι προσεγγίσεις, τα επιθυμητά και τα ανεπιθύμητα, οι ελπίδες, οι στοχεύσεις, οι προσδοκίες, οι φόβοι κάθε γενιάς. Σε παλαιότερα χρόνια, οι μεταβολές από τη μια γενιά στην επόμενη ήταν από ανύπαρκτες ως ανεπαίσθητα μικρές. Εξ ου και ο όρος «μακρύς χρόνος» (longue durée) που εισήγαγαν οι ιστορικοί της Σχολής των Ανάλ (Annales), ώστε να περιγράψουν τον ρόλο των μακροπερίοδων φαινομένων στη διαμόρφωση της Ιστορίας, για φαινόμενα είτε κλιματολογικά, είτε γεωλογικά, είτε δημογραφικά, είτε κοινωνικά.

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις σφυγμομετρήσεις είναι της εταιρείας Κάπα Research: αφορούσε τη διερεύνηση των τάσεων και τη συγκρότηση ταυτότητας ανάμεσα σε δύο κατά σύμβαση κοντινών «γενιών», που αποτελούν τα νεαρά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και συγκροτούν τις ηλικιακές ομάδες 25-39 ετών (γενιά Υ ή millennials) και 17-24 ετών (γενιά Ζ), αποκαλύπτει πολλά στοιχεία διαφοροποίησής τους από τις παλαιότερες γενιές.

Μόλις ένα ποσοστό 41% των δύο αυτών γενιών θεωρεί ότι η ταυτότητά τους προσδιορίζεται από το ότι είναι Ελληνες/Ελληνίδες, ενώ στον αντίποδα, ένα ποσοστό 31% δηλώνει ότι αισθάνεται πολίτης του κόσμου. Επιπρόσθετα, ένα ποσοστό μόλις 56% δηλώνει ότι πιστεύει στην Ελλάδα, ενώ, ακόμα χαμηλότερα, το 35% δηλώνει περηφάνια για τη 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Επειτα απ’ όλα αυτά, το αθροιστικό ποσοστό 6% που θεωρεί ότι τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί προασπίζουν τα συμφέροντά του, μάλλον πρέπει να χτυπήσει ηχηρό «καμπανάκι» στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ΜΜΕ είναι ακόμα χαμηλότερο, μόλις 1%, δηλαδή στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Αλλά γι’ αυτό δεν χρειάζεται ειδική σφυγμομέτρηση. Το πιστοποιούμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Αλλά και αυτό το 1% (αν δεν είναι στατιστικό σφάλμα) ας δει την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη στο BBC και μετά τα ξαναλέμε.

* (Ph.D.)2, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, έτσι λένε τα περισσότερα δημοκρατικά Συντάγματα - τώρα, πώς γίνεται και αυτός ο λαός πένεται και ασφυκτιά, είναι τρομαγμένος και δειλός, αυτό είναι, ως γνωστόν, αλλουνού...
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα πρόσωπα και τα πράγματα
Αν και θρεμμένη με μελέτη της Ιστορίας, η Αριστερά, στην Ελλάδα και αλλού, έτεινε και τείνει συχνά να λησμονεί ότι η Ιστορία είναι σε μεγάλο βαθμό και το έργο συγκεκριμένων προσώπων και ότι η μονόπλευρη εμμονή...
Τα πρόσωπα και τα πράγματα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ευτέλεια και ο ανορθολογισμός
Ο ανορθολογισμός φουντώνει και οδηγεί στον θάνατο πολλούς από εκείνους που τον ασπάζονται και τον υπερασπίζονται, από τους αρνητές των εμβολίων και γενικότερα του κορονοϊού παραδείγματος χάριν -εμφανίζεται...
Η ευτέλεια και ο ανορθολογισμός
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μεσούσης της νύχτας
Η πρόσφατη, «εν τω μέσω της νυκτός» σπουδή να «γίνουν τα δέοντα» ώστε τελικά να μη βραβευθεί ο διασώστης προσφύγων Ιάσων Αποστολόπουλος, έρχεται, μαζί με όλα τα παρακάτω, να μας υπενθυμίσει τη διαρκή και...
Μεσούσης της νύχτας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ψιμυθίωση της γιορτής
Ας πέσουν οι τόνοι και ας σκεφτούμε ότι όσα συνέβησαν στην 47η γιορτή της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνονται τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Η ψιμυθίωση της γιορτής
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Πόσο πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον το ύψος ενός καθρέφτη ώστε αν σταθούμε εμπρός του να δείχνει το είδωλό μας ολόκληρο, χωρίς να κόβει τα πόδια μας στο κάτω μέρος ή/και το κεφάλι μας στο πάνω;
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας