• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  10%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κλοπή της φοιτητικής ζωής

 • A-
 • A+

Αδύναμη, σχεδόν ραγισμένη, η φωνή παλιάς φίλης στην άλλη άκρη του τηλεφώνου - η κόρη της σπουδάζει στην Πάτρα: «Μεγάλη ατυχία, και μεγάλη αδικία, για τα παιδιά που σπουδάζουν σε συνθήκες πανδημίας. Ούτε στο Πανεπιστήμιο μπορούν να πάνε και να μιλήσουν μεταξύ τους ή με τους καθηγητές ούτε να διασκεδάσουν μπορούν ούτε να φλερτάρουν ή να ερωτευτούν ούτε να ταξιδέψουν. Πάει η περιβόητη φοιτητική ζωή».

Συγκατανεύω. Να ήταν μόνο αυτό; «Το χειρότερο είναι ότι έχει μείνει μόνη της - οι έξι-επτά φίλοι που είχε αναγκάστηκαν να ξενοικιάσουν και να πάνε σπίτια τους· από εκεί ό,τι μπορούν και κάνουν. Τηλεεκπαίδευση και όποιος αντέξει. Αυτό της δημιούργησε μια κατάθλιψη και αναγκαστήκαμε να της παράσχουμε ψυχολογική υποστήριξη. Τα περισσότερα παιδιά "τη βγάζουν" με ψυχοφάρμακα».

Λυπάται κανείς ακούγοντας τέτοια λόγια - αλλά μόνο λυπάται; Ψυχοφάρμακα σε αυτή την εκρηκτική από ορμές περίοδο της ζωής; Ισως δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία σε αυτό το πρόβλημα - από τους κυβερνώντες σίγουρα δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε καν ενδιαφέρον για τις νεαρές αυτές υπάρξεις. Μόνο να τους μαντρώνουν στις αίθουσες υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών ξέρουν, όπως και να δυσκολεύουν την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Η «αριστεία» πάνω απ' όλα και ας κατασκευάζουν υποταγμένους και χειραγωγημένους πολίτες.

Είναι όντως θλιβερό. Να είσαι νέος, να βράζει το αίμα σου, να σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, να έχεις τη δυνατότητα να «ρουφήξεις» όση μόρφωση μπορείς, να νομίζεις ότι είσαι σε θέση να φέρεις τα πάνω κάτω και να είσαι ανήμπορος να κάνεις κάτι απ' όλα αυτά. Τους έχουν κλέψει τη νεότητα! Βλέπω τον γιο μου να υποφέρει σχεδόν, κλεισμένος μέσα στο διαμέρισμα. Σαν αγρίμι κυκλοφορεί. Στο Ρέθυμνο, όπου είναι η σχολή του, δεν μπορεί να πάει - κλειστά τα Πανεπιστήμια.

Εχει εδώ τρεις-τέσσερις φίλους και «διοργανώνουν» διάφορες μικρές [δι]εξόδους [ποδήλατο, μπάσκετ, βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, συνάγματα στις ταράτσες των πολυκατοικιών να πιουν κάνα ποτηράκι, να χαζογελάσουν, να πουν τον πόνο τους] - αναθάρρησαν λίγο από τη συμμετοχή τους στην πορεία των φοιτητών και φαίνονται λίγο χαρούμενοι. Η όντως χαρά όμως έχει απομακρυνθεί, αφού δεν υπάρχει και τόσος ενθουσιασμός να μάθουν για τον Μαρξ, τον Βέμπερ, τον Καντ, τον Ανταμ Σμιθ - διαβάζουν ανόρεχτα, με το δίκιο τους.

Ενα από τα μελανά σημεία της πανδημίας, εκτός από τους θανάτους, την παρατεταμένη ανεργία, το σμπαράλιασμα της οικονομίας και την έκρηξη των ψυχικών παθήσεων, είναι [θα λένε στο μέλλον] και η απώλεια [κλοπή] της φοιτητικής ζωής, της γνώσης και της θορυβώδους ανεμελιάς ταυτόχρονα. Δακρύζει κανείς βλέποντας τους φοιτητές να μην μπορούν να φερθούν ως φοιτητές. Δύσκολοι καιροί,πραγματικά, για φοιτητές - αλλά και για όλους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Φοιτητές, έρμαια των πολιτικών κομμάτων
Οπου υπάρχουν κομματικές ντιρεκτίβες και κομματική καθοδήγηση επικρατεί πλήρης στασιμότητα και φτώχεια νέων ιδεών, που θα πήγαιναν ένα βήμα μπροστά τις διεκδικήσεις των λαϊκών τάξεων.
Φοιτητές, έρμαια των πολιτικών κομμάτων
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι φοιτητές, η ακρίβεια, η κυβέρνηση
Δεν είναι τυχαία αυτή η πολιτική. Είναι η μόνη πολιτική που μπορούν να ασκήσουν διότι αδιαφορούν για την πλέμπα, δεκάρα δεν δίνουν για την αγωνία και τον αγώνα επιβίωσης των φτωχών στρωμάτων, διέπονται βλέπεις...
Οι φοιτητές, η ακρίβεια, η κυβέρνηση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Kάτι για τις «γενιές»
Οταν, αγαπητέ Σταύρε (Γεώργιε, Ευάγγελε, Ιωάννη, Κωνσταντίνε κ.λπ.), παρέλαυναν η γελοιότητα και η μηδαμινότητα, η ημιμάθεια και το life style, το μίσος προς την παράδοση, το δήθεν και η βουλιμία, ο...
Kάτι για τις «γενιές»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αδιάφοροι δασάρχες και δασονόμοι και...
Ξέρω ότι τα δασοπυροσβεστικά οχήματα ανήκουν στον δήμο και είναι αλήθεια ότι τα βλέπω κατά μήκος του δρόμου που συνδέει την πεδινή με την ορεινή Κορινθία. Αυτό όμως δεν αρκεί -προηγείται, όπως παντού άλλωστε,...
Αδιάφοροι δασάρχες και δασονόμοι και...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αηδόνια, χελιδόνια και κερασιές
Πάμφορτες οι κερασιές και οι κορομηλιές του χωριού -λυγίζουν ώς το χώμα οι κλάρες από το βάρος των καρπών και αναγκάζομαι να τις ξαλαφρώσω μαζεύοντάς τους για να μη σπάσουν.
Αηδόνια, χελιδόνια και κερασιές
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο Μάης του '68 και το Πολυτεχνείο
Σε ένα ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι ο Ολύμπιος Δαφέρμος πλησιάζει με νηφαλιότητα και ψύχραιμη ματιά τις εξεγέρσεις στη Γαλλία, τον Μάη του '68 και στην Ελλάδα το 1973.
Ο Μάης του '68 και το Πολυτεχνείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας