• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 16.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 15.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 19.8°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.4°C / 17.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νόμοι και τα τείχη της δημοκρατίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πρόβλημα είναι απλό, αλλά, ως κοινωνία, στα απλά, στα εύκολα πνιγόμαστε. Σύμφωνα με νόμο, που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει, ο κρατούμενος Δημ. Κουφοντίνας έχει το [αυτονόητο] δικαίωμα να επιστρέψει στις Φυλακές Κορυδαλλού. Η κυβέρνηση το αρνείται. Με λίγα λόγια: η κυβέρνηση είναι παράνομη. Οτιδήποτε άλλο λέγεται και γράφεται αφορά μια κοινωνία εν υπνώσει. Ο νόμος δεν ξεχωρίζει κρατούμενους – έχει την ίδια ισχύ για όλους. Εδώ εστιάζεται το ενδιαφέρον για όσους θέλουν να έχουν λόγο στο πολιτικό και δικονομικό σύστημα. Είμαστε με την αυστηρή τήρηση του νόμου ή με την αισχρή καταπάτησή του;

Οι νόμοι πρέπει να είναι σεβαστοί, όχι μόνο από τους κυβερνώντες αλλά και από τον καθένα πολίτη ξεχωριστά, δεν είναι δημοκρατικό να παραβιάζονται από τον καθένα εξουσιαστή για καθαρά εκδικητικούς λόγους, όπως συμβαίνει τώρα με την κυβέρνηση και τον Κουφοντίνα. Ο τελευταίος δικάστηκε και καταδικάστηκε για τις πράξεις του, δεν έπαψε όμως να παραμένει ανθρώπινο ον, όπως κάθε φυλακισμένη εξάλλου ύπαρξη. Η κοινωνία, εννοείται, οφείλει να κατακρίνει την τιμωρητική, αντιδημοκρατικότατη στάση της κυβέρνησης και να υπερασπίσει τους νόμους του κράτους. Η τιμωρία και η εκδίκηση, που προτάσσει ανερυθρίαστα η φιλελεύθερη κυβέρνηση, είναι οι κύριες αιτίες, έλεγε ο Σόλων, και υπεύθυνες για την ανομία και την αταξία στην πόλη. «Ο νόμος είναι η έλλογη τάξη στην πόλη κατά τον ίδιο τρόπο που ο φυσικός νόμος είναι η έλλογη τάξη του σύμπαντος».

Υπάρχει ο φόβος, αν δεν αντιδράσουμε, η παρανομία αυτή της κυβέρνησης να μετεξελιχθεί σε καθεστώς και θα είναι πλέον αργά, πολύ αργά, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το καθεστώς είναι πολύ εύκολο να επεκταθεί και ασφαλώς θα είναι εις βάρος όλων μας, διότι, απλώς, θα έχουν περισταλεί δικαιώματα και ελευθερίες, αυτονόητες σε δημοκρατικά καθεστώτα. Μπορεί να μεταμορφωθεί σε νοοτροπία (!), άκρως συντηρητική, και βεβαίως τότε «κλαύ’ τα Χαράλαμπε». Γενικά η ανθρωπότητα βαδίζει ολοταχώς προς ολοκληρωτικές μορφές διακυβέρνησης και όσο να ’ναι φταίνε και οι κοινωνίες, εν τινι μέτρω, για αυτήν την εξέλιξη.

Μπορεί τους νόμους να τους έφτιαχναν [και να τους φτιάχνουν] οι ισχυροί, είναι όμως ισορροπιστικοί ανάμεσα στις συγκρούσεις και στην ανυπόφορη συνάφεια των κοινωνιών. Καμιά φορά καλείται ο λαός να παλέψει και να υπερασπιστεί κάποιον νόμο. Πριν από δύο χιλιάδες εξακόσια χρόνια, στην Ιωνία, ο Ηράκλειτος έλεγε πως ο δήμος πρέπει να μάχεται και να συντηρεί τον νόμο όπως ακριβώς τα τείχη της πόλης του («Μάχεσθαι χρη τον δήμον υπέρ του νόμου όκωσπερ τείχεος»). Αμα πέσουν τα τείχη, θα εισβάλουν οι εχθροί και οι βάρβαροι και θα μας κάνουν δούλους – ακριβώς το ίδιο θα συμβεί εάν καταπατηθούν οι νόμοι, που διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και την ίδια τη δημοκρατία [το δημοκρατικό καθεστώς].

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αδειες κρατουμένων, ύβρις, ευρωβουλευτές
Ο ελληνικός νόμος λέει ότι όλοι οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια εάν πληρούν μερικούς όρους. Ο Δ. Κουφοντίνας πληρούσε τους όρους. Αποφυλακίστηκε προσωρινά, σήμερα,ενώ είχε θεμελιώσει το δικαίωμα...
Αδειες κρατουμένων, ύβρις, ευρωβουλευτές
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η στρεψοδικία του Ελληνα πρωθυπουργού
Το παράδοξο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά επίδειξη μεγαλομανίας εκ μέρους του πρωθυπουργού, μια προσπάθειά του να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι αυτός είναι το αφεντικό και μην τολμήσει ποτέ κανείς να...
Η στρεψοδικία του Ελληνα πρωθυπουργού
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ζήτημα δημοκρατίας
Ζήτημα δημοκρατίας αποτελεί η διαχείριση της κατάστασης του Δημήτρη Κουφοντίνα που συνεχίζει την απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμά του για τη μεταγωγή στις φυλακές του Κορυδαλλού.
Ζήτημα δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική κοινωνία θα κουβαλάει μία νέα διακριτή εστία αγεφύρωτης ρήξης
Διεξάγεται ένας σκληρός ανταγωνισμός, με την κατάληξη κάπως αβέβαιη και το μέλλον έτοιμο να «μαρκαριστεί» για πάντα από σπορές που θα οξύνουν τις αντιθέσεις σε άλλο ένα πεδίο.
Η ελληνική κοινωνία θα κουβαλάει μία νέα διακριτή εστία αγεφύρωτης ρήξης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το νομικό σύστημα και ο Κουφοντίνας
Αυτοί που υπογράφουν το κείμενο διαμαρτυρίας για την εκδικητική [και παράνομη] στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Κουφοντίνα απλώς υπερασπίζονται την ίδια τη δημοκρατία.
Το νομικό σύστημα και ο Κουφοντίνας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ενα αστείο, η τρέχουσα κυβέρνηση
Είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια παρδαλή δημοκρατία, όπου ο καθείς της εξουσίας ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του ανέλιξη; Ασφαλώς όχι.
Ενα αστείο, η τρέχουσα κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας