• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.2°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 17.3°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  87%

Η πανδημία, η υγεία, η μνήμη

 • A-
 • A+

Η πανδημία μοιάζει να ξεπερνά -για την ώρα- τη γνώση, τη μνήμη και τις αντοχές μας. Η έκταση και η ένταση της επίθεσής της, οι τρόποι εκδήλωσης, το ενδεχόμενο της μετάλλαξης του ιού, αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις όπως η άρνηση της ύπαρξής της κάνουν τα λόγια μας γι' αυτήν να μοιάζουν φθαρμένα στερεότυπα. Είναι όμως έτσι; Αρχικά παρουσιάστηκε σαν ένα τρομερό, αλλά περίπου τυχαίο συμβάν. Στην πορεία ωστόσο, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η ίδια και οι πολιτικές και κοινωνικές παθογένειες που τη συνοδεύουν είναι τέκνα του πολιτισμού μας.

Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των συγκοινωνιών είναι όχημα της πλανητικής εξάπλωσής της. Οι εκτελέσεις εκατομμυρίων ζώων προσβεβλημένων από τον ιό επιβεβαιώνουν την αστοργία του «πολιτισμένου» κόσμου για τη φύση. Αλλά κυρίως η εξάπλωσή της είναι κεντρικό κοινωνικό και πολιτικό θέμα: σχετίζεται με τον πυρήνα του πολιτισμού μας, την αξία που δίνουμε στη ζωή του ανθρώπου. Ολα, η στάση μας στο θέμα της καραντίνας, η σχέση παραγωγής, εκπαίδευσης και υγείας με την πανδημία έχουν να κάνουν με ένα κεντρικό θέμα: Το αν μετρά πρώτα ο άνθρωπος, η ζωή ή πρώτα η οικονομία - και αυτό όχι στις ρητορικές αλλά στην πράξη.

Χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές. Οσο το οικονομικό μας σύστημα δεν αλλάζει, όσο το κέρδος υπερισχύει της αλληλεγγύης, θα έχουμε στρατιές ανθρώπων και μάλιστα των πιο φτωχών που θα νοσούν και χιλιάδες ψυχικά νοσούντων που θα πεθαίνουν στον δρόμο, γιατί δεν χωρούν στα νοσοκομεία. Θα έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές;

Η συνάντησή μας είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τάκη Σακελλαρόπουλου. Του χρωστώ πολλά και θα πω λίγα. Το δημοκρατικό του ήθος το έδειξε παραιτούμενος από το πανεπιστήμιο όταν ήρθε η χούντα. Την αλληλεγγύη του, θεμελιώνοντας την κοινωνική ψυχιατρική στην Ελλάδα. Το ταλέντο του αναλυτή και τον σεβασμό του για τον αναλυόμενο, με το ψυχαναλυτικό του έργο. Αλλά ο Τάκης ήταν επίσης αυτός που ένωνε την ψυχή με την Ιστορία. Ο άνθρωπος της ΠΕΑΝ που έφτασε ένα βήμα από το απόσπασμα. Ο άνθρωπος της Δημοκρατικής Αμυνας, ο ψυχίατρος των έγκλειστων του Κορυδαλλού. Ο άνθρωπος του χειρουργείου στο Πολυτεχνείο. Πριν όμως από όλα ήταν ο άνθρωπος του απορείν. Προικισμένος με το χάρισμα να βλέπει κάθε μέρα τον κόσμο, τη ζωή, ακόμα και όταν είναι τρομερή, με καινούργια μάτια. Από όλη την παρακαταθήκη του, ίσως αυτό είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα.

(Συμμετοχή στο 2ο Φόρουμ Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος - Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, αφιερωμένο στη μνήμη του με θέμα: Πώς διαμορφώνεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στις σημερινές συνθήκες Covid-19)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τον Τάκη Σ.
Τον γνώρισα εκείνη τη νύχτα που άνοιξε την πόρτα του θαλάμου στο ΚΑΤ. Είχε τον τρόπο του να ανοίγει τις πόρτες αυτές με ένα σεβασμό και μια συνενοχή για το περασμένο της ώρας, αφού τελείωνε, πάντα πέραν...
Για τον Τάκη Σ.
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η οικονομία είναι ο άνθρωπος
Οι επιπτώσεις του εφιάλτη του κορονοϊού στην παγκόσμια παραγωγή –και συνεπώς στην πολιτική και σε ό,τι άλλο- θα έπρεπε να μας πείσουν ότι καμιά οικονομία δεν μπορεί να αντέξει για καιρό αν δεν βάλει τον...
Η οικονομία είναι ο άνθρωπος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το σύμπτωμα*
Χρειάστηκε καιρός για να καταλάβω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι υπάρχουν ασθένειες του κορμιού και της ψυχής που δεν έχουν κραυγαλέα συμπτώματα. Και ότι οι αρρώστιες αυτές που τους αρέσει να κρύβονται, χρειάζονται...
Το σύμπτωμα*
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα πολλαπλάσια του 13
Η πανδημία δεν μας έκανε υποχρεωτικά σοβαρότερους. Χωριζόμαστε -στην Ελλάδα και αλλού- σε αρνητές και αποδέκτες του εμβολίου, σε οπαδούς αυτού του κόμματος και εκείνης της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Τα πολλαπλάσια του 13
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σχεδιάζοντας το όρια του εφικτού
Σκέφτομαι εκείνα τα δύο παιδιά. Δεν ήταν Γίγαντες ούτε Τιτάνες, δύο νέοι άνθρωποι ήταν, που ήθελαν την ελευθερία. Το εγχείρημα αυτό του Γλέζου και του Σάντα ήταν μια ακραία αναρρίχηση, σχεδόν μια πτήση πέρα...
Σχεδιάζοντας το όρια του εφικτού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τo Φεστιβάλ ΜΙΡ: μία ελεγεία*
Από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα ξεκίνησε το «χειροποίητο», όπως το αποκαλεί η δημιουργός και καλλιτεχνική του διευθύντρια Χριστιάνα Γαλανοπούλου, φεστιβάλ ΜΙΡ. Ενα φεστιβάλ για την ειρήνη.
Για τo Φεστιβάλ ΜΙΡ: μία ελεγεία*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας