• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 21.8°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 25.7°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 25.7°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.8°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.1°C / 26.1°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανταπόκριση στο χειροκρότημα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προ καιρού, όταν ακόμα δεν είχε ξεσπάσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού και πήγαιναν να ανατείλουν κάποιες ελπίδες, έγινε ένα τουρνουά τένις στη Νέα Υόρκη, τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Αδειες κερκίδες, οι δυο παίκτες, ο διαιτητής, ένας-δυο παρατηρητές... το μονότονο τικ-τοκ της μπάλας στη ρακέτα. Βουβαμάρα.

Πτώση ποιότητας του ματς στο ναδίρ. Λίγο μετά, που κάτι πήρε να κινείται μετά την παγωμάρα και να μπαίνουν ξανά στα θεάματα, δειλά δειλά, κάποια «επιτρέπεται», γίνεται στο Παρίσι, επίσης τουρνουά τένις, στο περίφημο Ρολάν Γκαρός· στο μεγάλο γήπεδο -γιατί εκεί στεγάζονται καμιά εικοσαριά!-, αυτό των 15.000 θέσεων. Επιλεκτικά λοιπόν -κάπου και πειραματικά, σαν τεστ- επιτράπηκε η είσοδος σε 1.000 θεατές. Ε, η ανταπόκριση των θεατών προς τους παίκτες -το χειροκρότημα-, ίσως και εξαιτίας πολύμηνης αποχής θεατών από γήπεδα και λοιπά δημόσια θεάματα, ανέβασε κατακόρυφα, στο ζενίθ, την ποιότητα του ματς.

Με το Ρολάν Γκαρός στη σκέψη, μπήκα στη διαχρονική αναζήτηση του χειροκροτήματος κι έφτασα στις απαρχές της ιστορίας του ανθρώπου (περίπου αρχέγονη εκδήλωση το χειροκρότημα· χειροκροτούσε και ο άνθρωπος των σπηλαίων, όπως σήμερα χειροκροτεί και ο πιο στενός, ίσως, συγγενής μας, ο χιμπατζής), αλλά και στις απαρχές της ηλικίας ενός εκάστου εξ ημών· τα μωρά, στην κούνια, μες στις πρώτες κινήσεις τους (εκφραστικές παρακαλώ) βαράνε παλαμάκια· από ευχαρίστηση ή επειδή κάτι θέλουν, μας λένε οι ειδικοί.

Αλήθεια, πώς και γιατί χειροκροτούμε; Τι θέλουμε να δείξουμε; Επιδοκιμασία. Αποδοκιμασία. Ειρωνεία. Σαρκασμό. Περιφρόνηση. Ενθάρρυνση, Υβρι. Ενθουσιασμό. Ανακούφιση (χειροκροτούμε τον πιλότο σε δύσκολη προσγείωση). Καθήκον μετά φόβου (ο ανθυπολοχαγός σε διάλεξη ταγματάρχη για τα οφέλη τού σημειωτόν...). Ευγένεια από υποχρέωση (ο θεατής θεατρικής παράστασης με πρόσκληση!). Χίλιοι λόγοι για να χειροκροτήσει κανείς.

Είναι και η κλάκα, οι κλακαδόροι· προσλαμβάνονται και αμείβονται για να χειροκροτήσουν. Λένε πως η λέξη κλάκα προέρχεται από Γάλλο, ονόματι Κλακ (Claque), εκεί περί τα τέλη του 18ου αιώνα, με κάτι χερούκλες σαν κουπιά που τον πλήρωναν αδρά οι θιασάρχες για να ξεκινήσει τα παλαμάκια... Οσο για το γνωστό... εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, αυτό δεν έχει σχέση με παλαμάκια, αλλά με... δωροδοκία: Το «και ούτω βοήσωμεν» είναι από το δοξαστικό της Ανάστασης, το «Χριστός Ανέστη». Το «εν τη παλάμη» προστέθηκε αργότερα, εμφανώς περιπαικτικά, για ιερέα πιθανότατα, που για να «βοήσει» το δοξαστικό ήθελε... λάδωμα στην παλάμη· αλλιώς δεν έκανε Ανάσταση!

Εκείνοι πάντως που ανέβασαν το χειροκρότημα στα ύψη (το ενθάρρυναν και το καλλιέργησαν...) ήταν οι -συνήθως... θεατρικοί- Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Ψοφούσαν για χειροκρότημα. Ισως ο θεατρικότερος όλων, ο Νέρωνας, είχε και εκπαιδευμένη... λεγεώνα χειροκροτητών: 5.000 στρατιώτες είχαν εκπαιδευτεί να τον επευφημούν και να τον χειροκροτούν. Ο δε σοβαρός Οκταβιανός Αύγουστος πεθαίνοντας... απολογήθηκε θεατρικά: «Εάν έπαιξα τον ρόλο μου καλά, τότε χτυπήστε τις παλάμες των χεριών σας και βγάλτε με από τη σκηνή με ένα χειροκρότημα».

Δεκαεφτά αιώνες μετά, στον κολοφώνα του ελισαβετιανού (και του παγκόσμιου) θεάτρου, στο Λονδίνο της εποχής του Σαίξπηρ, οι μανάβηδες έφτιαχναν τα μαγαζιά τους κοντά σε... θέατρα· οι καλύτεροι πελάτες τους ήταν οι δυσαρεστημένοι θεατές...

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σγουρέ βασιλικέ μου…
«Ωκίμον (στην παραλήγουσα ο τόνος), βοτάνη ευώδης, το λεγόμενον “βασιλικόν”», με αναφορά στους αρχαίους συγγραφείς Ησύχιο, τη μεγάλη βεντέτα της βοτανικής Διοσκουρίδη. Δεν παρέλειψε να ασχοληθεί μαζί του και ο...
Σγουρέ βασιλικέ μου…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Επί και εκ της τέφρας…
Αλλα ήθελα να γράψω μες στο καλοκαίρι και από το Πήλιο, πιο ευχάριστα, πιο δροσερά. Αλλά με τη μισή Ελλάδα να καίγεται και την άλλη μισή να απειλείται, για ποια ευχάριστα και ποιες δροσιές να γράψεις, με τόσο...
Επί και εκ της τέφρας…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ντουγρού στη Συγγρού
Χαράχθηκε σχεδόν στην ίδια θέση της αρχαίας οδού που συνέδεε την Αθήνα με το λιμάνι του Φαλήρου. Γνωστά αυτά από… πρώτη ματιά. Η Τρίτη Ματιά πρέπει να τα λέει κάπως διαφορετικά. Είναι μια, ας την πούμε, πιο...
Ντουγρού στη Συγγρού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ενα κοριτσάκι με πάθος, δύναμη και πραγματικό ταλέντο...
Θυμάμαι πριν από 12-13 χρόνια, είχαμε πάει μ' έναν φίλο και τη γυναίκα του, που είναι αθλήτρια, και την κόρη του να φάμε στον Εθνικό. Εβλεπα το μικρό κορίτσι να προπονείται με πραγματικό πάθος και σκεφτόμουν,...
Ενα κοριτσάκι με πάθος, δύναμη και πραγματικό ταλέντο...
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Γήπεδα να 'ναι…
Θα πρέπει να ήταν, ίσως, η πρώτη φορά στη ζωή μου που χωρίς δεύτερη σκέψη επέλεγα να παρακολουθώ έναν αγώνα τένις παρά ένα ποδοσφαιρικό ματς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Γήπεδα να 'ναι…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν δεν μπορούμε να βγάλουμε αρκετούς σπουδαίους, ας σμιλεύσουμε το σπουδαίο των πολλών ικανών....
Αλλά για τη Lady Hope ένα είναι το βασικό μυστικό: Να αφορά αυτή η Ελλάδα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και όχι σε μεμονωμένα άτομα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού...
Αν δεν μπορούμε να βγάλουμε αρκετούς σπουδαίους, ας σμιλεύσουμε το σπουδαίο των πολλών ικανών....

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας