• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.1°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  92%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  85%
AP Photo/Lefteris Pitarakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταλαιπωρία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διαβάζω αναλυτές κι «αναλυτές», σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το τουρκικό ωκεανογραφικό, λέει, βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας· η μόνη διμερής διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, διαβάζω παρακάτω. Κάποιοι άλλοι εξοργίζονται με την Αμερική, που καλεί τους Τούρκους να αποχωρήσουν από τα διεκδικούμενα νερά· δεν τους αρέσει ο προσδιορισμός, τα νερά είναι πασιφανώς ελληνικά, τα ίδια νερά στα οποία εδράζεται η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζουν απαξάπαντες στη χώρα μας σε σχέση με την Τουρκία.

Να μην πέσουμε στην παγίδα του θερμού επεισοδίου, λέει, αλλά ούτε και στην παγίδα του διαλόγου· παγίδες παντού, δεξιά, αριστερά, μπρος και πίσω, ακόμη και στη διαλυτική στασιμότητα – λένε οι πιο σώφρονες. Κι αν πρόκειται να πάμε σε διάλογο, διαβάζω, να πάμε με τους δικούς μας όρους και να θέσουμε το μοναδικό θέμα που εμείς αναγνωρίζουμε ως υπαρκτό, αυτό της υφαλοκρηπίδας, αφού πρώτα όμως ξεκουμπιστούν όλοι αυτοί οι παρείσακτοι από την υφαλοκρηπίδα ΜΑΣ.

Αναμένουμε εξωτερική διαμεσολάβηση, διαβάζω, για να ξανανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας. Μακάρι, αλλά τι περιμένεις· σάμπως μια ζωή δεν μας ξεπουλούσαν αυτοί οι ξένοι -λέει- για τα μάτια της Τουρκίας; Ας πάμε και στη Χάγη, άλλωστε έχουμε όλο το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, όπως διαβάζω, τι έχουμε να φοβηθούμε λοιπόν εκτός από τους ανθέλληνες δικαστές που με βεβαιότητα θα καθοδηγηθούν από σκοτεινά κέντρα τα οποία λειτουργούν ως υπονομευτές της Ελλάδος;

Μπερδεύομαι· δεν είναι για τα δόντια μου αυτά τα εξωτερικά θέματα. Φαίνεται πως το οξύμωρο και το αντιφατικό αποτελούν δομικούς λίθους όλης της σχετικής ρητορικής, δεν εξηγείται αλλιώς. Φοβάμαι να συμπεράνω πως δεν γνωρίζουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε, ως κοινή γνώμη κι ενδεχομένως ως συντεταγμένο κράτος. Τι θέλουμε εμείς από τους εαυτούς μας, ποια η δική μας στόχευση, ποια τα μέσα υλοποίησης και ποιο το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε.

Διαβάζω και τους απέναντι, όσο μπορώ κι όσα περνούν από το παραμορφωτικό φίλτρο των ΜΜΕ· εκεί τα πράγματα δείχνουν ακόμη πιο αποκαρδιωτικά. Βλοσυρό ύφος, κορόνες, απειλές, μεγαλοϊδεατισμός και στόμφος· μα πάνω που το παίρνω απόφαση ότι έχουμε μπλέξει για τα καλά, έρχεται και μια κατακλείδα του στιλ «ελάτε να τα κουβεντιάσουμε αν θέτε, δεν θα τα χαλάσουμε κιόλας, το καλό παζάρι όλα τα λύνει» και με αποτελειώνει.

Βλέπω τον χάρτη· όλη η φασαρία γίνεται στην ανατολική λεκάνη της μέσης του πουθενά. Πρέπει να διαβάσω κι άλλο, να ξεστραβωθώ· ίσως κάποτε να καταλάβω. Η δική μου εθνική προσδοκία, πάντως, είναι να γεράσω ήσυχα και να μεγαλώσουν τα παιδιά μου μακριά από φρεγάτες και μπαρούτια. Ελπίζω να βοήθησα· αν όχι, ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η είδηση και το μέσο
Σήμερα κάτι δεν είναι πια είδηση αν δεν το πει η τηλεόραση ή αν δεν το γράψει μια οποιαδήποτε ιστοσελίδα· αντίστροφα, για να αναμεταδίδει κάτι ένα μέσο ενημέρωσης, πάει να πει πως είναι είδηση.
Η είδηση και το μέσο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι πόλεμοι των γεγονότων
Η πρακτική των επονομαζόμενων «fake news» δείχνει να επικρατεί και σε επικοινωνιακούς διαξιφισμούς μικρότερης εμβέλειας. Πολιτικοί ή επιχειρηματικοί ανταγωνιστές, επίδοξοι δελφίνοι για κάθε λογής αξιώματα,...
Οι πόλεμοι των γεγονότων
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα μείζονα και τα ελάσσονα
Υπάρχουν τα μείζονα. Τα σπουδαία γεγονότα που δεν κάνει να τα αφήνεις «ες αύριον» γιατί μπορεί να το πληρώσεις με το κεφάλι σου. Ή και τα λιγότερο σπουδαία, που μπορεί να μην είναι τόσο τρομερά, αλλά αξίζει να...
Τα μείζονα και τα ελάσσονα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καλύτερα στην καφετζού
Η εφετινή χρονιά δεν ήτανε και η καλύτερη για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Από δουλειά, βεβαίως, είχανε και με το παραπάνω. Τρεις φορές στηθήκανε κάλπες μέσα σε εννιά μήνες και είχαμε ραγδαία γεγονότα στα...
Καλύτερα στην καφετζού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στην άκρη του γιαλού
Κάθομαι στην Τσιχράντα, μια αμμουδιά της βορειοδυτικής Λέσβου, απέναντι από το ακρωτήρι Μπαμπάς της Μικράς Ασίας. Οταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σου επιτρέπει να δεις τα σπίτια του τούρκικου χωριού. Με γυμνά...
Στην άκρη του γιαλού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Και η δολοφονία της εργασίας;
Οντως απεχθή γεγονότα υπερπροβάλλονται -σε βάρος μάλιστα της ουσιαστικής αντιμετώπισής τους- για να εκτρέψουν την προσοχή της κοινωνίας.
Και η δολοφονία της εργασίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας