• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / 0.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / -1.1°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.2°C / -0.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -4.4°C
  4 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 5.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.5°C
  6 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.9°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -0.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  5 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 0.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  43%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γυναίκα/εικασία/εικόνα

 • A-
 • A+

Ο κύριος Εμπουμπεκίρ Σοφούογλου, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σαγγάριου προτείνει να αφαιρεθούν οι εικόνες από την Αγία Σοφία, να τελειώσει η «ανοησία» περί προστασίας των «ειδώλων» και να αποκαθηλωθούν, για να πάψει η ασέβεια προς τον Πορθητή. Και διερωτάται με αφορμή την εικόνα της Ζωής της Πορφυρογέννητης: «Θα υπάρχει πόρνη στο τζαμί»;

Η γενική άποψη περί «ειδώλων» δεν είναι πρωτότυπη. Την υποστηρίζουν οι φανατικοί ισλαμιστές επικαλούμενοι θρησκευτικά τους κείμενα που απαγορεύουν την απεικόνιση του θείου. Πράγμα που σημαίνει ένα τεράστιο χάσμα που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους πολιτισμούς του κόσμου.

Θα μιλήσω μόνο για τη γυναίκα εικόνα, ξεκινώντας από τη Ζωή την Πορφυρογέννητη. Ανιψιά του Βασιλείου του Β' του Βουλγαροκτόνου, γεννήθηκε στα τέλη του 10ου μ.Χ. αιώνα και βασίλεψε επί πολλά χρόνια μέχρι τον θάνατό της, το 1050. Εκανε τρεις γάμους, κάτι επιτρεπτό στην Ορθοδοξία, υπαγορευμένους από τις πολιτικές ισορροπίες της βυζαντινής αυλής. Απεικονίζεται να λάμπει από κάλλος, αν και πρέπει να είχε πατήσει τα εξήντα, στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας. Η ομορφιά της αυτή μπορεί να είχε σχέση και με το ότι ασχολούνταν επιτυχώς με την παρασκευή αρωμάτων, κρεμών και άλλων καλλυντικών. Πράγμα που μπορεί να ενοχλούσε από τότε τους υποκριτές που ήθελαν τη γυναίκα να ασχολείται αποκλειστικά με το ράψιμο και το κέντημα.

Τι είναι μια εικόνα; Μία κουκκίδα συμπυκνωμένης ενέργειας στο σύμπαν. Ενέργειας χρωματισμένης από τη δύναμη του βλέμματος. Διηθημένης από την ιστορία του προσώπου. Μήπως η εικόνα –ή αλλιώς «εικασία»– είναι γυναίκα; Οι γυναίκες του Βυζαντίου μοιάζει να είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με την εικόνα. Η Θεοδώρα, που εξυβρίστηκε στη «Μυστική Ιστορία» του ως πόρνη από τον Προκόπιο, ο οποίος αλλού την υμνεί ως αγία, λάμπει στο έξοχο ψηφιδωτό της Ραβένας, που θαύμασε και ο Βασίλι Καντίνσκι. Μια άλλη Θεοδώρα, αναστήλωσε το 842 τις εικόνες, ενώνοντας το ορατό με το αόρατο και καθιστώντας δυνατή τη Βυζαντινή και εν συνεχεία τη Δυτική Αναγέννηση.

Αλλά εκτός από τις εικαστικές εικόνες, μια γυναίκα, η Κασσιανή, πλούτισε τον παγκόσμιο πολιτισμό με τις ποιητικές της εικόνες, που μίλησαν για τον καημό της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας γυναίκας.

Ποια άραγε θα ήταν η ποινή που θα πρότεινε ο κύριος Σοφούογλου για την εικόνα της Ζωής στην Αγία Σοφία ή της Θεοδώρας, αν η χάρη του έφτανε ποτέ μέχρι και τη Ραβένα; Η εξορία απλώς; Ή μήπως και το βγάλσιμο των ματιών, το οποίο για αιώνες επέβαλλαν οι Τούρκοι κατακτητές όχι μόνο στις γυναικείες αλλά σε όλες τις εικόνες; Μήπως τελικά το «αμαρτωλό», γυναικείο εδώ, βλέμμα, ζωγραφισμένο ή ζωντανό, τρομάζει;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για την Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία είναι αυτή που είναι και ήταν αυτή που ήταν. Τίποτα δεν αλλάζει την ιστορία της και ό,τι και αν γίνει με αυτήν. Εγώ το μόνο που παρατηρώ και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον είναι το τι θα γίνει μετά.
Για την Αγία Σοφία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Να αντισταθούμε
Ισλαμπόλ (Ισλαμπούλ) (πόλη του Ισλάμ ή ως εκεί που αφθονεί το Ισλάμ) θυμόμαστε ότι ήθελε να ονομάσει την Ιστανμπούλ ο κ. Ερντογάν έναν χρόνο πριν. Τότε περίπου που έλεγε ότι δεν πρόκειται ως πολιτικός ηγέτης...
Να αντισταθούμε
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
H Χώρα των Ζώντων
Τον Αύγουστο του 2020 έγινε νόμος στην Τουρκία η βούληση του κ. Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί, εκτός από την Αγία Σοφία, και η Μονή της Χώρας ή Καριγιέ Τζαμί.
H Χώρα των Ζώντων
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ηταν στραβό το κλίμα...
Κηρύξτε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης ζητούσε την παρελθούσα εβδομάδα πριν από το δείπνο στις Βρυξέλλες από τους παγκόσμιους ηγέτες ο κ. Γκουτέρες πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 για...
Ηταν στραβό το κλίμα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερντογάν: ο προβλέψιμος «απρόβλεπτος» γείτονας
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά την κραυγαλέα εκδοχή της συγκυριακής λογικής του Ερντογάν. Εναν χρόνο πριν, η μετατροπή της αποκλειόταν κατηγορηματικά, για να αναιρεθεί πανηγυρικά έναν χρόνο...
Ερντογάν: ο προβλέψιμος «απρόβλεπτος» γείτονας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αξιον εστί το ελάχιστο
Στα νησιά μας θα βρει κανείς των ελαχίστων το ελάχιστο. Αυτό το ελάχιστο, που σημαίνει και το πιο αγαπημένο.
Αξιον εστί το ελάχιστο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας