• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.6°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.8°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 12.6°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.1°C / 11.6°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.2°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.8°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.9°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.8°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  0 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 8.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  33%

The Naval Battle of Navarino by Ambroise Louis Garneray (1827).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

1821 = το δικαίωμα στην Επανάσταση

 • A-
 • A+

Το Εικοσιένα δεν είναι ούτε η κατεστημένη του Ιστορία ούτε η κατεστημένη του Αμφισβήτηση. Δεν ξεκίνησε ούτε πρώτα ούτε μόνο στον χώρο όπου πρωτοδημιουργήθηκε το μικρό ελληνικό κράτος που περιείχε το ένα έκτο των Ελλήνων, αλλά στις παραδουνάβιες ηγεμονίες ως ένα πολυεθνικό, απελευθερωτικό κίνημα για το οποίο πολέμησαν οι Ελληνες ιερολοχίτες και οι άλλοι Βαλκάνιοι συμπολεμιστές τους. Κάτι που δεν μειώνει όσα τόλμησαν, υπέστησαν και πέτυχαν στη συνέχεια οι επαναστάτες στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, την Κύπρο και αλλού.

Η εθνική αφύπνιση των Ελλήνων δεν ξεπήδησε εκ του μηδενός. Ηταν γεγονός πολύ πριν από το Εικοσιένα. Οποιος έχει αμφιβολία, ας ανατρέξει στις εικόνες του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του τάφου του Μεγαλέξαντρου στις προεπαναστατικές εκκλησίες. Αλλά και στον Ερωτόκριτο που οραματίζεται την Αθήνα και μιλά για το Βυζάντιο. Οι προφητείες για την απελευθέρωση διαδέχτηκαν σχεδόν αμέσως μετά το 1453 τις προφητείες για την άλωση και οι δεκάδες των εξεγέρσεων ώς τον 19ο είναι το αντίκρισμά τους στην πράξη.

Ο Διαφωτισμός στην Ελλάδα, όπως και στη Νότια Αμερική και την Ινδία, ενέπνευσε το 1821. Αλλά ο Διαφωτισμός του Ρήγα, όπως και αυτός του Μπολίβαρ, δεν εισήχθη απλώς. Συνάντησε και καθορίστηκε από τα στοιχεία του κάθε τόπου. Ο πνευματικός και πολιτικός οπλισμός του Εικοσιένα δεν είναι μονοδιάστατος. Και οι φιλέλληνες που έδωσαν και τη ζωή τους για την Ελλάδα -αρχίζοντας από τον Μπάιρον- ήταν παιδιά όχι μόνο του Ρουσό, αλλά και των ονείρων του Ρομαντισμού τα οποία ενσάρκωσε –και εν συνεχεία πρόδωσε- ο Ναπολέων. Χωρίς να ξεχνάμε τους Αλβανούς, τους Βουλγάρους, τους Τούρκους που στάθηκαν στο πλευρό μας.

Τα κράτος που γεννήθηκε από το 1821, πριν ακόμα ελευθερωθεί, παγιδεύτηκε από τα δάνεια που παραχώρησαν αφιλοκερδώς οι Αγγλοι φίλοι. Λίγα φαγώθηκαν από κάποιους Ελληνες. Σε συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό έμειναν στις τσέπες των δανειστών μας – βλέπε την πανάκριβη φρεγάτα που βούλιαξε στον Τάμεση. Και έτσι δημιουργήθηκε το μοντέλο γι' αυτό που σήμερα ονομάζεται «δουλοπαροικία χρέους».

Αυτοί που πολέμησαν το 1821 δεν φορούσαν ούτε το φωτοστέφανο του αγίου ούτε τα κέρατα του διαβόλου, ο Καραϊσκάκης το εξέφρασε εμβληματικά. Ηταν άνθρωποι με ελλείψεις και αδυναμίες που, όπως ο Γεωργάκης Ολύμπιος στη Μονή του Σέκου και ο Δημήτρης Καψάλης στο Μεσολόγγι, έφτασαν το ανθρώπινο στο απώτατο όριό του.

Γι' αυτό το Εικοσιένα –όπως και κάθε άλλη επανάσταση- μπορεί να γιορταστεί μόνο με την κάθε νέα απελευθερωτική δημιουργία και πράξη. Οποιος δυσκολεύεται να το κατανοήσει, ας ανατρέξει και στον λόγο του Αρη Βελουχιώτη στη Λαμία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Υπήρξεν το άριστον εκείνο
Οι περιπέτειες της αμφιλεγόμενες αυτής λέξης θυμίζουν πολύ τις περιπέτειες της Ελλάδας, αρχαίας και σύγχρονης. Από την Επανάσταση του '21 και πέρα έχουμε τουλάχιστον τριών ειδών φιλέλληνες.
Υπήρξεν το άριστον εκείνο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μύθοι και απομυθοποίηση
Παρηγορητική η επέτειος της Επανάστασης μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά. Βιβλία, άρθρα, εκπομπές, συνεντεύξεις, μουσική και υπέροχες εικόνες βοηθούν να εμπεδωθεί το αίσθημα του ανήκειν, επιπλέον να διευρύνουμε...
Μύθοι και απομυθοποίηση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η επέτειος
Θέλω να είμαι περήφανη για τους/τις προγόνους μου. Δεν φτύνω το παρελθόν όπως οι φουτουριστές στη Ρωσία και την Ιταλία των αρχών του παλαιού και όμως τόσο ζωντανού 20ού αιώνα.
Η επέτειος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καλή επαναστατική χρονιά
Εύχομαι να αντέξουν οι ιστορικοί να συνεχίσουν τη δουλειά τους και με την αναγκαστική στέρηση πολυπληθών εορτών και πανηγύρεων να κερδίσουμε ένα σκαλοπάτι καλλιέργειας και περίσκεψης.
Καλή επαναστατική χρονιά
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο Κολοκοτρώνης και η Επανάσταση
Μπήκαμε λοιπόν, έστω με φόβο από τον κορονοϊό, έστω άνεργοι οι πολλοί, έστω δύσκολα διαβιούντες, έστω με κυβέρνηση που δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, στο εορταστικό έτος της «απελευθέρωσης» της χώρας από...
Ο Κολοκοτρώνης και η Επανάσταση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η φετινή επέτειος
Εκατό χρόνια δεν είναι πολλά, οι αποκαλύψεις ίσως ακόμα δυσκολεύονται να διατυπωθούν, αλλά ευελπιστούμε σε μεγάλες εορταστικές εμπειρίες.
Η φετινή επέτειος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας