• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.7°C / 23.6°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.7°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 18.5°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.3°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καίρια σημασία του πολιτισμού

 • A-
 • A+

Εκείνο που δεν έχει προσεχθεί στην Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της, αυτός ο μακραίωνος και ασυνείδητος ίσως τρόπος που κάνει την Ελλάδα να υπάρχει ακόμη. Εννοείται ότι δεν υπονοείται ο τεχνικός και τεχνολογικός πολιτισμός, αλλά αυτός της κάθε μέρας. Οποιος νιώθει αυτάρκης και έχει πειστεί ότι η παράδοση κάνει τον άνθρωπο του μέλλοντος, αυτός και είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος· όχι οι στρατηγοί του, όχι οι πρωθυπουργοί του, όχι οι πολιτικοί του και, βεβαίως, όχι η αριστερή ιδεολογία των διανοουμένων της χώρας.

Αυτό που [δια]σώζει τούτη τη χώρα είναι η νεκρότης και όχι η ζωντανή της παρουσία -και όχι μόνο σήμερα αλλά εδώ και πολλούς αιώνες. Δεν έχουμε φανταστεί τι θα κάναμε, ποιοι θα ήμασταν χωρίς τον Ομηρο, τον Αρχίλοχο, τον Ιππώνακτα, τους τραγικούς και λοιπούς -ας μην επεκταθούμε. Αυτό είναι το μεγάλο αμάρτημα της κυβερνώσας Αριστεράς: αντί να εγκύψει σε αυτά τα κείμενα και να προσανατολίσει την παιδεία στη με δροσερό [και κριτικό] μάτι ορώσα αρχαιοελληνική γραμματεία, γοητεύτηκε από τη «δύναμη» και τη «μαγεία» της εξουσίας και ούτε καν πέρασε από το μυαλό των διανοητών της ότι έχουμε πλούτο εδώ, ότι χωρίς αυτούς [τους προγόνους] άλλη θα ήταν η ροή του δυτικού πολιτισμού.

Δεν σεβάστηκε η Αριστερά [δεν κατάλαβε ίσως] το μεγαλείο της αρχής της φιλοσοφίας και του λόγου, όπως τα ενστερνίστηκε και τα ανήγαγε στα καθ’ αυτούς η γερμανική, η γαλλική, η αμερικανική σκέψη. Θα πει κανείς ότι ο υλικοτεχνικός σημερινός πολιτισμός δεν επιτρέπει στους μεγάλους ποιητές και συγγραφείς να έχουν κοινωνικό, παρεμβατικό ρόλο· ουδείς ενδιαφέρεται για τη ζωή τους και το έργο τους. Ο δυτικός όμως πολιτισμός εκεί βασίστηκε για να ορθοποδήσει και να βρει ένα νόημα, τόσο στα δικαιώματα, όσο και στο δίκαιο και στην ελευθερία -στη δημοκρατία πα’ να πει. Χωρίς τους αρχαίους [Ελληνες αλλά και Ρωμαίους] ούτε Αναγέννηση θα υφίστατο ούτε Διαφωτισμός [πώς, αλήθεια, ακούγεται αυτό;].

Ενα Μέγαρο Μουσικής και μια Λυρική Σκηνή [και τα δύο αγνοούνται ή είναι απρόσιτα στον διαιώνιο λαϊκό πολιτισμό] απομακρύνουν, αντί να ελκύσουν, τον Ελληνα από τη συμμετοχή του στην τέχνη, που είναι ό,τι ανώτερο εμφανίστηκε στο είδος ή που το είδος [το ανθρώπινο, μην ξεχνιόμαστε!] ανακάλυψε. Συμμετοχή στην τέχνη σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να είναι παρών στην πρωτοπορία και την ανίχνευση των σκοτεινών σημείων του μύχιου, που ταλαιπωρεί τον καθένα [μας].

Υπάρχουν, το θέλουμε είτε όχι, γενετικά ίχνη στον πολιτισμό και αυτά τυχαίνει να είναι [τα περισσότερα] ελληνικά· αυτό το γνωρίζουν άπαντες, μόνο εμείς φαινόμαστε να το αγνοούμε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είμαστε τεμπέληδες [οκνηροί στο πνεύμα] και ανίκανοι να διαχειριστούμε την όποια ελευθερία μπορούμε να κατακτήσουμε ή να δούμε. Βεβαίως και δεν φταίει γι’ αυτό η Αριστερά, ελπίζαμε, όμως, να προσεγγίσει το φλέγον για την ιστορία των λαών θέμα του πολιτισμού με πιο ζεστό μάτι· αντ’ αυτού, βιώνουμε την άρνηση του μύχιου ελληνικού πολιτισμού και αρκούμεθα σε εξυπνακισμούς πανεπιστημιακών, που γράφοντας δυο αφοριστικές κουβέντες, νομίζουν ότι παρεμβαίνουν στην πολιτική. Εκεί καταντήσαμε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
H τέχνη, η πολιτική, η τεχνική
Μέρες τέτοιες, γιορτινές, δεν είναι πρέπον να θυμίζει κανείς την αδράνεια της κοινωνίας· αφενός γιατί είναι γενίκευση, αφετέρου γιατί έτσι γουστάρει η κοινωνία -και άμα γουστάρει η κοινωνία δεν χρειάζονται...
H τέχνη, η πολιτική, η τεχνική
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο νέος βολεμένος άνθρωπος
Δεν ταράσσεται. Δεν του περισσεύουν δάκρυα. Δεν συμπάσχει. Εχει πάψει πια να αναζητεί νέες μορφές πολιτικής δράσης, που πιθανώς θα έβγαζαν από το αδιέξοδο τη χώρα. Αρκείται στο κλασικό μοτίβο τού ποιος κατέχει...
Ο νέος βολεμένος άνθρωπος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για την επανεκκίνηση (;) της Αριστεράς
Λαϊκισμοί και παχιά λόγια δεν χωράνε σε μια αναγεννημένη Αριστερά, τραμπουκισμοί και μεγαλοφωνίες –δεν έλκουν πια αλγόριθμοι και ανώτερα μαθηματικά· πάντα τέσσερεις είναι οι πράξεις της απλής αριθμητικής, που...
Για την επανεκκίνηση (;) της Αριστεράς
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ολη η κυβέρνηση ένας Μπογδάνος
Ολοι στην κυβέρνηση είναι κρυπτομπογδάνοι, επειδή όμως θέλουν να κατακτήσουν την εξουσία με φιλελεύθερους όρους [συνταγματικούς] κρύβουν το βαθύ τους μίσος για τους αντίπαλους αριστερούς.
Ολη η κυβέρνηση ένας Μπογδάνος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιδώς και αρετή
Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε η ελίτ για την καλλιτεχνική ματιά στον κόσμο, για τα συναισθήματα, για την ποίηση, ούτε καν για την -εθνικώς- ιδρυτική δύναμη της τελευταίας· τι θα έλεγαν οι κύριοι της ελίτ, αν δεν είχαν...
Αιδώς και αρετή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας