• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 25.6°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.6°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.2°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Των πρακτόρων η σχολή

 • A-
 • A+

Ολο και περισσότερο στις μέρες μας, αν πιστέψουμε τα αλλεπάλληλα και επίμονα ρεπορτάζ, το επάγγελμα του πράκτορα μοιάζει να έχει αναδυθεί από το σκοτάδι στο φως, προσφέροντας σε όσους το ασκούν προοπτικές απαλλαγμένες από τη σκόνη του χρόνου, τις απροσδιορίστου χρώματος καπαρντίνες και τις χωμένες βαθιά στο μέτωπο ρεπούμπλικες.

Δημοσιεύματα που δεν διαψεύδονται, μιλούν για έναν χορό ντόπιων και ξένων, «καλών» και «κακών» πρακτόρων στη χώρα μας, που άλλοι βυσσοδομούν εναντίον μας και άλλοι αναλαμβάνουν να μας σώσουν.

Τα γραφόμενα είναι συχνά συγκεκριμένα. Αυτό είχε συμβεί με τους Ρώσους πράκτορες –πραγματικούς είτε υποτιθέμενους– οι οποίοι δέχθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, που εγκαινίασαν μία σειρά από αλυσιδωτές εκατέρωθεν αντιδράσεις, οι οποίες οδήγησαν σε μια επικίνδυνη ψυχρότητα τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η πρακτορολογία επανήλθε με απανωτές αναφορές φιλοκυβερνητικών και μη Μέσων στους πολλούς και καλούς Αμερικανούς πράκτορες που ανέλαβαν να συμβάλουν στη φύλαξη της τάξης στα εγκαίνια της Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Και στις δυο περιπτώσεις η στάση των εκπροσώπων της κυβέρνησης επέτρεπε τη βεβαιότητα ότι τα στοιχεία του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου δεν ανήκαν στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων. Οι πράκτορες ζουν και παλεύουν όλο και πιο εμφανώς ανάμεσά μας.

Πριν από αρκετές δεκαετίες, το 1967, ο σπουδαίος Θανάσης Βέγγος είχε πρωταγωνιστήσει με σπάνιο μπρίο σε μια ταινία, όπου εμφανιζόταν τελειόφοιτος σε μια σχολή πρακτόρων και, με κωδικό «000», ανελάμβανε διάφορες κωμικές αποστολές.

Η πλοκή ήταν αναμφισβήτητα στοιχειώδης και το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία για δύο κυρίως λόγους: το ταλέντο του πρωταγωνιστή της και την έμμεση πλην καίρια αναφορά της στο ζοφερό φόντο της δικτατορίας που εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα την ίδια χρονιά.

Με την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα μας, η συζήτηση περί πρακτόρων, αν και δεν εξέλιπε πλήρως, ατόνησε σε σημαντικό βαθμό. Κάτι το αυτονόητο, αφού πιστεύαμε ότι ζούμε σε ανεξάρτητη χώρα.

Το γεγονός που με κάνει να γράφω αυτές τις γραμμές δεν είναι τόσο η διαπίστωση ότι σήμερα πηγαινοέρχονται άνετα στον τόπο μας πλήθη πρακτόρων.

Είναι το πρωτόγνωρο νομίζω γεγονός ότι οι αναφορές στους όποιους πράκτορες είναι δημόσιες και παραμένουν αδιάψευστες από τους κυβερνώντες, σαν κάτι το απολύτως φυσικό.

Για πολύ καιρό όσοι μιλούσαν για τη δράση μυστικών υπηρεσιών που απειλούσε τη χώρα μας κατηγορούνταν ως «συνωμοσιολόγοι».

Μήπως η τωρινή θριαμβευτική παρέλαση πρακτόρων σημαίνει ότι αυτοί που καταδίκαζαν κάθε λόγο περί συνωμοσίας ως παραλήρημα, έχουν θαυματουργά μεταμορφωθεί σε υποστηρικτές της άποψης ότι όπως έλεγε και το τραγουδάκι της ταινίας του αγαπημένου μας Βέγγου «των πρακτόρων η σχολή είναι χρήσιμη πολύ»;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η διαπόμπευση
Από το 2010 καταιγισμός ξένων δημοσιευμάτων, γελοιογραφιών και εκπομπών στοχοποίησε τη χώρα μας ως τόπο ψευτών, τεμπέληδων, κλεφτών κ.λπ. Χωρίς μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι «εταίροι» μας να...
Η διαπόμπευση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η υπογραφή
Με το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τις υπογραφές υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών κάποιων ανθρώπων που δεν είχαν υπογράψει το κείμενο τίθεται και ένα ευρύτερο ερώτημα: Τι σημαίνει η συλλογή υπογραφών, ιδιαίτερα...
Η υπογραφή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το μοντέλο
Βαρέθηκα να ακούω πόσο καλοί είμαστε στη φτώχεια μας, αλλά και πόσο ακόμα πρέπει να γίνουμε φτωχότεροι για το καλό μας. Το κυρίαρχο στη χώρα μας μοντέλο νεοφιλελευθερισμού και γραφειοκρατίας, κατ’ εικόνα του...
Το μοντέλο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ναυαγίων ναυάγια
Ναυαγίων ναυάγια. Τίτλος διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ναυάγια της θάλασσας. Ρημαγμένα θαλάσσια ξύλα που δέρνει το κύμα σε κάποια αφιλόξενη βραχώδη ακτή. Ναυάγια της στεριάς που ξέβρασε η ζωή. Αλλά...
Ναυαγίων ναυάγια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η Ελλάδα δεν ανήκει
Ενοικιοστάσιο μακράς πνοής για εκατό χρόνια και βάλε έχει συναφθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δυνάμεων οικονομικής, και όχι μόνο, κατοχής. Οι κανόνες του ενοικιοστασίου προστατεύουν τους ενοικιαστές έναντι...
Η Ελλάδα δεν ανήκει
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Περί «χημείας» και άλλων δαιμονίων
Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων -και περισσότερο ακόμη τα κοινό αίσθημα που αποπνέουν οι συζητήσεις του καθενός μας με τον «άνθρωπο του δρόμου» ή «της διπλανής πόρτας»- επιβεβαιώνουν ένα δεδομένο: καμία ελληνική...
Περί «χημείας» και άλλων δαιμονίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας