Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάγοι της γαστρονομίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάγοι της γαστρονομίας

  • A-
  • A+

Στη Γαλλίδα σεφ Ευγενία Μπραζιέ (Eugénie Brazier) ήταν αφιερωμένο το doodle της Google, 12 Ιουνίου, 123η επέτειο από τη γέννησή της (1895). Τη μαγειρική της αγάπησαν μεταξύ άλλων οι Ντε Γκολ, Ζισκάρ ντ’Εστέν, Μάρλεν Ντίντριχ. Πρώτο αστέρι Michelin (κορυφαίο βραβείο γαστρονομικής διάκρισης) που δόθηκε σε γυναίκα, από τα έξι συνολικά Μισλέν στην καριέρα της.

Σύντομο ιστορικό της εξαιρετικής σημασίας των βραβείων Μισλέν: Ο πρώτος γαστρονομικός οδηγός της (γαλλικής εταιρείας ελαστικών) Michelin εκδίδεται το 1900. Οι διακρίσεις εστιατορίων σε κατηγορίες αστεριών, με υψηλότερη αυτή των τριών αστέρων, ξεκινούν το 1920. Το 2003, o Bernard Loiseau, grand chef του περίφημου παριζιάνικου Cote d’Or, έβαλε στο στόμα μια καραμπίνα και πάτησε τη σκανδάλη, επειδή η εφημερίδα Le Figaro υπαινίχθηκε ότι ίσως έχανε ένα αστέρι. Κάτι που ουδέποτε συνέβη!

Αν θεωρηθεί πρόδρομος των σύγχρονων μάγων της μαγειρικής (γιατί και οι αρχαίοι, Ελληνες και Λατίνοι, είχαν τους δικούς τους· αναφέρεται σχετικά ο σπουδαίος Αθήναιος στους «Δειπνοσοφιστές» του, ελληνιστική περίοδος) τον περίφημο Μπριγιά-Σαβαρέν (Brillat-Savarin). Ιδού και αυτού στοιχεία εξόχως διαφωτιστικά και εντυπωσιακά, από Google και άλλες πηγές· ορισμένα και από μνήμης. Γεννήθηκε πρωταπριλιά 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας.

Σπούδασε νομικά, χημεία, ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, κατά οικογενειακή παράδοση. Υπήρξε αντιπρόσωπος της Τρίτης Τάξης (αστοί, μικροαστοί, αγρότες) στη Γενική Συνέλευση των Τάξεων (Μάιος 1789) που προετοίμασε τη Γαλλική Επανάσταση. Επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου εκλέχθηκε δήμαρχος. Στη διάρκεια της Τρομοκρατίας (1793-1794) εγκατέλειψε τη χώρα διαφεύγοντας σε Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Επέστρεψε στη Γαλλία το 1797 επί Διευθυντηρίου. Διορίστηκε δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου, όπου παρέμεινε έως τον θάνατό του, 1826. Μεταξύ αναρίθμητων αποφθεγμάτων, αυτό που με είχε εντυπωσιάσει περισσότερο –σημειωμένο τότε σε χρονογράφημά μου στην «Ελευθεροτυπία»–, το μεταφέρω τώρα από μνήμης: Επέζησα δύο αυτοκρατοριών και (δεν θυμάμαι πόσων) κυβερνήσεων. Κανένα από αυτά τα καθεστώτα δεν στάθηκε ικανό να μου χαλάσει την όρεξη. Από το επώνυμό του ονομάστηκαν το τυρί «Μπριγιά-Σαβαρέν» και το κέικ «Γκατό Σαβαρέν»· ελληνιστί, «Μπαμπάς με Ρούμι». Συμπληρώνω, επίσης από μνήμης, την… ανατριχιαστική ομελέτα Σαβαρέν, με αυγά και… αηδονόγλωσσες· γαστρονομικό εύρημα, μάλλον από τις γλώσσες που πλαταγίζανε από νοστιμιά!

Κοινωνικότατος, ο Σαβαρέν, χαριτωμένος, περιζήτητος σε κοσμικούς κύκλους, δημοκράτης εκ πεποιθήσεως, δημοσίευσε πολλές μελέτες νομικού και οικονομικού περιεχομένου, αλλά έμεινε στην ιστορία για το οκτάτομο (επανέρχομαι στο Google): «Η Φυσιολογία της Γεύσης ή στοχασμός περί της υψηλής γαστρονομίας… έργο θεωρητικό, ιστορικό και για καθημερινή χρήση, αφιερωμένο στους καλοφαγάδες των Παρισίων…».

Ολος ο τίτλος θα μας πήγαινε… αύριο. Πνευματώδης επιτομή διδαγμάτων, ανεκδότων και κάθε είδους παρατηρήσεων, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επιτραπέζιες τέρψεις, ενώ σποραδικά παρατίθενται, προς… επίρρωση, και κάποιες συνταγές. Η φιλοσοφία της ευδαιμονίας του Επίκουρου παρούσα σε κάθε σελίδα. Το πιο απλό γεύμα ικανοποιεί τον Μπριγιά-Σαβαρέν, εφόσον φτιάχνεται με τέχνη. Το βιβλίο εκδόθηκε επανειλημμένα στη Γαλλία. Το 1925 μεταφράστηκε στα αγγλικά, το 2009, μέρος του, στα ελληνικά από τον «Στοχαστή» με τίτλο: «Η γαστρονομία ως καλή τέχνη». Καλή όρεξη…

  

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ημέρα της σαλάτας
Ο φίλος μου ο Κώστας, λάτρης της σαλάτας, όχι μόνο να την τρώει αλλά και να τη φτιάχνει, με έχει διδάξει την τριλογία της σαλατικής τέχνης: ο σαλατοποιός πρέπει να είναι τσιγκούνης στο αλάτι, σπάταλος στο λάδι...
Ημέρα της σαλάτας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σαλάτα, μια κυρία παρεξηγημένη
Για μια απλή απαρίθμηση μόνο ειδών και ονομασιών σαλάτας δεν θα έφτανε όλος ο χώρος της Τρίτης Ματιάς· θα χρειαζόταν και… τέταρτη! Στη βιβλιογραφία της γαστρονομίας άλλωστε οι σαλάτες καταλαμβάνουν έκταση...
Σαλάτα, μια κυρία παρεξηγημένη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ζημιές που είναι να γίνουν…
Οι ζημιές είναι εκδηλώσεις αυθύπαρκτες και ουδεμία σχέση έχουν με προλήψεις και δεισιδαιμονίες Τυχόν αναγωγές: πόσο δηλαδή η Θεωρία των ζημιών μπορεί να ισχύσει σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας,...
Ζημιές που είναι να γίνουν…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι φράουλες
«Μου αρέσουν οι φράουλες», της είχε πει κάποτε μια φίλη της. «Μου αρέσουν γιατί μοιάζουν με φιλιά, με ξεδιψάνε. Αλλά δεν τρώω τη μαρμελάδα. Με λιγώνει». Την είχε πειράξει τότε, λέγοντάς της ότι έχει συνέχεια...
Οι φράουλες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αμαρυλλίδα της βεράντας
Οταν η μυθολογία έχει κέφια σου φτιάχνει μια βοσκοπούλα να την πιεις στο ποτήρι. Το όνομα αυτής Αμαρυλλίς. Το βάσανό της, νεαρός ποιμήν (βοσκός), ονόματι Αλταίων, ωραίος σαν Απόλλωνας και σφριγηλός σαν...
Αμαρυλλίδα της βεράντας
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Μια μέρα από τη ζωή δύο αδελφών
​Ξεκινώντας μια κάποια δίαιτα, εκείνο το μεσημέρι σηκώθηκα από το τραπέζι περίπου νηστικός. Το θέμα είναι ότι σηκώθηκα από τραπέζι κυριολεκτικά. Πρώτη φορά, δεν θυμάμαι από πότε, δεν έφαγα στον καναπέ παρέα με...
Μια μέρα από τη ζωή δύο αδελφών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας