• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 26.6°C
  0 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 24.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 27.7°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 28.2°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 27.3°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  37%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαπραγμάτευση και αλήθεια

 • A-
 • A+

Με την κυβέρνηση να μιλά για θρίαμβο -«δεν δώσαμε αλλά μόνον πήραμε», κάτι που σημειωτέον κανένας αξιοπρεπής διαπραγματευτής δεν διανοείται να υποστηρίξει-, την αντιπολίτευση για σφάλμα ή προδοσία και τον λαό -ιδιαίτερα αυτόν που κατοικεί στην ελληνική Μακεδονία- να νιώθει αμηχανία ή και αγωνία για την ύπαρξή του, νιώθω την ανάγκη να ανακαλέσω κάποιες μνήμες και να εκφράσω κάποιες πρώτες σκέψεις σε ένα ζήτημα που οι «σώφρονες» συστηματικά αποφεύγουν είτε ξεπερνούν με στερεότυπα και ευφυολογήματα.

Στις ΗΠΑ πριν από χρόνια γνώρισα έναν αξιόλογο άνθρωπο, τον Δημήτρη, που μετείχε ενεργά σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των αποδήμων μας.

Μου δήλωσε σε άπταιστα ελληνικά ότι θεωρεί τον εαυτό του Μακεδόνα της περιοχής των Σκοπίων. Δήλωση άσχετη με τη συστηματική προπαγάνδα της FYROM στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, την ώρα που το ελληνικό κράτος με ένα μείγμα έπαρσης και αδιαφορίας αγνοούσε το ζήτημα.

Κάποιοι άλλοι δεν αδιαφορούσαν. Ο Μανώλης Ανδρόνικος, ανασκαφέας της Βεργίνας, και ο ιστορικός Μιχάλης Σακελλαρίου, πρόεδρος της Ακαδημίας, υπογράμμιζαν την καθοριστική σημασία των χιλιάδων μακεδονικών επιγραφών και ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, «ο Ανδρόνικος της Ανατολής», πρόβαλλε τα συγκλονιστικά μακεδονικά και άρα ελληνικά ευρήματά του στα σύνορα της τότε ΕΣΣΔ με το Αφγανιστάν.

Χρόνια αργότερα στο Δελχί αντίκρισα τον βράχο όπου τον 2ο αιώνα π.Χ. αποτυπώθηκαν οι νόμοι του Ινδού αυτοκράτορα Ασόκα για τους Ελληνες (Μακεδόνες) υπηκόους του.

Αντιλήφθηκα στη συνέχεια ότι για όλη την Ανατολή, από την Ινδία ώς την Κίνα, οι Μακεδόνες ήταν απλά Ελληνες. Κάτι που σημειώνει χωρίς περιστροφές στο ποίημα «Πλην Λακεδαιμονίων» ο Καβάφης.

Ο φίλος μου ο Δημήτρης δεν ήταν εχθρικός για την Ελλάδα λέγοντας ότι είναι Μακεδόνας. Και επιπλέον ξέρω ότι οι Σλαβομακεδόνες, και όχι μόνο, είναι από καιρό μια πραγματικότητα που πρέπει να ζητάμε τον διάλογο μαζί της για το καλό όλων.

Αλλά ο διάλογος και η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υποκύπτουν στο ψεύδος, στο κιτς.

Ο Αλέξανδρος και ο παππούς του Αλέξανδρος ο Α' ήταν και δήλωναν, μας λένε οι ιστορικοί, Ελληνες.

Η μακεδονική γλώσσα, ελληνική δωρική διάλεκτος. Και τα σικέ αγάλματα και αστέρια δεν αλλοιώνουν την πραγματικότητα αυτή.

Διαπραγμάτευση και αλήθεια θα πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Η συγκυρία όμως της υπαγορευμένης καθώς φαίνεται από τους κυρίαρχους τωρινής διαπραγμάτευσης μέσα σε σκηνικό υπαρκτών και απειλούμενων πολεμικών συγκρούσεων που μας εμπλέκουν, η σπουδή να απαλειφθούν άτσαλα οι διαφορές και η αποφυγή να περιφρουρηθούν στη συμφωνία στοιχειώδη δίκαια τουλάχιστον προβληματίζουν.

Από την άποψη αυτή οι δηλώσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για το θέμα είναι καίριες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η υπογραφή
Με το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τις υπογραφές υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών κάποιων ανθρώπων που δεν είχαν υπογράψει το κείμενο τίθεται και ένα ευρύτερο ερώτημα: Τι σημαίνει η συλλογή υπογραφών, ιδιαίτερα...
Η υπογραφή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα σημάδια
​Βρισκόμαστε και πάλι ως άτομα και ως λαός εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι». Οχι γιατί το επιζητήσαμε. Και γι' αυτό η ανάγκη να σκεφτούμε τι συνέβη γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Οχι μόνο σχετικά...
Τα σημάδια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το θετικό πρόσημο της συμφωνίας
Υστερα από 27 χρόνια διαπραγματεύσεων και έντονων διεργασιών, φαίνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του λεγόμενου ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ. Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε...
Το θετικό πρόσημο της συμφωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψευδαίσθηση ενός κομβικού γεγονότος
Παρά την εύλογη εστίαση της προσοχής στις στάσεις έναντι της νέας συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η εκλογική απήχηση του θέματος είναι αμφίβολη. Ακόμα και αν η απορριπτική θέση λάβει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, η...
Η ψευδαίσθηση ενός κομβικού γεγονότος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμφωνία τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους
Η πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων έχει γραφτεί και γράφεται εν μέσω περιφερειακών και διεθνών συρράξεων. Κάθε ιστορία, όμως, έχει στιγμές ευθύνης, απόφασης και ανατροπής. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας...
Η συμφωνία τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική τού «ολίγον» και ο νέος εθνικός διχασμός
Η συμφωνία για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες ούτε για μεμψιμοιρίες. Είναι κατανοητές οι επιφυλάξεις που υπάρχουν. Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση κατανοητή η...
Η πολιτική τού «ολίγον» και ο νέος εθνικός διχασμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας