• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.4°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 25.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  6 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 23.3°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 25.2°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 24.4°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  59%
Συλλαβίζοντας το μέλλον
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συλλαβίζοντας το μέλλον

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο διαγωνισμός ορθογραφίας Scripps Spelling Bee ξεκίνησε στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του εντύπου Louisville Courier-Journal το 1925. Εκτοτε διεξάγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 1943-1945 λόγω του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου.

Στη μακρόχρονη πορεία του, ο διαγωνισμός αυτός απέκτησε κύρος και συνεχίζει να προσελκύει το αμείωτο ενδιαφέρον τόσο των συμμετεχόντων όσο και του ευρύτερου κοινού. Οι αρχικές συμμετοχές ξεπερνούν πλέον τα έντεκα εκατομμύρια μαθητών, από τους οποίους αναδεικνύονται σταδιακά οι επικρατέστεροι, μέσα από μια σειρά διαγωνισμών σε τοπικό, πολιτειακό και εν τέλει εθνικό επίπεδο.

Ο μεγάλος τελικός μεταδίδεται κάθε χρόνο σε ζωντανή σύνδεση από εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, ενώ οι τελικοί υποψήφιοι γίνονται δεκτοί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Χαρακτηριστική στιγμή του επιπέδου του διαγωνισμού είναι ο τελικός του 1950, όταν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι διαγωνίζονταν αλάνθαστοι επί ώρες, οπότε η επιτροπή ανακήρυξε και τους δύο ισότιμους νικητές.

Πέρυσι διεξήχθη ο 90ός διαγωνισμός, όπου σημειώθηκε κάτι πρωτόγνωρο: μια πεντάχρονη, η Εντιθ Φούλερ από την Οκλαχόμα, η οποία δεν είχε ξεκινήσει καν το σχολείο και μελετούσε κατ’ οίκον, κατάφερε να ενταχθεί στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού, γινόμενη έτσι το νεαρότερο παιδί που πέτυχε κάτι τέτοιο.

Ανάμεσα στις λέξεις που ζητήθηκαν από τη μικρή Εντιθ να συλλαβίσει ήταν και η λέξη «panglossian», η οποία προέρχεται από τη μείξη των ελληνικών λέξεων «παν» και «γλώσσα», ευρύτερα γνωστή από το όνομα Pangloss (Πανγκλός) που φέρει ο αθεράπευτα αισιόδοξος καθηγητής του Καντίντ στο ομώνυμο έργο του Βολταίρου του 1759.

Ο φετινός νικητής κρίθηκε από μια ελληνική λέξη. Ο δεκατετράχρονος ινδο-αμερικανικής καταγωγής Καθρίκ Νεμανί από το Τέξας έφτασε στον τελικό έχοντας ξεπεράσει 515 διαγωνιζόμενους, όπου συλλάβισε ολόσωστα τη λέξη «κοινωνία».

Ο Καθρίκ δήλωσε περιχαρής ότι αναγνώρισε αμέσως τη λέξη και γνώριζε την αρχαιοελληνική της ρίζα, τη βαρύτητα που έχει ως όρος για τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και την πιο πνευματική διάσταση που έλαβε κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια για τους πιστούς που «κοινωνούν» λαμβάνοντας τη «Θεία Κοινωνία».

Η αντίστιξη ανάμεσα σε ένα δεκαεπτάχρονο Ελληνόπουλο που (κάποιοι θεωρούν ότι) δεν έχει λόγο να ενδιαφέρεται για την πρόσφατη ιστορία του τόπου του και σε ένα δεκατετράχρονο Αμερικανόπουλο που γνωρίζει τη διαχρονική πορεία μιας αρχαιοελληνικής λέξης και τη νοηματοδότησή της για την ανθρωπότητα, ας αποτελέσει ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία των ανθρώπων οφείλει να συλλαβίσει το μέλλον.

* (Ph.D.)2 επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

   

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ντουγρού στη Συγγρού
Χαράχθηκε σχεδόν στην ίδια θέση της αρχαίας οδού που συνέδεε την Αθήνα με το λιμάνι του Φαλήρου. Γνωστά αυτά από… πρώτη ματιά. Η Τρίτη Ματιά πρέπει να τα λέει κάπως διαφορετικά. Είναι μια, ας την πούμε, πιο...
Ντουγρού στη Συγγρού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στατιστικό σφάλμα
Ολα αλλάζουν τόσο γρήγορα, ώστε κάθε τόσο αισθανόμαστε την ανάγκη να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που σμιλεύουν την ταυτότητά μας, που καθορίζουν ποιοι είμαστε, ενδεχομένως και το πώς θα...
Στατιστικό σφάλμα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ενα κτίριο με ιστορία...
Αν δεν κάνω λάθος το απ’ όλες τις απόψεις ιστορικό κτίριο της «Καθημερινής» ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στον Δήμο Αθηναίων. Νομίζω πως θα μπορούσε ο Δήμος να διαμορφώσει αυτό το κτίριο σε μουσείο του ελληνικού...
Ενα κτίριο με ιστορία...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο σκύλος του τσάρου
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, κινούμενη μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Ενας τσάρος κάποια στιγμή απόκτησε ένα σκυλάκι και, όπως ήταν φυσικό, εγκρίθηκε αρμοδίως κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων...
Ο σκύλος του τσάρου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Θλιμμένη Ακρόπολη
Το «σκυρόδεμα», όπως ονομάστηκε από τον κ. Κορρέ το μπετόν, κάλυψε σήμερα μέρος της Ακρόπολης κατασκευάζοντας εν μέσω πανδημίας «διαδρομές» που γεμάτες από τον εαυτό τους δεν έχουν την ικανότητα να...
Θλιμμένη Ακρόπολη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μύθοι και απομυθοποίηση
Παρηγορητική η επέτειος της Επανάστασης μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά. Βιβλία, άρθρα, εκπομπές, συνεντεύξεις, μουσική και υπέροχες εικόνες βοηθούν να εμπεδωθεί το αίσθημα του ανήκειν, επιπλέον να διευρύνουμε...
Μύθοι και απομυθοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας