• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 22.0°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 17.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 16.3°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 18.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 22.5°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.0°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  52%

ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΜΠΟΣΤ

Λόγια του βαρελιού

 • A-
 • A+

Η λύση στο πρόβλημα είχε βρεθεί. Ενας ιός, ένα μικρόβιο και ένα μολυσμένο έντομο – μάλλον λίγα περισσότερα, όσα και οι στόχοι. Θα ήταν πραγματικά πολύ απλό: το έντομο φορέας του ιού –ιδανική επιλογή ένα τόσο δα κουνουπάκι– θα μετέδιδε με ένα τσίμπημα στους στόχους τον ιό, ο οποίος σε λίγες μόλις ώρες θα τους επιμόλυνε και στη συνέχεια όλα θα άλλαζαν.

Ποιοι είναι οι στόχοι, ποιος ο ιός και ποιο το επιθυμητό αποτέλεσμα; Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: η ειρήνη. Είχαν κουραστεί να βλέπουν νεκρά παιδιά στα δελτία ειδήσεων, ανθρώπους να εκτοπίζονται και, αν και ικέτες, να αντιμετωπίζονται σαν πλάσματα κατώτερων θεών, σαν πρόβλημα. Επρεπε να βρουν έναν τρόπο να επιβάλουν την ειρήνη.

Στόχος τους, οι μεγάλοι και τρανοί ηγέτες, πλανητάρχες, περιφερειακοί ηγεμόνες και «σουλτάνοι» κάθε λογής, «πρόεδροι» με παρελθόν στις μυστικές υπηρεσίες, κληρονομικώ δικαιώματι πρόεδροι που δεν διστάζουν να δολοφονήσουν ακόμη και μέλη της οικογένειάς τους για να διατηρήσουν την εξουσία και λοιπές λαμπρές προσωπικότητες, που στο όνομα μιας ιδέας, ενός θεού ή μιας πατρίδας (αλλά που έχουν τα λεφτά τους ασφαλισμένα σε off-shore ή εχέμυθες τράπεζες) βάζουν να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ.

Ο ιός ήταν το πιο δύσκολο μέρος της επιχείρησης: έπρεπε να βρεθεί εκείνος ο επιστήμονας που με τους κατάλληλους συνδυασμούς χημικών, οργανικών και ανόργανων στοιχείων, θα παρήγε το βάλσαμο για τις πληγές των ανθρώπων – τον ιό της ενσυναίσθησης, της συναισθηματικής συμμετοχής, του ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο, για τον «άλλο», τον όποιο άλλο.

Το κουνουπάκι θα έκανε απλώς τη δουλειά του: αναζητώντας τροφή στις τρυφερές, μαυρισμένες από σολάριουμ και καλοταϊσμένες σάρκες των ισχυρών, που ανησυχούν μόνο για τους νεκρούς που προκαλούν οι επιθέσεις των εχθρών τους, θα τους έκανε μια μικρή τομή. Ο ιός θα ήταν τόσο ισχυρός, τόσο ταχύς και τόσο αποτελεσματικός ώστε, παρ’ όλο που δεν θα είχαν νιώσει ούτε τον ελάχιστο πόνο, σε λίγα δευτερόλεπτα από τα μάτια τους θα έτρεχε ένα δάκρυ.

Υστερα θα χαμογελούσαν και θα αγκάλιαζαν τον διπλανό τους. Στη συνέχεια ο ιός θα σάρωνε τα πάντα και μέσω των νευρώνων τους θα έφτανε στον πυρήνα της ηθικής και των αρχών τους. Θα απέσυραν τους στρατούς τους από όπου τους είχαν στείλει, θα αύξαναν τα κονδύλια για την υγεία και την εκπαίδευση, θα έφτιαχναν φορολογικά συστήματα δίκαια και αναλογικά, και άλλα ωραία και δημοκρατικά και δίκαια, ακριβώς σαν αυτά που ονειρεύονται όλοι οι λαοί.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως η εύρεση πρόθυμων συνεργατών σε κάθε χώρα, τρόποι σύλληψης και επιμόλυνσης των κουνουπιών, αλλά και εισόδου τους στα μέγαρα των ηγετών, θα συζητιούνταν στην επόμενη συνάντηση, μία εβδομάδα μετά, σύμφωνα με το τακτικό σμίξιμό τους. Τώρα είχαν κουραστεί πολύ, είχαν σκεφτεί πολύ, είχαν γεννήσει μια μεγαλοφυή ιδέα για τη σωτηρία του κόσμου.

Σηκώθηκαν από το τραπέζι εργασίας τρεκλίζοντας από την κούραση, αλλά γεμάτοι ενθουσιασμό. Αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν, έσφιξαν συνωμοτικά τα χέρια και χώρισαν.

Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκαν πολύ ωραία. Σχεδόν ευτυχισμένοι. Το πρωί θα ήταν μια καινούργια ημέρα, η πρώτη ενός καλύτερου μέλλοντος για τον κόσμο, για τα παιδιά τους, για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Το πρωί ξύπνησαν με πονοκέφαλο. Σφυριά τούς χτυπούσαν το κεφάλι και τα ρούχα τους ανέδιδαν τα αρώματα του μοσχάτου που κατανάλωσαν αφειδώς το προηγούμενο βράδυ. Πραγματικά καλό κρασί, βαρελίσιο από τα πιο ονομαστά.

Μπήκαν στο μπάνιο, λούστηκαν, πλύθηκαν, ντύθηκαν, ήπιαν καφέ και μια ασπιρίνη, κι έφυγαν για τη δουλειά. Και βυθίστηκαν στην καθημερινή ρουτίνα – όχι σαν τους καλούς συνωμότες που ξέρουν να κρατούν τα προσχήματα, αλλά γιατί δεν γινόταν αλλιώς.

Στο επόμενο ραντεβού, αποφάσισαν να μην πιουν τόσο. Αυτό που θυμούνταν από την τελευταία βραδιά που συναντήθηκαν ήταν ο πονοκέφαλος και το δύσκολο ξύπνημα το επόμενο πρωί. Για τα λόγια του βαρελιού δεν είπαν κουβέντα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μανία με την τελειότητα
Αν δολοφονούνται όσοι απλώς διατυπώνουν την ιδέα της ειρήνης και, αντίθετα, οι ακραίοι επικρατούν και αναδεικνύονται δεν βλέπω μεγάλες πιθανότητες να μπορέσουμε κάποτε να κάνουμε κριτική στο ειρηνευτικό σχέδιο...
Μανία με την τελειότητα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ακεραιότητα
Διάφοροι μεγαλόσχημοι διαπραγματευτές, εμφανίζονται έτοιμοι να σώσουν και πάλι την Ειρήνη. Κάνουν δηλώσεις, εκτοξεύουν συμβουλές και απειλές, συγκαλούν διασκέψεις και απαιτούν διαβουλεύσεις. Πόσο όμως είναι οι...
Η ακεραιότητα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ανθρωποφάς
Δεν θα ήταν λογικό να μπουν αυτά τα ζητήματα ξεκάθαρα σε ένα τραπέζι και να μάθουμε κάτι περισσότερο ως πολίτες, από το να βριζόμαστε για το ποιος δικαιούται να ονομάζεται ήρωας πάνω από τη χαμένη ζωή ενός...
Ανθρωποφάς
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Από Ιούλιο σε Ιούλιο
​Ο Ερνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ, με τα λόγια που τόσο περίτεχνα τοποθετούσε πάνω στο χαρτί, μάγεψε τόσες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, γεμίζοντας τόσες σελίδες χαρτί, που κι αυτές χάρη στα τυπογραφικά στοιχεία που...
Από Ιούλιο σε Ιούλιο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ταξίδια που (δεν) κάναμε
Πέρα από την ομορφιά, την ελπίδα για νέα γνώση και εμπειρίες, είναι και το ίδιο το ταξίδι αυτό που σε κάνει να το λαχταράς περισσότερο.
Ταξίδια που (δεν) κάναμε
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καληνύχτα, κυρία Σελήνη
Μετά πήγε σπίτι, έτρεξε στο γραφείο, έσβησε τα φώτα και άνοιξε το παράθυρο. Αισθάνθηκε ένα είδος ευλογίας και θυμήθηκε ένα ποίημα-μινιατούρα του Ματσούο Μπασό που έλεγε: Απόψε ώς κι εσύ/ πας βιαστική/ σελήνη...
Καληνύχτα, κυρία Σελήνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας