• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 26.2°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 25.3°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 25.5°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  47%
Η δρασκελιά που γεννά θύελλες

Το νέο βιβλίο του Κώστα Γουρνά «Ω γλυκύ μου έαρ»

Η δρασκελιά που γεννά θύελλες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ξεφυλλίζοντας το νέο βιβλίο του Κώστα Γουρνά «Ω γλυκύ μου έαρ» («Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων», σελ. 140) έπεσα πάνω σε μια φράση, την εξής: «Ενα βήμα μπρος κάνει τη διαφορά. Τόσο μικρό, μα τόσο απαραίτητο. Ενας βραχύς διασκελισμός, μια ρηχή πρόταση που σπάει τη σιωπή, ικανή να ξεκινήσει θύελλες... Με το πνεύμα πρωτοβουλίας να υφαίνει αινιγματικές περιπέτειες...».

Δεν πρόλαβα να διαβάσω το βιβλίο. Από το οπισθόφυλλο πληροφορούμαι ότι πρόκειται για μια συνοδοιπορία των γενεών και τη διαπίστωσή τους ότι «η ώσμωση μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο κι επίπονο επιχείρημα, μακριά από κάθε διαλεκτικό σχήμα... ένας μακρύς διάλογος για την πολιτική, τη φιλία, τις σχέσεις γονιού και παιδιού, αλλά και για την αμφισημία της αρρώστιας που κουβαλά ο καθένας μέσα του».

Μένω στην πρώτη αποστροφή, στο βήμα, στη δρασκελιά, που, ειδικά σήμερα, φαντάζουν εκ των ων ουκ άνευ για να ανάψει μια σπίθα αντίστασης στη λεηλασία της χώρας, ενάντια στην αποθάρρυνση, την απογοήτευση και την ολοένα εξαπλούμενη κατάθλιψη πολλών (πόσων, άγνωστο, όχι λίγων προ παντός).

Συμφωνώ ότι χρειάζεται κάτι τις να σπάσει η σιωπή και να εγκαταλειφθούν η αδράνεια και η απαισιοδοξία που δέρνουν ανελέητα την ελληνική κοινωνία. Οταν αυτό συμβεί, είναι βέβαιο (συμφωνώ με τον συγγραφέα), πολύ πιθανό έστω, ότι θα ξεκινήσουν θύελλες - εννοείται θα αποφορτιστούν οι περισσότεροι από τα πικρά συναισθήματα που έχουν σωρεύσει μέσα τους τα τελευταία εφτά-οχτώ χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, όπως αφελώς τα αποκαλούμε (διότι η κρίση έχει ξεκινήσει δεκαετίες νωρίτερα, απλώς ο άκρατος καταναλωτισμός δεν μας επέτρεπε να τη διακρίνουμε (και να την κρίνουμε· αυτό πια...).

Είναι γνωστό ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου με δραματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές - προς τι λοιπόν η επίκληση της φράσης του συγγραφέα; Αφ’ ενός για να επιδειχθεί ψυχραιμία και αφ’ ετέρου για να προετοιμαστούν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις και όλοι εκείνοι που δεν παύουν να δυσφορούν (ή και να έχουν πρόβλημα επιβίωσης) από την επιβολή πολύ σκληρών, εφιαλτικών πλειστάκις, μέτρων μιας «εταιρικής» κυβέρνησης, η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να τα επιβάλει (γιατί, αλήθεια; Για να σώσει τη χώρα προφανώς, διότι θα ήταν κάπως ελαφρύ εάν λέγαμε ότι το κάνει για να διατηρηθεί στην εξουσία...).

Καλές οι εξεγέρσεις αλλά οφείλουν να έχουν περιεχόμενο και σκοπό, διαφορετικά εκφυλίζονται σε μία από τα ίδια και μετά τρέχα γύρευε...Οπως και να ’χει, η σιωπή πρέπει να σπάσει - τα κινήματα να εμφανιστούν, να χαραχτούν νέοι δρόμοι, άλλοι από τους περπατημένους και πολυσύχναστους, που οδηγούν στο πουθενά ή σε μεγαλοπρεπή αδιέξοδα και οικτρές ψυχολογικές καταστάσεις.

Θέλω να πω, όλα είναι μάταια αν δεν καταργηθεί το φαινόμενο της ιεραρχικής σκέψης και σχέσης μεταξύ των πασχόντων και αν αυτή η κατάργηση δεν επεκταθεί στην καθημερινότητα - μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η κάθε εξουσία (για να έχουμε να λέμε, βεβαίως...).

 

 

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ενα βιβλιοπωλείο στην παραλία...
Λογοτεχνικές κουβέντες -σταράτες: για τον Θωμά Κοροβίνη και τον Ηλία Πετρόπουλο, για τον Βιζυηνό και τον Παπαδιαμάντη, τον Καμί και τον Τσβάιχ, τους Αμερικανούς συγγραφείς (κυρίως Τζακ Λόντον, Κερουακ,...
Ενα βιβλιοπωλείο στην παραλία...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
«Θέλω να σωθώ, όχι να γλιτώσω από σένα»
Κάθε άνοιξη που έρχεται, με βρίσκει να ψάχνω στη βιβλιοθήκη. Αναζητώ ένα βιβλίο, το ίδιο πάντα: «Οσο κρατάει ένας στεναγμός». Συγγραφέας του είναι η δημοσιογράφος Αν Φιλίπ, με πολλά ταξίδια και εθνογραφικές...
«Θέλω να σωθώ, όχι να γλιτώσω από σένα»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Γράμμα στην Μπετίνα Ντάβου
Μόλις έκλεισα το βιβλίο σου με τίτλο «Μην πεις τίποτα στον Φώντα». Ο τίτλος αυτός μου άρεσε καθώς το ξεφύλλιζα, πριν ακόμα το διαβάσω. Για κάποιο μυστικό θα μιλάει σκεφτόμουνα.
Γράμμα στην Μπετίνα Ντάβου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αλφαβητάρι για μεγάλους*
Θα περίμενε κανείς στο ιδιόμορφο αυτό αλφαβητάρι του ο συγγραφέας Βένιος Αγγελόπουλος να είχε εγκύψει σε περισπούδαστες έννοιες. Αντ’ αυτού, βρισκόμαστε μπροστά σε τετριμμένες, «ταπεινές» έννοιες, όπως...
Αλφαβητάρι για μεγάλους*
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το χαμόγελο του Ουίνστον Σμιθ
Ημουν πολύ τυχερή, σκεφτόταν κλείνοντας εκείνο το βράδυ την τηλεόραση –την άνοιγε συνήθως μόνο για τις ειδήσεις– αφότου είχε παρακολουθήσει το «1984», την ταινία που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του...
Το χαμόγελο του Ουίνστον Σμιθ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η «Λαιμητόμος»
Διάβαζα ένα υπέροχο μυθιστόρημα, με υπόθεση και πλοκή, που κρατούσε το ενδιαφέρον, με γλώσσα στρωτή, χωρίς ακροβατισμούς και εξυπνακισμούς, με ήπια περιγραφή χαρακτήρων και επιτέλους καθόλου «μοντέρνο». Ο...
Η «Λαιμητόμος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας