• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 12.7°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  93%

30 Αυγούστου 2015: Ο Αλέξης Τσίπρας αγοράζει το περιοδικό Σχεδία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υπέρ δυνατών προνόμια

 • A-
 • A+

Υπάρχουν παραδείγματα. Ακόμα κι αν αδυνατείς μέσα από τα φιμέ τζάμια σου να δεις αυτά που είναι δίπλα σου. Τα καθημερινά, ανθρώπων που μας φωτίζουν με την περηφάνια και τη δοτικότητά τους. Που δείχνουν ότι η ζωή τους, και μαζί η δική μας ζωή, αν και «φτηνή», δεν πάει χαμένη. Και τα ιστορικά. Που οφείλεις να τα έχεις πληροφορηθεί, αφού μπήκες σε έναν μηχανισμό εξουσίας, ο οποίος δηλώνει αριστερός.

Το παράδειγμα του πρώτου μετά την Επανάσταση του '21 κυβερνήτη Καποδίστρια, αλλά και του Μοργκεντάου, του Αμερικανού πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη και, μετά την Καταστροφή του 1922, επικεφαλής της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων.

Και οι δύο διέθεσαν, σε διαφορετικές τραυματικές στιγμές για την Ελλάδα, όχι μόνο την περιουσία τους, αλλά και την προσωπική τους εργασία, αρνούμενοι τον μισθό τους (του Μοργκεντάου προερχόταν από την Κοινωνία των Εθνών και όχι από το ελληνικό κράτος), προκειμένου να συνδράμουν όχι στην ελεημοσύνη, αλλά στην ανόρθωση ανθρώπων χειμαζομένων, συντετριμμένων από τα γεγονότα, τα οποία είχαν αλλάξει άρδην τη ζωή τους.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός, προφανώς, αγνόησε τα ιστορικά και τα λοιπά όχι «επώνυμα» παραδείγματα, εκμεταλλευόμενη τα προνόμια που της έδωσαν νόμοι και διατάξεις που ψηφίστηκαν εκείνον τον μοιραίο Αύγουστο του 2015, χωρίς αντιρρήσεις φαίνεται από τους εκπροσώπους της δημοκρατίας μας, για να διαφυλάξουν εαυτούς και μόνον από τη λαίλαπα του πλέον επαχθούς τρίτου μνημονίου.

Ακόμα και αν δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση, ακόμα και αν διαγράφηκαν από τον πρωθυπουργό οι επίμαχες διατάξεις υπέρ δυνατών, αναδύθηκε πάλι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα: η αριστερή κυβέρνηση της χώρας κυβερνά, διατηρώντας και αυξάνοντας τα προνόμια της εις βάρος των υπολοίπων. Και, μάλιστα, των πλέον αδυνάτων:

Μιλώ για τη Σχεδία, που με αξιοπρέπεια, διακριτικότητα και ευγένεια πουλούν οι ίδιοι στον δρόμο. Το πολύ καλό περιοδικό, που θα αναγκαστεί να αυξήσει την τιμή του, γιατί, από το 1,5 ευρώ του κάθε πωλητή που ανήκει στις πλέον ευάλωτες ομάδες των ανέργων και δη των αστέγων, θα πρέπει να γίνονται κρατήσεις περίπου 27% για την… ασφάλειά τους.

Για να στηρίξουν, προφανώς, αυτοί με το 1,5 ευρώ τους το οικοδόμημα του Ασφαλιστικού που καταρρέει σε ένα κράτος, όπου δεν λείπουν το φιλότιμο και η εργατικότητα, αλλά η δυνατότητα να δουλέψεις και να συμβάλεις ενεργά στην ανόρθωση.

Η πολιτική αυτή, που σκοτώνει τα όνειρα και τις πρωτοβουλίες, βρίσκεται στον αντίποδα εν σχέσει με τα παραδείγματα του Καποδίστρια, του Μοργκεντάου, που έκανε στόχο της δράσης του όχι την ελεημοσύνη αλλά την εργασία, είναι δραματική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το μοντέλο
Βαρέθηκα να ακούω πόσο καλοί είμαστε στη φτώχεια μας, αλλά και πόσο ακόμα πρέπει να γίνουμε φτωχότεροι για το καλό μας. Το κυρίαρχο στη χώρα μας μοντέλο νεοφιλελευθερισμού και γραφειοκρατίας, κατ’ εικόνα του...
Το μοντέλο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ναυαγίων ναυάγια
Ναυαγίων ναυάγια. Τίτλος διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ναυάγια της θάλασσας. Ρημαγμένα θαλάσσια ξύλα που δέρνει το κύμα σε κάποια αφιλόξενη βραχώδη ακτή. Ναυάγια της στεριάς που ξέβρασε η ζωή. Αλλά...
Ναυαγίων ναυάγια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοκρατικές σκιές
Οι πρόσφατες συνεντεύξεις Τύπου σε συνδυασμό με τα τακτά διαγγέλματα απέδειξαν το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεται σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο. Αντί απαντήσεων, το κοινό βρίσκεται αντιμέτωπο με...
Δημοκρατικές σκιές
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πρέντατορ
Από ένα λατινοελληνικό λεξικό επιλέγω κάποιες λέξεις, από τις οποίες εμπνεύστηκαν αυτοί που εμπορεύονται τον Πρέντατορ (άρπαγας, ληστής, λεηλάτης), το παράνομο λογισμικό που φέρεται να πωλείται «νόμιμα» για να...
Πρέντατορ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι φοιτητές, η ακρίβεια, η κυβέρνηση
Δεν είναι τυχαία αυτή η πολιτική. Είναι η μόνη πολιτική που μπορούν να ασκήσουν διότι αδιαφορούν για την πλέμπα, δεκάρα δεν δίνουν για την αγωνία και τον αγώνα επιβίωσης των φτωχών στρωμάτων, διέπονται βλέπεις...
Οι φοιτητές, η ακρίβεια, η κυβέρνηση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ώρα των λογαριασμών
Η κυβέρνηση θυμήθηκε το «ανήκομεν εις την Δύσιν» και τέθηκε με ενθουσιασμό στην πρώτη γραμμή των αντιρωσικών δυνάμεων, στέλνοντας και όπλα στην Ουκρανία, και απαγόρευσε ρωσικές πολιτισμικές εκδηλώσεις. Ολα...
Η ώρα των λογαριασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας