• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 21.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.2°C / 20.5°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 12.9°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.4°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.9°C
  0 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 19.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  0 BF
  82%

Μικρός είναι τελικά ο κόσμος…

 • A-
 • A+

Εμπλεξα πάλι με τις λέξεις. Συγκεκριμένα, με μία που έβλεπα πρώτη φορά. Τη βρήκα (ή με βρήκε) στην πολίτικη μηνιαία εφημερίδα της Αθήνας «Ο Πολίτης», Δεκέμβριος 2017. Την έψαχνα ένα πρωινό κι αφού τη βρήκα ταξίδεψα μαζί της (συμβαίνουν αυτά με τις λέξεις) μέχρι το μεσημέρι: εκφαντορική.

Από άρθρο του Νίκου Θ. Κόλμαν: «Ο Φαναριώτης στοχαστής Αδαμάντιος (Διαμαντής) Ανεστίδης», Πολίτης φιλόλογος (1933-2013) που δίδαξε σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, με σημαντικό, όπως πληροφορούμαι, δοκιμιακό/επιστημονικό έργο. Η εν λόγω λέξη περιέχεται σε φράση από τον επικήδειο λόγο τού, προφανώς φιλόλογου, Χρήστου Πλέγκα: «Δίδαξες ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δεδομένη μόνο ως εκφαντορική προσωπικού βιώματος».

Στο επίτομο λεξικό του Δημητράκου που έψαξα, η λέξη δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως οι: εκφαίνω, εκφανής, έκφανσις και εκφαντικός, όλες με τη σημασία του βγάζω στο φως, αποκαλύπτω, φανερώνω, εκδηλώνω, εκδηλωτικός και άλλα όμοια.

Υπάρχει βέβαια στο Google· αναφορές, με ανάλογες σημασίες του εκφαντικού, αλλά και με κάποιες επί πλέον· π.χ. αποκαλυπτικός, εξαγγελτικός, ερμηνευτικός, παραστατικός κ.α.ο., με κυριότερη την εκκλησιαστική αποκάλυψη (εκφαντορικός, εκφαντορία και εκφαντορικώς, επίρρημα) σε κείμενα του Διονύσιου Αρεοπαγίτη.

Τη βρήκα όμως σε παλιό λεξικό «Της Ελληνικής Γλώσσης Κατά το Ελληνικόν Λεξικόν του Γουλιέλμου Πάπε…» κ.λπ., τέταρτη έκδοση, «Εν Αθήναις Εκ του Βιβλιοπωλείου Π. Δ. Σακελλαρίου 1887», με επιμέλεια και δαπάνη Αθανασίου Α. Σακελλαρίου. [Οι Αθ. και Π. Σακελλαρίου, πατέρας και γιος, ήταν από τους πρωτοπόρους της Αθήνας τυπογράφους/εκδότες, μετά τους Ανδρέα Κορομηλά (πρόγονος της φίλης συγγραφέα/ξεναγού Μαριάννας Κορομηλά) και Ανέστη Κωνσταντινίδη].

Στο λεξικό των Σακελλαρίου λοιπόν καταχωρίζονται τα: εκφαντικός, εκφαντορία και εκφαντορικώς, πάλι με ίδια σημασία, αλλά με πηγές, εκτός από τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον Ιάμβλιχο και τον Μάξιμο από την Τύρο.

Μπλέξαμε! Τι συμβαίνει τώρα με το λεξικό των Σακελλαρίου· τρίτομο παρακαλώ, δερματόδετο. Συμβαίνει πρώτον: Είναι δώρο του μεγάλου αδελφού μου, του Γιώργου, που πέθανε πριν από δέκα χρόνια και ήταν μανιακός με τα βιβλία, μανία που κόλλησε στις φυλακές και τις εξορίες και που, για όσους γνωρίζουν, είναι μανία αθεράπευτη.

Συμβαίνει δεύτερον: ο αδελφός μου έκανε… εκφαντορία (αποκάλυψη) του τρίτομου λεξικού, μέσα από στοίβα βιβλίων και άλλων αντικειμένων πεταμένων πλάι σε κάδο σκουπιδιών, μου είπε μάλιστα στο τηλέφωνο (ασύλληπτα διαχυτικός άνθρωπος· έξω καρδιά!): «Αμα δεις τι δώρο σου κονόμησα, θα πάθεις πλάκα!».

Συμβαίνει τρίτον (κάτι που δεν είχα προσέξει έως τώρα, στα τριάντα χρόνια που έχω το λεξικό στην κατοχή μου!): Ο πρώτος τόμος, που περιέχει και τα εκφαντορικά, φέρει σφραγίδα βιβλιοπωλείου. Την είδα και τρελάθηκα, γιατί συνδέει άμεσα τον Φαναριώτη στοχαστή Διαμαντή Ανεστίδη (που μ’ έβαλε σ’ αυτή την ωραία περιπέτεια να ταξιδέψω καβάλα σε μια λέξη) με το βιβλιοπωλείο από όπου αγοράστηκε το λεξικό.

Η σφραγίδα (ex libris νομίζω τα λένε κάτι τέτοια και είναι σπάνια, εξ ου και συλλεκτικά· θα πει: εκ του βιβλίου, εκ της βιβλιοθήκης…), σε σχήμα ωοειδές οριζόντιο σημειώνει: «Γ. Ν. ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ – ΓΑΛΑΤΑ – ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ». Μικρός τελικά που ’ν’ ο κόσμος…

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο κατά Ιωάννην Εμμανουήλ
Στιγμή, εν προκειμένω, είναι η εκδοτική επωνυμία του εκδότη/τυπογράφου Αιμίλιου Καλιακάτσου, που έστησε το… στιγμιαίο ραντεβού Καλαϊτζή-Ροΐδη, δύο εκλεκτών σατιρικών μας, «φιλοπαίγμονες αιρετικοί» αμφότεροι,...
Ο κατά Ιωάννην Εμμανουήλ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Διαβάζοντας το «Εντός Εκτός» του Ολύμπιου Δαφέρμου, εκδόσεις Τόπος
Με τον Ολύμπιο γνωριζόμαστε πενήντα χρόνια. Υπήρξε καλός φίλος και στρατευμένος, με αναγκαστική διακοπή αναβολής από τη χούντα, μαζί με τον αδελφό μου Μάνο. Με τη γυναίκα του, τη Χαρά, υπήρξαμε φίλες και...
Διαβάζοντας το «Εντός Εκτός» του Ολύμπιου Δαφέρμου, εκδόσεις Τόπος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ταξίδι στον χρόνο
Αν και στις μέρες μας ζούμε πια με την επίγνωση ότι ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και με ασύλληπτες ταχύτητες, δύσκολα μπορούμε να συμφιλιωθούμε με το γεγονός πως και οι δικές μας σταθερές πρόκειται να καταρρεύσουν...
Ταξίδι στον χρόνο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ξυπόλυτα όνειρα
Ενας αυθεντικός και γι' αυτό σουρεαλιστικός κόσμος δουλειάς, παιχνιδιού, αλληλεγγύης και ξυπόλυτων ονείρων. Μια εικόνα από το βιβλίο «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο», Εκδόσεις «Τόπος», του Δημήτρη Παπαχρήστου.
Ξυπόλυτα όνειρα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τον Λύσιππο τον Σικυώνιο
Σημασία πια έχει ότι το θαυμάσιο αυτό έργο είναι στη διάθεση των αναγνωστών αλλά και ειδικών της τέχνης, ιστορικών και όσων ενδιαφέρονται για υψηλά και επιστημονικά έργα - με κύρος. Εύγε στους εκδότες -τι...
Για τον Λύσιππο τον Σικυώνιο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σγουρέ βασιλικέ μου…
«Ωκίμον (στην παραλήγουσα ο τόνος), βοτάνη ευώδης, το λεγόμενον “βασιλικόν”», με αναφορά στους αρχαίους συγγραφείς Ησύχιο, τη μεγάλη βεντέτα της βοτανικής Διοσκουρίδη. Δεν παρέλειψε να ασχοληθεί μαζί του και ο...
Σγουρέ βασιλικέ μου…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας