• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.4°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  0 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 18.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  88%
ussak.kyriakoskatzourakis.gr

Ουσάκ

 • A-
 • A+

Η ταινία «Ουσάκ» του Κυριάκου Κατζουράκη, αλλά και οι αντιδράσεις που δημιούργησε, κάποιες ένθερμες, άλλες όμως αρνητικές έως εξοργισμένες και δηλητηριώδεις, αξίζει να συζητηθούν.

Η ίδια η ταινία αποτελεί ένα στοίχημα να δραματοποιηθεί κινηματογραφικά μια μελλοντική Ελλάδα που σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης παρουσιάζεται ως ζοφερή κακοτοπία.

Στο κέντρο του κοινωνικού φάσματος βλέπουμε ανθρώπινα κουρέλια να επιβιώνουν σε ερειπωμένα κτίρια που εικονίζονται από καιρό επίμονα στη ζωγραφική του σκηνοθέτη, αλλά που δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να τα βρει όχι στο μέλλον, αλλά στις σημερινές συνθήκες, όπως τις διαμορφώνει όλο και περισσότερο η κρίση.

Στα δύο άκρα του φάσματος έχουμε από τη μια τους έχοντες και κατέχοντες, τους μπράβους και τους χαφιέδες τους, που λυμαίνονται ό,τι απομένει από τη χώρα και από την άλλη όσους προσπαθούν να αντισταθούν: να αντισταθούν με τα όπλα είτε με τη διάσωση των μη μεταλλαγμένων σπόρων, που η εξουσία έχει επικηρύξει. Οχι όμως μόνον έτσι.

Καθώς η ταινία προχωρεί, αντιλαμβανόμαστε ότι και μέσα στις τρώγλες όπου ζουν κάποιοι κατορθώνουν να σώσουν τη μνήμη, το χιούμορ και την ανθρωπιά τους. Στοιχείο που απογειώνεται στην ανεπανάληπτη σκηνή, όπου ο Πουλικάκος πρωταγωνιστεί σε μια αυτοσχέδια γιορτή που σβήνει ευφρόσυνα τη μιζέρια του φτωχικού κοινόβιου.

Η συνάντηση του κεντρικού προσώπου του έργου, μιας ξεπεσμένης ηθοποιού ερμηνευμένης εμβληματικά από την Κάτια Γέρου, θα του χαρίσει τον χαμένο αυτοσεβασμό και την αίσθηση του «εμείς», χωρίς την οποία θα είμαστε πάντοτε οι χαμένοι.

Μέχρι την τραγική κορύφωση, όταν οι απο-φασισμένοι μπράβοι της εξουσίας θα επιπέσουν φονικά εναντίον των καλλιεργητών των ανατρεπτικών σπόρων και θα εξαναγκάσουν ολόκληρη την κοινότητα που τους καλλιεργεί σε ξεριζωμό.

Νομίζω ότι κατανοώ γιατί κάποια από τα θετικότερα στοιχεία της ταινίας ενόχλησαν τόσο. Εν πρώτοις, όσα εμφανίζονται ως μελλοντική κακοτοπία υποδηλώνουν στην πραγματικότητα εύγλωττα το εφιαλτικό παρόν των δανείων, της ανόδου του φασισμού, της περιβαλλοντικής καταστροφής και της δικτατορίας των πολυεθνικών, οι οποίες έχουν καταπιεί την πολιτική εξουσία, χαρακτηριστικά απούσα από το πάνθεον των κακών.

Πέρα από αυτό, το «Ουσάκ» ενοχλεί, διότι διακινδυνεύει κινούμενο στα αχαρτογράφητα ύδατα που ανοίγονται πέραν των εύπεπτων σεναριακών κλισέ. Δείχνει για παράδειγμα μια γυναίκα του περιθωρίου, πρώην καλλιτέχνιδα του δρόμου και δυο απόκληρους που επικοινωνούν με στίχους του Καρούζου. Πράγμα υποτίθεται απαράδεκτο, παρόλο που θα μείνει πάντοτε στη μνήμη μου ένας κλοσάρ που γλίστρησε κάποτε σε ένα συνέδριο και καθήλωσε κάποιους όντως σπουδαίους καθηγητές μιλώντας για Νίτσε και Χέγκελ.

Η ταινία πληρώνει «πρόστιμο», διότι κινείται εκτός του πολιτικώς ορθού. Πράγμα που αποτελεί βασικό προσόν της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το τελευταίο φύλλο
Οι ταινίες της πανδημίας με συντροφεύουν κυρίως τα βράδια. Ξεκίνησε να μου τις προμηθεύει ένας πολύτιμος φίλος και στη συνέχεια τις βρίσκω τυχαία. Ανάμεσα στα τυχαία αυτά ευρήματα υπάρχουν συχνά διαμάντια. Ένα...
Το τελευταίο φύλλο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ευχή
«Να τα καταφέρουμε στον αγώνα για αξιοπρέπεια». Αυτή ήταν η χριστουγεννιάτικη ευχή της Σοφίας. Αξιοπρέπεια. Λέξη που αποφεύγουμε να λέμε συχνά, ίσως από φόβο μην τη φθείρουμε, αλλά συνεχώς τη νιώθουμε, όταν...
Η ευχή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το μοντέλο
Βαρέθηκα να ακούω πόσο καλοί είμαστε στη φτώχεια μας, αλλά και πόσο ακόμα πρέπει να γίνουμε φτωχότεροι για το καλό μας. Το κυρίαρχο στη χώρα μας μοντέλο νεοφιλελευθερισμού και γραφειοκρατίας, κατ’ εικόνα του...
Το μοντέλο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ναυαγίων ναυάγια
Ναυαγίων ναυάγια. Τίτλος διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ναυάγια της θάλασσας. Ρημαγμένα θαλάσσια ξύλα που δέρνει το κύμα σε κάποια αφιλόξενη βραχώδη ακτή. Ναυάγια της στεριάς που ξέβρασε η ζωή. Αλλά...
Ναυαγίων ναυάγια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ανυποχώρητοι! Σχεδόν…
Στην «Έβδομη σφραγίδα», ο Γιοφ γυρίζει ξυλοδαρμένος στο κινητό σπίτι που στεγάζει την οικογένειά του, μια οικογένεια σαλτιμπάγκων, σύμβολο της Αγίας Οικογένειας του χριστιανισμού, αλλά και αυτής του θεάτρου....
Ανυποχώρητοι! Σχεδόν…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Εμείς είμαστε το συμβάν
Η εύθραυστη συνθήκη μέσα στην οποία άλλοι ζούμε και άλλοι επιβιώνουμε με σφιγμένα τα δόντια για να μην παρατήσουμε στη μέση την προσπάθεια, μια προσπάθεια που κάθε στιγμή κινδυνεύουμε να μας φανεί άνευ...
Εμείς είμαστε το συμβάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας