• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  73%

Mario Rossi

Ποιότητα ζωής (όλων)

 • A-
 • A+

Οπως έχουμε ξαναγράψει, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η ελπίδα κάπως σωματοποιήθηκε, ο κόσμος διασκεδάζει, απολαμβάνει την απομάκρυνση των ακροδεξιών τύπων που επί δυόμισι χρόνια κυβέρνησαν την έρμη τούτη χώρα.

Κύριο αί- τημα της κοινωνίας: ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη. Μες στα πανηγύρια ας διαβάσουν οι νικητές και οι ηττημένοι και άπαντες ημείς ένα βιβλιαράκι-βόμβα, από τις εκδόσεις «Εξάρχεια», του Ραούλ Βάνεγκεμ με τίτλο «Μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονται». Αφορά όλους μας, γυναίκες, άντρες, παιδιά, προλετάριους, αστούς, αγροτοκτηνοτρόφους· όλους. Ενας οργισμένος, οξυνούστατος, κριτικός, αλληλέγγυος, κοινωνικός αγωνιστής, ο ογδοηκοντάχρονος Βέλγος (ποιος δεν θυμάται το «Επανάσταση στην καθημερινή ζωή», που άλλαξε τις ζωές πολλών τότε εφήβων) μιλάει έξω από τα δόντια.

Ξεγυμνώνει την εξουσία, καλεί τον άνθρωπο να στοχαστεί, να θυμηθεί ότι είναι ον με επιθυμίες και αξιοπρέπεια και όχι ένα εθελόδουλο ον, έρμαιο της κρατικής εξουσίας και των πολυεθνικών (της). Προκαλεί τον μέσο άνθρωπο (της τηλοψίας και της ραθυμίας) να σηκωθεί, να ξυπνήσει, να απαιτήσει τη δική του παρουσία στον τόπο που παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις, αυτές που κρίνουν την τύχη του και το μέλλον του, αλλά και το μέλλον των παιδιών του.

Μας λέει σε δεύτερο πληθυντικό, που είναι και πρώτος: «Oι εξουσιαστές δεν έχουν περισσότερα όπλα από αυτά που τους παραχωρείτε. Στις κραυγές της οργής σας αρκούνται στο να σας απαντήσουν: ‘‘Γιατί παραπονιέστε; Εσείς δεν ήσασταν που μας εκλέξατε με δημοκρατικές διαδικασίες; Ησασταν παρόντες, αδρανείς, χωρίς πρωτοβουλίες και ιδέες. Εσείς μας αφήνετε ελεύθερο το πεδίο. Τίποτα δεν μας εμποδίζει, λοιπόν, να κυβερνούμε με τον τρόπο που θέλαμε.

Μπορείτε να μας αποκαλείτε ανίκανους, ηλίθιους, αλλά η δική σας παθητικότητα, η δική σας αδράνεια, η δική σας ανοησία, για να μιλήσουμε ανοιχτά, δεν αποτελούν λευκή επιταγή στις ανήθικες πρωτιές που μας καταλογίζετε;’’».

Αποκαλεί τους πολιτικούς καρχαρίες. Και συμπεραίνει, με σθένος: «Εκχωρώντας αυτά [τα δικαιώματα] στους κερδοσκόπους καρχαρίες, κατατάσσεστε στους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου [σ.σ.: !], διαπράττοντας τα αδικήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης κεφαλαίων».

Στο βιβλίο θα διαβάσετε πολλά ενδιαφέροντα - καταλύτες για το άμεσο μέλλον. Ιδού, εν τάχει, οι δέκα προτάσεις για να τεθεί σε προτεραιότητα η ζωή έναντι της οικονομίας: 1. Η μόνη προτεραιότητα είναι η ποιότητα της ζωής. 2. Προτεραιότητα στην εκπαίδευση. 3. Δωρεάν χρήση μέσων επικοινωνίας και μέσων μαζικής μεταφοράς. 4. Εξασφάλιση δωρεάν ιατρικής περίθαλψης. 5. Ούτε μπάτσοι ούτε τραμπούκοι. Εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης και όχι καταστολή. 6. Χειραφέτηση γυναικών. 7. Αλλαγή του συστήματος δικαιοσύνης. 8. Δημιουργία και όχι εργασία. 9. Οχι στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών (νερά, δάση, γη...) 10. Επαναπόκτηση απολεσθέντων, άμεση αντί κοινοβουλευτική δημοκρατία, ελεύθερη κατανάλωση. Ας το διαβάσουμε όλοι, νικητές και άλλοι, και θα επανέλθουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Aπόκλιση και παρέκκλιση
Στιγμές ευφρόσυνες για όσους κατείχαν και επεδείκνυαν το δικό τους αριστερόμετρο, για ‘κείνους που απεχθάνονταν τους διασπαστές και τους αποστάτες, που βδελύσσονταν έναν αντιστασιακό λόγο. Εδώ ο κόσμος μιλάει...
Aπόκλιση και παρέκκλιση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι «ειδικοί» και το εκεί έξω
Αυτοί που πραγματικά νοιάζονται να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, οφείλουν να μπουν οι ίδιοι στην κοινωνία και μάλιστα στις μικρές, θεωρούμενες ασήμαντες εκφάνσεις της. Τα μεγάλα...
Οι «ειδικοί» και το εκεί έξω
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, έτσι λένε τα περισσότερα δημοκρατικά Συντάγματα - τώρα, πώς γίνεται και αυτός ο λαός πένεται και ασφυκτιά, είναι τρομαγμένος και δειλός, αυτό είναι, ως γνωστόν, αλλουνού...
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κοιτάζοντας την άβυσσο...
Δεν είναι δυνατόν να φέρονται οι της κυβέρνησης σαν χαζά παιδιά χαρά γεμάτα κι εμείς να επικροτούμε. Είναι βαθύπλοκη η εξουσία· αδιαφορεί για τον άνθρωπο και μεταλλάσσει όσους την ασκούν. Καθόλου πια δεν μας...
Κοιτάζοντας την άβυσσο...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα αυτονόητα ΙΙ
Για πολλούς Ευρωπαίους, ιδίως του Νότου, αριστερούς, δημοκράτες ή πιο σωστά ανθρώπους με κοινωνική και προσωπική ευαισθησία, το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια ελπίδα και μια προοπτική. Γι' αυτούς που βρίσκονταν...
Τα αυτονόητα ΙΙ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στο θέατρο του παραλόγου
Ηθελα να πω ότι είναι απλά τα πράγματα, αρκεί να ειπωθούν απλά, με περίσκεψη, με γενναιότητα και ευκρίνεια. Δεν υπάρχουν στην κοινωνία πιο αριστεροί από άλλους· υπάρχουν λιγότερο φανατικοί. Αυτό μόνο. Η...
Στο θέατρο του παραλόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας