• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%

Ημέρα επιστροφής

 • A-
 • A+

Ημέρα επιστροφής σήμερα. Κάπου έγραφα -ούτε θυμάμαι πότε και πού- πως όποιος επιστρέφει, επιστρέφει πάντα. Διατηρώ την ίδια άποψη και μάλιστα, με τα χρόνια, ενισχυμένη, επαυξημένη. Μία διαρκής επιστροφή είμαστε όλοι, καθένας με τον τρόπο του.

Αφού υπάρχει η αφετηρία, το ξεκίνημα (μπορείς να το πεις και γέννηση), η πρώτη κίνηση προς τα μπρος, το πρώτο βήμα, περιέχει συγχρόνως και το πρώτο βήμα προς τα πίσω, την επιστροφή.

Ηρθαμε μεν (στον κόσμο) και θα φύγουμε, εμείς οι ψυχροί ρεαλιστές. Αλλά για τους απαρηγόρητους απέναντι στο γεγονός του θανάτου υπάρχει πάντα η ελπίδα της αναχώρησης μεν, αλλά που συγχρόνως είναι γι’ αυτούς και μετάβαση: φεύγεις από εδώ και πηγαίνεις, μεταβαίνεις κάπου αλλού. Ακόμα και τα σχετικά με τις μεταβάσεις (γέννηση - πρώτα βήματα - γάμος - θάνατος) έθιμα τα λένε διαβατήρια, ακριβώς με τη σημασία που έχουν και τα κοινά διαβατήρια έγγραφα.

Μάλιστα το «εδώ» (που δεν είναι και τόσο απλό, είναι ο μόνος κόσμος για τον οποίο έχουμε μαρτυρία, απόδειξη, ενώ για το «εκεί» έχουμε μόνον ομολογίες, εικασίες) συνοδεύεται από πόνο, λύπη και στεναγμό, με κύριο γνώρισμα τη ματαιότητα. Ενώ στο «εκεί» δεν υπάρχουν θετικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν μόνον αποθετικά: ένθα απέδρα λύπη, πόνος και στεναγμός, με κύριο γνώρισμα την αιωνιότητα: ζωή ατελεύτητος.

Ο,τι πιο απλοϊκό έχει συλλάβει ποτέ η ανθρώπινη διάνοια, ώστε να μπορεί να γίνει κτήμα των πολλών. Για τους πολλούς άλλωστε επινοήθηκαν οι θρησκείες και όσες άλλες παραμυθίες (παρηγοριές) απέναντι στο (σκληρό πράγματι) τετελεσμένο του θανάτου.

Διότι, θέλουμε-δε θέλουμε, ποικίλοι οραματιστές και «κυνικοί», σε όλα τα καθεστώτα της Ιστορίας, οι πολλοί ήταν που υπέφεραν, άρα είχαν ενδιαφέρον για έναν κόσμο καλύτερο, ας είναι και μετά θάνατον, ενώ οι λίγοι, κουτσά-στραβά βολεύονταν με τον επίγειο, προσωρινό και μάταιο κόσμο, ενίοτε μάλιστα εμπορεύονταν επικερδέστατα την αιωνιότητα: δύο σε συσκευασία ενός.

Φαντάσου, λέει, μία ζωή μετά θάνατον, έναν παράδεισο που δεν θα σου έλεγε μόνον από ποιο καθεστώς αποδράς, αλλά θα σου περιέγραφε και σε ποιο καθεστώς μεταβαίνεις. Αυτομάτως θα σε έβαζε στο δίλημμα: σ’ αρέσει ή δεν σ’ αρέσει το νέο καθεστώς (οικόπεδο με θέα, εντός σχεδίου κ.λπ.) που σου περιγράφουμε; Και δεν υπάρχει, νομίζω, δοξασία, δεν υπάρχει πίστη στον κόσμο, που να βάζει τέτοια διλήμματα.

Είναι σαν να αυτοκαταργείται. Εδώ κοσμικές δοξασίες και ιδεολογίες δεν βάζουν ανάλογα διλήμματα και μιλούν για θεωρίες και νόμους της ιστορικής αναγκαιότητας, θα τα έβαζαν οι υπερκόσμιες; Πόσοι άραγε έχουμε σκεφτεί ότι πρώτη σημασία του προσηλυτισμού είναι το κάρφωμα, προσήλυτος είναι ο καρφωμένος, προσηλώνω σημαίνει καρφώνω και προσηλώνομαι, καρφώνομαι;

Τέλος πάντων, εν όψει επιστροφής φλυαρώ περί επιστροφής. Ενα ωραίο απόγευμα, καθώς τα σπίτια απέναντι σουρουπώνουν βυθιζόμενα στην ώχρα του Πηλίου, προτελευταία μέρα του Αυγούστου.

Φλυαρώ μάλλον ανώδυνα. Διότι, προτού ανακαλυφθεί, έστω σε μικρή ζώνη της Γης, η ανοχή (που δεν ξέρω και για πόσο θα υπάρχει ακόμα!), όσοι στο παρελθόν έβαλαν ή έστω υπαινίχθηκαν ανάλογα ζητήματα τάξεως και αταξίας, το έφαγαν το κεφαλάκι τους…

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ενα σπασμένο πιάτο
Τόσες αναμνήσεις από ένα πιάτο! Μετά, από ανάμνηση σε ανάμνηση, είναι και στο ντι-εν-έι μου η νοσταλγία, το ’χει το αίμα μου, πηγαίνοντας όλο και πιο πίσω θυμήθηκα τη μητέρα. Γιατί θυμήθηκα τα –σπάνια, αλλά...
Ενα σπασμένο πιάτο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ανοιχτά παράθυρα
Βράδυ, μιας συνηθισμένης καθημερινής. Λούστηκε, έκανε ντους και φόρεσε μια πιτζάμα. Ανετη και φαρδιά. Νύσταζε πολύ, αλλά δεν ήθελε να κοιμηθεί. Γλυκό φθινόπωρο, και ας είχε ακόμη αρκετή ζέστη.
Ανοιχτά παράθυρα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αμλετ της Αθήνας
Παρατήρησα. Φωτογράφισα. Σκέφτηκα… Δεν λέω ότι φρίκαρα. Γέλασα μόνο. Από μέσα μου. Πικρά. Με την πόλη μου. Και την πόλη τους: Πώς τη μεταχειρίζονται οι διάφοροι φιγουρατζήδες.
Αμλετ της Αθήνας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ζημιές που είναι να γίνουν…
Οι ζημιές είναι εκδηλώσεις αυθύπαρκτες και ουδεμία σχέση έχουν με προλήψεις και δεισιδαιμονίες Τυχόν αναγωγές: πόσο δηλαδή η Θεωρία των ζημιών μπορεί να ισχύσει σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας,...
Ζημιές που είναι να γίνουν…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο χορός του ήλιου
Τρίτο, τέταρτο, πέμπτο πρωινό; Ούτε που θυμόταν πόσα ήταν αυτά που, ανοίγοντας τα μάτια το πρωί, θύμιζαν επιεικώς Οκτώβριο – ακόμη και στη θερμοκρασία. Δυο-τρεις φορές έλεγξε και το ημερολόγιο. Μήπως είχε...
Ο χορός του ήλιου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αμαρυλλίδα της βεράντας
Οταν η μυθολογία έχει κέφια σου φτιάχνει μια βοσκοπούλα να την πιεις στο ποτήρι. Το όνομα αυτής Αμαρυλλίς. Το βάσανό της, νεαρός ποιμήν (βοσκός), ονόματι Αλταίων, ωραίος σαν Απόλλωνας και σφριγηλός σαν...
Αμαρυλλίδα της βεράντας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας