• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 16.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 14.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 10.1°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  0 BF
  66%

Οι πάγοι λιώνουν, τόσο στις βουνοκορφές όσο και στις αρκτικές περιοχές, αποκαλύπτοντας το υποκείμενο έδαφος

Αλμπίντο 0.39

 • A-
 • A+

Ο Γιόχαν Χάινριχ Λαμπέρτ γεννήθηκε το 1728 σε μια πόλη της Αλσατίας. Διακρίθηκε για την πολυμάθειά του και πρόσφερε πολλές πρωτότυπες ιδέες σε θέματα Φυσικής και Μαθηματικών. Το 1763, σε ηλικία μόλις 35 ετών, έγινε δεκτός στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου, όπου έγινε φίλος με τον μέγιστο μαθηματικό της εποχής Λεονάρδο Οϊλερ.

Τρία χρόνια νωρίτερα είχε ήδη δημοσιεύσει το βιβλίο του «Φωτομετρία», με τις μελέτες του στην Οπτική. Εκεί, μεταξύ άλλων, εισήγαγε τη φυσική έννοια του «αλμπίντο», ως το ποσοστό της ακτινοβολίας που ανακλά ένα σώμα σε σχέση με την ακτινοβολία που προσπίπτει σ' αυτό.

Με άλλα λόγια, το αλμπίντο είναι το μέτρο της ανακλαστικής ικανότητας ενός υλικού ή ενός σώματος. Ενα σκουρόχρωμο σώμα έχει αλμπίντο κοντά στο μηδέν (το κάρβουνο έχει 0.04), καθώς απορροφά σχεδόν το σύνολο της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, ενώ αντίθετα ένα ανοιχτόχρωμο σώμα έχει αλμπίντο κοντά στη μονάδα (το φρέσκο χιόνι έχει 0.9).

Το μέγεθος αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις επιστήμες του περιβάλλοντος, καθώς μας δίνει ένα μέτρο του ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλάται από μια περιοχή ή από ολόκληρη την επιφάνεια ενός πλανήτη, άρα και του αντίστοιχου ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται. Ακόμα και μικρές μεταβολές στην τιμή του αλμπίντο μπορεί να επηρεάσουν δραστικά τις μετεωρολογικές συνθήκες και το κλίμα.

Η τιμή αλμπίντο του δικού μας πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, υπολογίζεται περίπου σε 0,3 με 0,35.

Περίπου 40 χρόνια πριν, το 1976, ο γνωστός συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε κυκλοφορήσει ένα δίσκο (βινυλίου, τότε) με τίτλο «Αλμπίντο 0.39». Στο οπισθόφυλλο του δίσκου επεξηγούνταν ότι τόσο είχε υπολογιστεί το αλμπίντο της Γης. Ισως οι τότε μετρήσεις να είχαν υπερεκτιμήσει την τιμή του αλμπίντο, ίσως οι πιο πρόσφατες μετρήσεις να είναι ακριβέστερες, καθώς είναι πιο εκτεταμένες και πιο αναλυτικές.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως οι πάγοι λιώνουν, τόσο στις βουνοκορφές όσο και στις αρκτικές περιοχές, αποκαλύπτοντας το υποκείμενο έδαφος. Ως συνέπεια, αυξάνονται σταδιακά οι περιοχές της γήινης επιφάνειας με χαμηλότερο αλμπίντο, συνεπώς ο πλανήτης μας θα απορροφά συνεχώς αυξανόμενα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας, κάτι που θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του.

Αποτέλεσμα; Θα λιώσουν ακόμα περισσότεροι πάγοι και θα ανέβει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία του πλανήτη. Με απλά λόγια, αν επιβεβαιωθεί η λειτουργία αυτού του ανατροφοδοτούμενου κύκλου… ζήτω που καήκαμε!

* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μανδρα - γορίτες
Σύγχρονοι Μανδραγορίτες λοιπόν κι εμείς, τελούμε υπό βαθιά, μακρόχρονη, μανδραγόρια ύπνωση. Μανδραγορίτες σε χρόνια εξάρτηση μιας έωλης «ανάπτυξης», που δεν λογαριάζει ούτε τους ρυθμούς της φύσης ούτε τη...
Μανδρα - γορίτες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τρόπαια
Επανήλθε στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για τον χώρο και τη λωρίδα πρασίνου που στεφανώνει τον Λόφο του Στρέφη στο κέντρο της Αθήνας, έναν από τους ελάχιστους τέτοιους χώρους σε μια από τις πιο...
Τρόπαια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Χαμένοι κρίκοι
Φωτογραφίζουμε μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία που απέχει 500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον δικό μας. Που πάει να πει ότι έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε τόσο προηγμένα τεχνολογικά...
Χαμένοι κρίκοι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα φιδάκια στους μύλους
Οποιος έχει ζήσει μια πύρινη καταστροφή από σχετικά κοντά, όποιος δεν κοιμήθηκε βράδια ολόκληρα από την αγωνία για το πού μπορεί να φτάσει ο Αρμαγεδδώνας και αν οι φλόγες θα απειλήσουν ό,τι αγαπάει, δεν μπορεί...
Τα φιδάκια στους μύλους
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Θα το βρούμε στο αλάτι
Οι προειδοποιήσεις είναι πολλές και προέρχονται από διαφορετικές και ανεξάρτητες πηγές. Κάθε χρόνο πετιούνται πλαστικά περιτυλίγματα μιας χρήσης αξίας 80-120 δισ. δολαρίων και ότι αν συνεχίσουμε με αυτόν τον...
Θα το βρούμε στο αλάτι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ηλίου φαεινότερον
Ας προχωρήσουμε συντεταγμένα προς ένα επαναστατικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ώστε στο τέλος κάθε κτίριο να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει. Οι τεχνολογίες γι’ αυτό υπάρχουν και είναι...
Ηλίου φαεινότερον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας