• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 3.0°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.3°C / 1.9°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 1.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -2.5°C
  1 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / 1.2°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  0 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  4 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.5°C / -4.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.5°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -4.0°C / 0.5°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.3°C / 1.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  52%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

H παράδοση ως παρίας του κράτους

 • A-
 • A+

Υπάρχει μια διαδεδομένη πλάνη να θεωρούμε συστατικά στοιχεία ενός έθνους την κοινή καταγωγή και γλώσσα, όπως και την κοινή λατρεία. Αλλά αυτά δεν είναι απαραίτητα στοιχεία για τη συγκρότηση ενός έθνους. Αντίθετα, μπορεί αυτός ο ορισμός να γίνει επικίνδυνος αν ερμηνευτεί από φασίστες και αποδώσει το γνωστό τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

Ηδη από το 1910, οι κριτές ενός διαγωνισμού για τη λαογραφία της Μακεδονίας, οι Σπ. Λάμπρου, Δ. Πατσόπουλος και Ν. Πολίτης, κεντρικές προσωπικότητες της εποχής τους, έδιναν μια άλλη έννοια για το έθνος που δυστυχώς δεν εμπεδώθηκε. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, βασικό θεμέλιο της εθνικής συνείδησης είναι τα κοινά ήθη και έθιμα, οι δοξασίες και παραδόσεις, η κοινή αντίληψη του εξωτερικού κόσμου, η εκδήλωση των συναισθημάτων και πάνω από όλα η κοινότητα των πόθων και ελπίδων.

Από αυτόν τον ορισμό, λείπουν η κοινή καταγωγή, η γλώσσα και η θρησκεία. Γιατί σε αυτά τα «ομότροπα ήθη» (κατά Δημοσθένη) μπορούν να ενταχθούν πολλές γλώσσες, πολλές θρησκείες και άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή.

Προς επίρρωση των παραπάνω, θα αναφερθώ στον Αρβανίτη Μερκούριο Μπούα, που μαζί με τον Κροκόδειλο Κλαδά, από τις αρχές του 16ου αιώνα, εξεγέρθησαν εναντίον των Οθωμανών.

Ο Μπούας έγινε και πίνακας του Εγγονόπουλου (ευχαριστώ τον κ. Γ. Μίχα για την υπενθύμιση). Από τη γεωγραφική περιοχή που κατέχει σήμερα η Ελλάδα πέρασαν πολλοί λαοί και πολιτισμοί. Ηδη από την αρχαιότητα ο Πειραιάς ήταν διεθνές κέντρο και πολλοί μέτοικοι είχαν εγκατασταθεί μόνιμα. Κυριαρχούσε ένας κοσμοπολιτισμός, ιδιαίτερα γοητευτικός για τον Σωκράτη, που του άρεσε να συχνάζει στο πολύβουο αυτό λιμάνι. Στην παράδοσή μας υπάρχουν οθωμανικές, αραβικές, σλαβικές και άλλες επιρροές.

Το «Χρονικό του Μορέως», που γράφτηκε επί Φραγκοκρατίας από Γασμούλο, όχι από Ελληνα, δείχνει την ύπαρξη μιας άψογης δημοτικής γλώσσας, που καθιερώθηκε ως νεοελληνική ύστερα από αιώνες.

Τα δημοτικά τραγούδια που έχουν ιστορία αιώνων και η συνέχισή τους στις πόλεις με τη μορφή του ρεμπέτικου, τα αποκριάτικα ήθη και τα γαμοτράγουδα, δηλαδή όλα αυτά που ήταν οικεία και διαμόρφωναν τα ήθη και τα έθιμα, θεωρήθηκαν ξένα στοιχεία που μολύνουν έναν καθαρό πολιτισμό, τον αρχαιοελληνικό, που έφτασε ώς τις μέρες μας.

Η λαογραφία όπως θεμελιώθηκε από τον Ν. Πολίτη ήταν μια εθνικιστική επιστήμη που αποσκοπούσε να αποκαταστήσει την τρισχιλιετή Ιστορία μας και η καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών από τον ίδιο δεν έχει καμιά σχέση με τα παραδοσιακά μας τραγούδια.

Θα αναφερθώ σε ένα και μόνο παράδειγμα. Το γνωστό «Σαράντα παλικάρια» όπως το καταγράφει ο Πολίτης είναι μια καθαρή εθνικιστική πλαστογραφία. Η έξοχη μελέτη του Κ. Γκότση («Δημοτικά τραγούδια», εκδόσεις OPPORTUNA) το αναλύει εξονυχιστικά.

Εντούτοις πρέπει να ομολογήσω πως η συλλογή του Πολίτη υπήρξε ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα της νεότητάς μου. Το διαβάζω ακόμα. Αλλά ξέρω πως είναι μια ποίηση που ανήκει στον δημιουργό της και όχι στην παράδοσή μας.

Πώς γίνεται όμως να έχουν επιβιώσει μύθοι και παραμύθια που χρονολογούνται πριν από τον Ομηρο, όπως του Μελέαγρου; Εδώ πρέπει να δούμε τη δύναμη της προφορικής παράδοσης, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου βιβλίου. Είναι «ο πολιτισμός των αγράμματων», κυρίως της υπαίθρου, που κατά κάποιον τρόπο ήταν η εγκυκλοπαίδειά τους.

Και σαν πηγή γνώσης όλο αυτό το πλούσιο παραδοσιακό υλικό διαφυλάχτηκε ως κόρη οφθαλμού, άσχετα αν υπάρχουν πολλές παραλλαγές, πέρα από τόπο σε τόπο και στον ίδιο τον τόπο.

Ο λαϊκός τραγουδιστής ή αφηγητής αναβιώνει μια παράδοση και ταυτόχρονα δημιουργεί. Αφαιρεί, προσθέτει ή ανακατασκευάζει για να την προσαρμόσει στο κοινό του. Με άλλα λόγια τη ζωντανεύει.

Αλλά υπάρχουν και λόγιες δημιουργίες που ενσωματώνονται στη λαϊκή παράδοση. Π.χ. ο Ερωτόκριτος του Κορνάρου που ακόμα τραγουδιέται ολόκληρος. Και αυτοί που τον τραγουδούν κατά κανόνα αγνοούν τον συγγραφέα του (εδώ δεν μιλάω για τους επαγγελματίες). Και στην αρχαιότητα, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες δεν ήταν για τα φεστιβάλ και τους κουλτουριάρηδες.

Ηταν λαϊκό θέαμα και είχαν το κοινό που έχουν τα σίριαλ σήμερα. Πολλά χορικά αυτονομήθηκαν και πέρασαν στη λαϊκή παράδοση. Με όχημα τη ζωντανή γλώσσα και όπως αυτή εξελισσόταν έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Αυτός ο προφορικός λαϊκός πολιτισμός διώχθηκε απηνώς από το «ελληνικό» κράτος του Οθωνα και έφτασε ακόμα και μέχρι τις μέρες μας (ο Μεταξάς απαγόρευσε τα ρεμπέτικα, το δε ΚΚΕ τα θεωρούσε τραγούδια του υπόκοσμου).

Ο «Ελληνισμός» των Βαυαρών ήταν δυτική ρομαντική επινόηση. Και ίσως οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου, από αταβισμό, να συνεχίζουν αυτή την παράδοση. Τότε με τον Οθωνα, τώρα με τη Μέρκελ. Συμπατριώτες ήταν εξάλλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ο εξελληνισμός των Ελλήνων
Σαν εδώ και τριάντα αιώνες να είχαμε την ίδρυση του ελληνικού κράτους που άντεξε στις αλλεπάλληλες κατακτήσεις, εξεγείρεται με την Επανάσταση του 1821 και αποτινάζει τον οθωμανικό ζυγό και με αερογέφυρα...
Ο εξελληνισμός των Ελλήνων
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Η μόνιμη λογοκρισία του Πρετεντέρη
Εθνος είναι η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας, οι συνήθειές μας και άλλα ταπεινά πράγματα που μας φέρνουν κοντά και συνυπάρχουμε. Π.χ. πανηγύρια, γλέντια, ακόμα και οικογενειακές γιορτές. Οι άλλες ερμηνείες...
Η μόνιμη λογοκρισία του Πρετεντέρη
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ενας πιστός, άγνωστος φίλος
Παρέα μου, δύο έμπιστοι και αχώριστοι φίλοι μου, το τσίπουρό μου και το τσιγάρο μου, που δεν με αφήνουν ποτέ μόνο. Ηθελα να μάθω. Γιατί αυτός ο θρήνος για έναν άνθρωπο που ποτέ μου δεν συνάντησα. Και έπρεπε να...
Ενας πιστός, άγνωστος φίλος
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Εχουν τελειώσει οι αυτοκρατορίες και οι ιμπεριαλισμοί;
Σε δύο χρόνια από σήμερα θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ενα νέο κράτος εμφανίζεται και ονομάζεται Ελλάδα. Τέτοιο κράτος δεν υπήρχε προηγουμένως.
Εχουν τελειώσει οι αυτοκρατορίες και οι ιμπεριαλισμοί;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Κάηκε μια πινακοθήκη
Με τον θάνατο του Γιάννη Ιωάννου κάηκε μια πινακοθήκη. Μπορεί αυτά τα έργα να μην τα είχε δει κανένας. Αλλά υπήρχαν στο μυαλό το δημιουργού, ήδη κατεβασμένα στην άκρη του πινέλου του. Δεν πρόλαβαν να αγγίξουν...
Κάηκε μια πινακοθήκη
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Υδρογονάνθρακες: μοιρολόι για την Ηπειρο
Με αφορμή το βιβλίο του Αμερικανού Κρίστοφερ Κινγκ «Ηπειρώτικο μοιρολόι» (εκδόσεις Δώμα) που ανακάλυψε μια άλλη Ελλάδα, διαφορετική από τις δικές μας εμπειρίες, τη δική του μουσική ουτοπία στην Ηπειρο.
Υδρογονάνθρακες: μοιρολόι για την Ηπειρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας