• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.9°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.7°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.5°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  56%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Πόσες φορές πρόσφυγας;

 • A-
 • A+

Ο απηνής διωγμός των προσφύγων από σχεδόν όλες τις χώρες της Ε.Ε., με τιμητική εξαίρεση τη χώρα μας, δεν είναι μια πρόσκαιρη έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά ένα δομικό στοιχείο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που έχει μέσα στα σπλάχνα του τον φασισμό, γέννημα-θρέμμα της Ευρώπης.

Γιατί ένας Χίτλερ ή ένας Μουσολίνι δεν εμφανίστηκε ούτε στην Κίνα ούτε στην Ινδία; Γιατί είχαν έναν άλλον πολιτισμό, μια άλλη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη και άλλες κοινωνικές δομές.

Αυτό δεν τις κάνει αυτομάτως δημοκρατικές και ελεύθερες, ούτε βέβαια δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικά στην Κίνα όπου η θανατική ποινή είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη και έχουν βρει μάλιστα κι έναν τρόπο να πλουτίζουν από τους εκτελεσμένους: τους πυροβολούν εκεί που δεν θίγονται τα ζωτικά τους όργανα, στη συνέχεια τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο και οι γιατροί, με την ησυχία τους, αφαιρούν τα όργανα που μεταμοσχεύονται, τα συσκευάζουν και τα διοχετεύουν σε άριστη κατάσταση στην ελεύθερη αγορά.

Εντούτοις, ούτε η Κίνα έγινε φασιστική ούτε η Ινδία ναζιστική. Και φυσικά δεν έκαναν κανέναν παγκόσμιο πόλεμο. Και είναι χώρες που έχουν μέσα στα σύνορά τους περίπου τον μισό πληθυσμό του πλανήτη μας.

Την περίοδο που η πατρίδα με κάλεσε να κάνω το καθήκον μου για δεύτερη φορά στη Βουλή (2007-2009) -η πρώτη ήταν στον στρατό-, κατέθεσα ερώτηση για το τι κάνουμε ως χώρα όταν έχουμε 18.000 πρόσφυγες πνιγμένους στη Μεσόγειο (σήμερα είναι παραπάνω από 25.000). Και εισέπραξα μια ασαφή απάντηση. Αλλά ευτυχώς ο Λαζόπουλος ανακύκλωσε την ερώτηση και ο καλός φίλος και συνάδελφος, Γ. Βότσης, από τη στήλη του στην «Ελευθεροτυπία», επισήμανε πως πια δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε άγνοια.

Ομως δεν έγινε τίποτα. Είχα ετοιμάσει και μια δεύτερη πρόταση που δεν πρόλαβε να κατατεθεί, γιατί έληξε η θητεία μου στο Κοινοβούλιο και είχα πάρει το απολυτήριό μου. Την επαναφέρω τώρα, μια που η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως θέλει κοινωνικό διάλογο.

Γιατί η κυβέρνηση να μη ναυλώσει κάποια φέριμποτ -υπάρχουν εν αφθονία στο Ρίο και το Αντίρριο- και να φέρνει τους πρόσφυγες με ασφάλεια στα νησιά και από κει να κάνει κατανομή σε όλη την Ελλάδα -ενδιάμεσος προσωρινός σταθμός- μέχρι να βρουν την άγουσα προς την Ευρώπη και τον προορισμό της επιλογής τους;

Και εδώ, μια μικρή παρένθεση. Στη Σμύρνη υπάρχουν εν αφθονία κινέζικα φουσκωτά, πάμφθηνα. Οπως υπάρχουν και κινέζικοι κινητήρες που πωλούνται στο ένα τρίτο της κανονικής τιμής.

Ακόμα, ανθούν οι τουρκικές βιοτεχνίες που κάνουν σωσίβια-μαϊμού –η μόνη σχέση που έχουν με τα γνήσια είναι το χρώμα τους. Χωρίς να αμφισβητηθεί το κύκλωμα των δουλεμπόρων, πολλοί από τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά μας έχουν βάλει ρεφενέ για να αγοράσουν αυτά τα σκάφη, τα οποία έχουν ακόμα ένα πλεονέκτημα: βουλιάζουν από μόνα τους.

Υπάρχει η φήμη πως οι πρόσφυγες τρυπούν τα φουσκωτά τους για να τους περισυλλέξει το Λιμενικό. Δεν μπορώ να φανταστώ μια οικογένεια με μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να κολυμπούν να επιλέγει την αυτοκτονία και όχι τη σίγουρη και αβύθιστη στεριά.

Είναι γεγονός πως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σταμάτησαν οι ευρωπαϊκοί πόλεμοι. Αλλά ο πόλεμος δεν σταμάτησε. Απλά μεταφέρθηκε στην περιφέρεια, ακόμα και στις παρυφές της Ευρώπης (Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία).

Ολοι οι πόλεμοι στην περιφέρεια, κατά κανόνα, είναι έργο των ιμπεριαλιστών, δηλαδή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Και αυτοί οι πόλεμοι το μόνο που πετυχαίνουν σίγουρα είναι να δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες, ο κύριος όγκος των οποίων πηγαίνει σε γειτονικές χώρες όπου ζουν σε καταυλισμούς εκατομμυρίων. Η Ευρώπη δέχεται ένα ασήμαντο μέρος των προσφύγων.

Αν οι ιμπεριαλιστικές χώρες ήθελαν να σταματήσουν το προσφυγικό δράμα με έναν σίγουρο και αποτελεσματικό τρόπο, αυτός θα ήταν να σταματήσουν τον πόλεμο. Και αν αυτό ήταν αδύνατο, τότε η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα έπρεπε να δέχεται έναν αριθμό προσφύγων σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Αυτό λέει η ανθρώπινη λογική. Στο σημείο που κλείνεις τα σύνορά σου, στην ουσία διώκεις τον πρόσφυγα για ακόμη μια φορά.

Γίνεται ένα είδος Εβραίου που, χωρίς να έχει κάνει τίποτα, μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο. Αν είχε μάθει κάτι, έστω και ελάχιστο, η Ευρώπη από τους διωγμούς των Εβραίων, ίσως σήμερα να ήταν περισσότερο ανθρώπινη. Αλλά τι λέω; Εδώ το κράτος του Ισραήλ δεν έμαθε τίποτα. Πώς να μάθουν οι άλλοι;

Κατηγορούν οι εταίροι μας την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να διαφυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και γι' αυτό θα στείλουν συνοροφύλακα το ΝΑΤΟ. Ποιος κήρυξε τον πόλεμο στην Ευρώπη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εισβολέα και χρειάζεται το ΝΑΤΟ; Κανείς από μας που ζει σ' αυτή τη χώρα δεν πήρε χαμπάρι αυτόν τον πόλεμο.

Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, αυτός ο αμυντικός πολεμικός μηχανισμός είναι για να αποκρούει, τρόπος του λέγειν βέβαια, μια άλλη πολεμική μηχανή, όχι για να κυνηγάει κατατρεγμένους πρόσφυγες με τα γυναικόπαιδά τους. Μήπως σχεδιάζει να είναι έτοιμος και να τραβήξει κατά Συρία μεριά, όταν χρειαστεί; Το έχει σκεφτεί αυτό άραγε ο κ. Καμμένος, που λέγεται πως είναι σκεπτόμενος άνθρωπος;

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Για έναν οικουμενικό ανθρωπισμό
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που είναι επιφορτισμένο για τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και το Ισραήλ...
Για έναν οικουμενικό ανθρωπισμό
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο κ. Τόσκας και η διαπίστωση του αυτονόητου
Δεν προχωρά πέρα από τη διαπίστωση του αυτονόητου η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στην ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής...
Ο κ. Τόσκας και η διαπίστωση του αυτονόητου
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ιστορίες με απάτες
Η απάτη είναι σαν το πεπρωμένο. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Εν τούτοις οι λιγότερο δεισιδαίμονες έχουν μια δυνατότητα να ξεφύγουν. Μετατρέπουν τη μοίρα σε εμπειρία και στο μέτρο του δυνατού,...
Ιστορίες με απάτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Το κώμα της Αριστεράς
H Αριστερά χρειάζεται έναν νέο διαφωτισμό που θα τον βρει από μια ανακύκλωση των ιδεών της και της Ιστορίας της, που είναι ακόμη χρήσιμα υλικά και θάβοντας χωρίς λύπη ό,τι νεκρό κουβαλούσε. Δηλαδή χρειαζόμαστε...
Το κώμα της Αριστεράς
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πόλεμος πατήρ πάντων
Μετανάστες, λαθρομετανάστες, παράνομοι ή παράτυποι, αυτοί που οικειοθελώς εγκαταλείπουν τον τόπο τους και οι άλλοι, οι πρόσφυγες, που φεύγουν κυνηγημένοι από τους πολέμους, εξωτερικούς ή εμφύλιους, όλοι οι...
Πόλεμος πατήρ πάντων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας