• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.4°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.6°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Η θρησκεία της αγοράς και του αποκλεισμού

 • A-
 • A+

Από τις αρχές του έτους περίπου δύο χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βρουν μια δουλειά και να ζήσουν τίμια, σύμφωνα με την ηθική της αστικής κοινωνίας. Εκαναν τα πάντα για να μπουν στην επίσημη αγορά εργασίας, να ακολουθήσουν τους νόμους της και να αποφύγουν την παράνομη, που σίγουρα θα τους έδινε δουλειά. Αυτή η παράλληλη αγορά εργασίας δεν γνωρίζει ανεργία και δίνει όλες τις δυνατότητες για αυτοαπασχόληση.

Είναι η μόνη αγορά εργασίας που δεν γνωρίζει κρίση. Χρόνο με τον χρόνο οι δουλειές πάνε καλύτερα. Μιλάμε για κείνα τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ποινικού Κώδικα. Ολα τα εγκλήματα -εκτός από αυτά που χαρακτηρίζονται εγκλήματα τιμής ή βεντέτες- είναι εμπορικές πράξεις με αντικειμενικό σκοπό το κέρδος, που δεν καλύπτονται νομικά. Εντούτοις, ο στόχος είναι «ηθικός», σύμφωνα με το κυρίαρχο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο, αυτό του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου, αρπακτικού καπιταλισμού.

Και αυτό είναι το κέρδος που το ευλογεί ακόμα και ο Πάπας. Οι άνθρωποι που πνίγηκαν στη Μεσόγειο αυτή τη χρονιά αναζητούσαν μια δουλειά στην πολιτισμένη Ευρώπη. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει κλέφτες, πληρωμένοι δολοφόνοι, έμποροι ναρκωτικών, διακινητές σωμάτων προς εκπόρνευση ή να ενταχθούν σε μια πανίσχυρη μαφία.

Δεν το έκαναν. Οι ξεριζωμένοι από τις κατεστραμμένες χώρες τους, που προσπάθησαν να αναζητήσουν δουλειά στον ανεπτυγμένο κόσμο, έχουν σαράντα χιλιάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (εκτιμήσεις κατά προσέγγιση, γιατί δεν βρίσκονται όλα τα πτώματα). Υπεύθυνη γι’ αυτή τη γενοκτονία είναι η μέχρι τώρα μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Για να περιοριστούμε μονάχα εδώ και να μην πάμε σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Την πολιτική αυτή την αποσαφήνισε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε: «Η μετανάστευση δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινο δικαίωμα». Να σημειώσουμε πως η Αυστρία προεδρεύει αυτή την περίοδο στην Ε.Ε.

Η Αυστρία, με το ναζιστικό της παρελθόν (12.000 αεροπορικές επιδρομές δέχτηκε από τους συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου), μαζί με τις χώρες του Βίζεγκραντ Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία έχουν χιτλερικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Εβραίοι πρώτα έχασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μετά οδηγήθηκαν στους φούρνους ως μη άνθρωποι. Ο κ. Στράχε προτιμά τον πνιγμό στη Μεσόγειο. Κοστίζει λιγότερο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αποδίδει περισσότερο, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της αγοράς.

Η θρησκεία της αγοράς, όπως αυτή έχει επιβληθεί από τα διεθνή πατριαρχεία του καπιταλισμού στο κράτος-έθνος, το μετατρέπει σε εκκλησία, που έχει νόρμες και κανόνες πολύ πιο αυστηρούς, που θα τους ζήλευε και η πιο ακραία θρησκευτική σέχτα. Και εκτός από τη φτώχεια που επιβάλλει ως προϋπόθεση ανάπτυξης του πλούτου, δημιουργεί και έναν απόλυτο σκοταδισμό, έτσι που το άτομο να βρεθεί σε ακραία μοναξιά, ξεκομμένο από την ιστορία του, τις παραδόσεις του και τον πολιτισμό του. Ετσι ξεχάσαμε πως η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία της μετανάστευσης.

Ολοι οι πρόγονοί μας είχαν γεννηθεί μαύροι και χωριό τους ήταν η Αφρική. Ο υπόλοιπος πλανήτης δεν είχε ανθρώπους. Και πρώτα ξαδέλφια μας είναι οι μπονόμπο, οι γορίλες και οι χιμπαντζήδες με τους οποίους έχουμε κοινό το 99% του γενετικού μας υλικού. Ολοι μας είμαστε μαύροι που η μελανίνη μας πήγε προς το άσπρο λόγω μετανάστευσης και έλλειψης ηλίου.

Αυτά τα είχε πει και ο Δαρβίνος από το 1871. Αλλά δεν τον πίστευαν και τράβηξαν πολλά και αυτός και οι οπαδοί του. Η Καθολική Εκκλησία παραδέχτηκε τις θεωρίες του το 1996. Για τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες δεν έχω στοιχεία (και ευχαρίστως δέχομαι όποια συνεισφορά στο θέμα). Αν οι Αφρικανοί πρόγονοί μας είχαν αποφασίσει να μείνουν στην Αφρική και άφηναν τον υπόλοιπο πλανήτη όπως ήταν, σήμερα δεν θα πνίγονταν οι απόγονοί τους.

Οταν άρχισαν οι μεγάλες ανακαλύψεις και κατακτήθηκαν η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία, η Β. και η Ν. Αμερική, δεν ήταν ακατοίκητες όπως μας λέει η επίσημη ιστορία. Μας λέει βέβαια για κάποιες φυλές αγρίων που δεν διέφεραν και πολύ από τα ζώα. Στην πραγματικότητα ήταν κατοικημένες και είχαν μεγάλο πολιτισμό, που ακόμα μελετάται.

Οι κατακτητές ήταν βάρβαροι και ο περίφημος Κολόμβος, ο πρώτος δουλέμπορος, στην αρχή νόμισε πως είχε ανακαλύψει τις Ινδίες από την άλλη πλευρά του πλανήτη. Ηταν τέτοιος ο πολιτισμός τους που υποδέχτηκαν τον Κολόμβο με δώρα και λουλούδια. Και αυτό ήταν το μοιραίο τους λάθος. Φυσικά, ήταν ασύλληπτο για τους ιθαγενείς να βουλιάξουν τα πλοία τους. Αλλά αν είχαν επινοήσει τη βίζα, στην ίδια αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά κράτη, τότε δεν θα υπήρχαν σήμερα αυτές οι χώρες όπως τις ξέρουμε.

Οι κατακτητές εξαφάνισαν τους ιθαγενείς και μαζί με αυτούς τον πολιτισμό τους. Αν όμως χρειάζονταν βίζα, ίσως να υπήρχε ένας άλλος πολιτισμός πολύ καλύτερος από αυτόν που ζούμε σήμερα και οι κατακτητές να είχαν αφομοιωθεί, όπως όλοι οι μετανάστες.

Μήπως το δίλημμα που είχε βάλει η ομάδα των Γάλλων διανοούμενων (ανάμεσά τους και ο Καστοριάδης) που εξέδιδε το περιοδικό «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» να έχει πια απαντηθεί και να έχει πια επικρατήσει η βαρβαρότητα; Αλλά σε αυτό δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση. Και μπορεί η βαρβαρότητα αυτή να βαραίνει τον πλανήτη μας. Αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι, ποτέ δεν ξέρεις το τέλος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
H κρυφή γοητεία της εξουσίας
Από τον αντιμνημονιακό Τσίπρα (θα καταργήσουμε όλα τα Μνημόνια με έναν νόμο και με ένα άρθρο) περνάμε στον μνημονιακό Τσίπρα που το υποστηρίζει και το δικαιολογεί με το επιχείρημα: Δεν το ήθελα, αλλά μας...
H κρυφή γοητεία της εξουσίας
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
To αόρατο πραξικόπημα
Η συμφωνία που υπέγραψε στις 12 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ταρίκ Αλί, θα γίνει το ίδιο μισητή με την 21η Απριλίου 1967. Δεν την έχουμε δει ακόμα να εφαρμόζεται. Μας περιμένουν καταστροφή και χάος.
To αόρατο πραξικόπημα
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Προικοθήρες της εξουσίας
Υπάρχει πολιτικός λόγος εξουσίας που να είναι ειλικρινής; Τα κόμματα που θέλουν να πάρουν την κρατική εξουσία και να κυβερνήσουν για ποιους το κάνουν; Οι επαγγελματίες πολιτικοί που αλλάζουν κόμματα και...
Προικοθήρες της εξουσίας
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ποια η υγεία και ποια η αρρώστια;
Αν κάποιος πάθει κάτι μικρό ή μεγάλο και, ως είθισται, το ανακοινώσει στο περιβάλλον του, θα διαπιστώσει πως είμαστε λαός γιατρών, που ξέρει τα πάντα για κάθε νόσο, δίνει αφειδώς συμβουλές και συνιστά...
Ποια η υγεία και ποια η αρρώστια;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Παγανιστικά Χριστούγεννα ή επιστροφή στις ρίζες;
Στη φυλακή, για να περάσουν οι ατέλειωτες ώρες, ακούγαμε και λέγαμε ιστορίες από τις ζωές μας. Είχαμε έναν παπά μαζί μας που δεν ξέραμε γιατί τον είχαν φέρει. Και ήρθε η σειρά του να μιλήσει για κάποιον...
Παγανιστικά Χριστούγεννα ή επιστροφή στις ρίζες;
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Εδώ Αριστερά, εκεί Αριστερά, πού είναι η Αριστερά;
Τα κινήματα για να διαμορφωθούν, όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία, να εξελιχθούν και να καταλήξουν σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη θέλουν δεκαετίες. Οπου εμφανίζεται χαρισματικός αρχηγός μπορεί σε σύντομο...
Εδώ Αριστερά, εκεί Αριστερά, πού είναι η Αριστερά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας