• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 28.3°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 30.6°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.4°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.9°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.0°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.0°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 29.4°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.2°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.8°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
Πάτμου και Καραβία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πάτμου και Καραβία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Φαρμάκι ο χιονιάς στην Αθήνα και δυστυχώς πίσω απ’ το άσπρο πέπλο του αποκαλύπτεται το μαύρο πρόσωπο της αλυσιτέλειας των Αρχών, της ανεπάρκειάς τους. Μια ανήκουστη καταγγελία είδε το φως προχθές το βράδυ στο Facebook. Συμπολίτης μας θέλησε να παρασταθεί σ’ έναν άστεγο, οδηγώντας τον από την περιοχή του Θησείου σε θερμαινόμενο χώρο του δήμου. Τηλεφώνησε μάλιστα στην αρμόδια υπηρεσία και του συνέστησαν ως προσφορότερο τη Λέσχη Φιλίας της οδού Πανόρμου. Εφτασαν εκεί κατά τις 22.30 και άκουσαν εμβρόντητοι τον υπάλληλο να τους πληροφορεί ότι στις 23.00 πρόκειται να κλείσει επειδή λήγει το ωράριό του και ο αντικαταστάτης του οικουρεί καθότι ασθενής. Την ορισμένη ώρα πραγματοποίησε την απειλή του, αφήνοντας ανυπεράσπιστους στο κρύο όσους είχαν καταφύγει στο οίκημα για να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους.

Ωχρόφαιοι απόμειναν στο δηλητήριο της παγωνιάς και της αναλγησίας οι παριστάμενοι. Πήρε φωτιά το διαδίκτυο την επαύριο, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Ελαφρά τη καρδία τα ’βαλαν όλοι με τον εργαζόμενο, προεξαρχούσης της δημοτικής κεφαλής, ήτις βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποσείσει τις ευθύνες από τους ώμους της. Λες κι ο φύλακας-εξιλαστήριο θύμα, ο έσχατος τροχός της αμάξης, προγραμματίζει τις βάρδιες και καθορίζει το οργανόγραμμα κοτζάμ δήμου. Ας είναι! Μες στην αδιαπέραστη καταχνιά των ημερών έλαβα ένα φωτεινό ηλεκτρονικό μήνυμα με μια ολόλευκη φωτογραφία. «Οταν χιονίζει στις αρχές της, η χρονιά θεωρείται τυχερή». Υπογραφή: Κατάληψη Πάτμου και Καραβία.

Στα Πατήσια. Κοντεύουν σχεδόν τριάντα χρόνια από τον Απρίλιο του 1989, οπότε πέντ’-έξι μεσήλικοι, όσο και διστακτικοί κάτοικοι έκρουσαν τη θύρα στο αναρχικό στέκι της περιοχής. «Πάει να γίνει έγκλημα στα πέριξ. Δεν έχετε πάρει χαμπάρι;» είπαν φουρκισμένοι. Στην εν λόγω διασταύρωση υπάρχει ένα κατάφυτο κτήμα τριών στρεμμάτων μ’ ένα ετοιμόρροπο διώροφο, χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής οικίας των αρχών του αιώνα. Πραγματική όαση. Ανήκε στην ιδιοκτησία του ΟΣΚ κι οι μπουλντόζες ακόνιζαν τις λεπίδες τους να το γκρεμίσουν για να γίνει σχολείο. Οι περίοικοι το απολάμβαναν χρόνια από τις βεράντες τους· κλειστό καθόσον. Την επομένη κατελήφθη από ένα ετερόκλητο πλήθος, ανοίγοντας διά παντός στη γειτονιά. Καθαρίστηκε, καλλωπίστηκαν τα ψηλά δέντρα και συντηρήθηκε το κτίριο. Η Κατάληψη λειτουργεί αδιαλείπτως έκτοτε σαν αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο, με τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη συνέλευση των γειτόνων. Ακολούθησαν αγώνες, εξάρσεις ομοθυμίας και συντροφικότητας, αλλά και ομηρικά γλέντια. Κοίταξα το χιονισμένο φόντο κι ένιωσα να παγώνει ο χρόνος στο ζενίθ ψυχικών ανατάσεων.

 

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Τα στούντιο Χ
Η δημιουργία του δεύτερου μαγαζιού στο Μέιφερ φάνταζε μονόδρομος. Το επόμενο στεγάστηκε στη λουτρόπολη του Μπράιτον. Επειτα από ενδελεχή έρευνα, η αλυσίδα επεκτάθηκε στο Πουλ, το Μπαθ, το Μπέρμιγχαμ, το...
Τα στούντιο Χ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο ένοικος
Σημαδιακούς στίχους του Καταπολιανού ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, που πρωτόειδε το αττικό φως τέτοιες μέρες του 1953, παρουσιάζουμε σήμερα, καθότι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του ’70 η...
Ο ένοικος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Τολύπαι βάμβακος
Οι τυλύπες του βαμβακιού που απλώνονται στο έδαφος σαν σεντόνι ελευθερίας, έχουν την ανάλαφρη υφή των ονείρων και κατορθώνουν να εξαγνίζουν με τη λευκότητά τους πνεύματα και μορφές, σαβανώνοντας τα βάσανα με...
Τολύπαι βάμβακος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Προσγείωση ΝΘ΄
Παρατηρούσα επισταμένως τα σκουπίδια της καραντίνας τις μάσκες και σε λιγότερο από μισό χιλιόμετρο μέτρησα δεκατρείς στο οδόστρωμα και διπλάσια πλαστικά γάντια. Σκόρδα στον Τσιόδρα!
Προσγείωση ΝΘ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ VIII
Μεσούσης της πολιορκίας του Αρχίδαμου, ο συνωστισμός που επικρατούσε στο άστυ επέτεινε την εξάπλωση της πανούκλας. Προνομιούχοι οι Πειραιώτες, ρίχνονταν στη θάλασσα να γλιτώσουν απ’ την αβάσταχτη καούρα.
ΠροσγεΙΩΣΗ VIII
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ρομαντικές εποχές του κλεινού άστεως
Ανέσυρα από το ράφι τον τόμο του με τα «Αφηγηματικά κείμενα», εκδοθέντα από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη. Εκεί αλίευσα χρονογράφημα δημοσιευμένο στην «Εστία» στα 1896, που προσφέρει ειδυλλιακή εικόνα της...
Ρομαντικές εποχές του κλεινού άστεως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας