• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 33.5°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 32.1°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.2°C / 33.9°C
  2 BF
  17%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 31.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  40%
gavdos-dimos.com/photos

Ντάλα καλοκαίρι VI

 • A-
 • A+

Γαργάλησαν ευαίσθητες χορδές τα αμήχανα κείμενα για το νησί της Καλυψώς. Μηνύματα απ' τις εσχατιές του Λιβυκού με προτρέπουν να συνεχίσω. Κάποιοι μου θύμισαν θερμές αράδες για τις ανεπανάληπτες πανσελήνους της, γραμμένες τον Αύγουστο του '13. Τις αντιγράφω ελαφρώς παραλλαγμένες για να ξαναπιάσω τον ειρμό, καθότι κολλάνε γάντι: Πλείστα ρεύματα ευδοκιμούν στη Γαύδο· όχι όμως το ηλεκτρικό. Οταν η νύχτα σκεπάζει τα πάντα με το σκοτεινό πέπλο της, βγαίνει η Σελήνη ξελογιάστρα σαν «μετέωρο θέλγητρο», που λέει κι ο κολασμένος ποιητής Ρώμος Φιλύρας, «πασίφαη, πλησίφαη, γεμάτη, μισή σα δρεπάνι», και χρωματίζει με το αργυρό της φως τον τόπο και τους ανθρώπους.

Ανατρέπει τους όγκους ο μαγικός προβολέας της, δίνει άλλες διαστάσεις στα σχήματα, νέα προοπτική στις μορφές, αλλόκοτη αληθοφάνεια στις χίμαιρες. Εισχωρώντας στις απόκρυφες πτυχώσεις των σκιών μεγιστοποιεί τις κλίμακες, τροποποιεί τα περιγράμματα, εδραιώνει τα ενδεχόμενα, μεταμφιέζει τις βεβαιότητες. Αλλάζει την αντίληψή μας για το σύμπαν, καταυγάζει τα δύσβατα μονοπάτια της αυτογνωσίας, πλημμυρίζει τις ακτές των αισθήσεων με πολύχρωμα εξωτικά πτηνά που τιτιβίζουν το άσμα ασμάτων της ουτοπίας.

Υποδαυλίζει εξεγέρσεις η ακτινοβολία της. Εκεί, στις απώτατες πραιρίες του Νοτιά, στο Σαρακήνικο, τον Αϊ-Γιάννη, τον Λαυρακά, τον Ποταμό, την Τρυπητή, που απέχουν κοντύτερα στη Μαύρη Ηπειρο απ' την κατάμαυρη ράχη της Αττικής. Μόνιμοι και περιστασιακοί παραθεριστές επαναλαμβάνουν εκστασιασμένοι μαζί με τον ποιητή: «Βεδουίνων, Αφρικάνων θρησκεία/ και λατρεία υψωμένων καρδιών και τραχήλων/ στο ανέσπερο φέγγος που πλέει σα σχεδία/ στα ωκεάνια πλάτη και στα μήκη των θρύλων».

Διατείνονται ορισμένοι ότι σ' αυτές τις αργυρές πανσελήνους οφείλονται οι συχνές σουρεαλιστικές παρεκτροπές του καθημερινού βίου των μυστών της Ωγυγίας. Οποιος φτάσει στο νησί όταν το φεγγάρι γεμίζει προσανατολίζεται εύκολα τα βράδια στο δαιδαλώδες κεδροδάσος του greek corner. Οταν όμως ο ολοστρόγγυλος δίσκος αρχίζει να γίνεται κυρτός, πολλοί δυσκολεύονται να εντοπίσουν ακόμα και τη σκηνή τους. Ακολουθούν τότε φωνές σεληνιασμένων Δροσουλιτών, ακατάληπτοι ψίθυροι που ταξιδεύουν απ' άκρου εις άκρον της μικράς νήσου, οδηγώντας τους σχολαστικά πάντοτε στο λάθος σημείο.

Οι αρχέγονες αλλά και οι πιο πρόσφατες δοξασίες βιώνονται καθημερινά όπως το πρωινό κολύμπι, το δρόσισμα κάτω απ' τις φυλλωσιές τα μεσημέρια που βράζει ο τόπος και τα έξαλλα νυχτοξεφαντώματα στου Νταμουλή, του Σάββα και του Ευτύχη. Ο Γιώργης και ο Μανώλης, ξερακιανοί γέροντες που διέθεταν τα μοναδικά και άκρως ανταγωνιστικά καφενεία των Βατσιανών, μετονομάστηκαν σε Πεπίτο και Μανουελίτο και σε διόρθωναν αργότερα, όταν τους αποκαλούσες με τα βαφτιστικά τους. Αείποτε μακάριοι και μακαρίτες όλοι τους πια.

Στους τουρίστες που αναζητούσαν τις καμήλες του τόπου, έλεγαν ότι σταβλίζονται στις εξοχές. Επέστρεφαν απογοητευμένοι στο Σαρακήνικο αλλά σίγουροι ότι θα τις δουν την επόμενη φορά. Και καμαρώναμε εμείς, οι μόνιμοι αναβάτες τους με αδιάσειστα τεκμήρια ντεμέκ φωτογραφίες από την Αίγυπτο, την Καππαδοκία ή την έρημο Ταρ. Εκλάβετε το ταπεινό τούτο σημείωμα σαν μια μποτίλια στο πέλαγος που το μελτέμι του Ιουλίου ίσως την οδηγήσει στις ακτές του νησιού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ντάλα καλοκαίρι VIII
(Εφόσον η ύπαρξη καμηλών και ελεφάντων στη Γαύδο αποδείχτηκε και επιστημονικά, διά της φυσικής και της μεταφυσικής, ας εξετάσουμε πώς περνούσαν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι παραθεριστές καβάλα στη ράχη τους).
Ντάλα καλοκαίρι VIII
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ ΛΣΤ΄
Αποτίω τιμή, δημοσιεύοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα, επειδή επιπροσθέτως αποκτούν μακάβρια επικαιρότητα, ουχί μόνον για τη Νικαριά, αλλά δι’ άπασας τας νήσους Ιονίου τε και Αιγαίου, στενάζουσες υπό τον ζυγό...
ΕπιβΙΩΣΗ ΛΣΤ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο Μορίς, ο Μπόρις και οι εν Ελλάδι κοκορόμυαλοι
Ιδιότυπη δημοσιότητα με διεθνή αντίκτυπο έλαβε η υπόθεση· σωστός πόλεμος μεταξύ της απλόχωρης ελευθερίας της υπαίθρου και της κατήφειας των αστικών κέντρων. Εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο...
Ο Μορίς, ο Μπόρις και οι εν Ελλάδι κοκορόμυαλοι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Λίγεια ΧΧΙΙ
Στα μέσα Σεπτεμβρίου σκυλοπνίχτης φορτωμένος ώς τα μπούνια με Σύρους πρόσφυγες προσάραξε στα αβαθή της Νέας Καμένης, ανάμεσα σε πεντάστερα πλωτά ξενοδοχεία, προσορμισμένα στην Καλντέρα. Οι Σαντορινιοί...
Λίγεια ΧΧΙΙ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Λίγεια ΧΙΧ
Ορισμένοι αυτοσχέδιοι ριμαδόροι, μάλιστα, εμπλούτισαν το αρίφνητο ρεπερτόριο με επίκαιρες παρωδίες δικής τους κοπής του τύπου: «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ανάφη, νάχεις μαζί σου στίχους του Καβάφη».
Λίγεια ΧΙΧ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Λίγεια ΙΧ
Αντικρίσαμε το λιμάνι καλές οχτώ και δέκα. Το καράβι φυσικά είχε γίνει καπνός. Ανταμείψαμε τη φιλότιμη προσπάθεια του ταξιτζή με δαψιλές πουρμπουάρ και αποβιβαστήκαμε απαρηγόρητοι. Στο πρακτορείο επαληθεύτηκε...
Λίγεια ΙΧ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας