• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
AP Photo/Emilio Morenatti

Αριστερός μεσαίωνας

 • A-
 • A+

Φιαναρού (ρουφιάνα στ' ανάποδα) Ιστορία, επαναλαμβάνεσαι σαν κακόγουστη φάρσα. Εσφαλλα νομίζοντας πως οι πολιτικοί μας ταγοί, Δεξιοί και αδέξιοι Αριστεροί, έχουν γυρίσει τη χώρα πενήντα χρόνια πίσω. Διαπιστώνω, εντρυφώντας στο παρελθόν της προσφιλούς νήσου της καταγωγής μου, πως παρόμοιες με τις μεγαλόπνοες πολιτικές τους εφαρμόζονταν και πριν από πέντε αιώνες από ανάλγητους αυθέντες, που κέρδιζαν προνόμια, κάνοντας τσιριμόνιες, εδαφιαίες υποκλίσεις και τα συναφή, σε δόγηδες και σουλτάνους. Στα μέσα του 16ου μ.Χ. αιώνα το άλλοτε κραταιό Δουκάτο της Νάξου βίωνε ολέθρια παρακμή.

Ο εσμός περί τον δούκα Τζάκομο τον Δ' ήταν ολοκληρωτικά δοσμένος σε γιορτές, πανηγύρια, παράτες, ασωτίες και ακολασίες κάθε λογής. Οι φραγκοπαπάδες δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να επιδεικνύουν φανερά τα πλούτη και τις ερωμένες τους, με αποκορύφωμα την παρουσία του καθολικού επισκόπου στην κηδεία της ευνοούμενης μετρέσας του. Δεχόταν μάλιστα τα εγκάρδια συλλυπητήρια των παρισταμένων. Η χλιδή της αυλής βασιζόταν στην επιβολή δυσβάστακτων φόρων, που από ένα σημείο και μετά οι Νάξιοι αποδείχτηκαν ανάξιοι να καταβάλουν.

Ρεμπεσκές ολκής, Εβραίος εκδιωχθείς απ' την Πορτογαλία, καθαρματάκι για όλες τις βρομοδουλειές, κοινός προικοθήρας, βρέθηκε να διευθύνει τις τράπεζες και τα εμπόρια της συζύγου και εξαδέλφης του. Ατακτο και τζαναμπέτικο αγόρι, με κακή φήμη στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, κατέφυγε με το όνομα Ιωσήφ Νάζης -ένα απ' τα πολλά του- στην Πόλη, όπου απέκτησε σημαντική επιρροή στο σεράι του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, μεσολαβώντας στη διευθέτηση εξωτερικών οικονομικών υποθέσεων. Στον διάδοχό του Σελίμ τον Β', άλλως αποκαλούμενο Μέθυσο, προμήθευε εκλεκτά κρασιά από την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου. Πάνω στη σούρα του ο σουλτάνος υποσχέθηκε να του παραχωρήσει το νησί της Αφροδίτης, δωρεά που απέτρεψε νηφάλιος ο μεγάλος βεζίρης. Ετσι ο Ζοζέφ βολεύτηκε προσωρινά με τις Κυκλάδες, έναντι ενοικίου 6.000 δουκάτων ετησίως.

Οίδιος δεν πάτησε ποτέ στα νησιά. Τον πείραζε η θάλασσα, λένε κάποιοι, ή φοβόταν, όπως ισχυρίζονται άλλοι, την οργή του λαού, που φορολόγησε με υπερδεκαπλάσιο ποσόν, το καθήκον της είσπραξης του οποίου ανέθεσε στον τοποτηρητή του Φραγκίσκο Κορονέλλο. Η φοροδοτική ικανότητα των κατοίκων είχε εξαντληθεί από την εποχή των Λατίνων, είδαν κι απόειδαν οι καψεροί και μετανάστευσαν μαζικά στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Κίνησε γη και ουρανό να τους επαναπατρίσει ο Νάζης, με απειλές και σουλτανικά φιρμάνια, αλλά οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες και το ταμείον παρέμενε μείον. Ματαιότης ματαιοτήτων... Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Το ιδιότυπο μεσαιωνικό Μνημόνιο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και έπειτα απ' τον θάνατο του πλεονέκτη Εβραίου, στα 1579, ο μπεκρής Σελίμ προσάρτησε τας νήσους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Δουκάτο της Νάξου έπαψε και τυπικά να υπάρχει.

Ιδιαζόντως ντόμπρος και φιλαλήθης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, παραδέχτηκε πως διαφωνεί με την προσαρμογή της πολιτικής Νάζη στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά, πώς να γίνει, τους κόντρα φόρους επιτάσσουν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Τουτέστιν οι υπογραφές που έπεσαν φαρδιές πλατιές στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο και η επικύρωσή τους στη Βουλή δεκαπενταυγουστιάτικα. Δεν ρώτησε, όμως, κανείς αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες αν αντέχουν να πληρώσουν το μάρμαρο ή θα γίνουν κονιορτός και πούλβερη στα μαρμαρένια αλώνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ενα βαπόρι φόροι
Εκατόν ενενήντα οκτώ μέρες θα εργαστεί φέτος κατά μέσον όρο κάθε Ελληνας για να πληρώσει στο Δημόσιο τους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές που του αναλογούν. Πώς να προκόψει το δόλιο το κράτος με τα πενιχρά...
Ενα βαπόρι φόροι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Η κεραμίδα
Η πρωτοδεύτερη φορά Αριστερά με μοιραία δόση Ακροδεξιάς αναρριχήθηκε στους θώκους με στόχο να ανατρέψει εκ βάθρων το σάπιο σύστημα του δικομματισμού. Εννοώ, ασφαλώς, τη συνέπεια λόγων και έργων που τάζει...
Η κεραμίδα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Τα μπιλιετάκια
Προτού τσεκουρώσει τις συντάξεις, ταχυδρόμησε γράμματα στους συνταξιούχους να τους πληροφορήσει για το ύψος του τεμαχίσματος. «Παίρνατε 310 ευρώ, σύντροφε, εφεξής έχετε λαμβάνειν 16 ολόκληρα γιούρο. Η τρόικα...
Τα μπιλιετάκια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ελβετία - Σεϊχέλες, μέσω Κουμουνδούρου
Με προστατεύουν ευτυχώς τα μετέωρα· η οκτωβριανή ευδία, καλό μήνα επί τη ευκαιρία, που επιμένει να θερμαίνει τα σώματα και να θέλγει τις καρδιές. Ο υπέροχος φθινοπωρινός ήλιος έλουζε τη γειτονιά με άπλετο φως.
Ελβετία - Σεϊχέλες, μέσω Κουμουνδούρου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Εξωση στην ανθρωπιά
Ομως οι μεγάλες προσδοκίες δημιουργούν τεράστιες απογοητεύσεις. Η κυβερνώσα Αριστερά τιμωρεί τώρα την ανθρωπιά της, καταλογίζοντάς της δυσβάσταχτους φόρους για ανείσπρακτο εισόδημα. Θα φύγουμε μόνοι μας για να...
Εξωση στην ανθρωπιά
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Συν-θύματα
Ψευδεπίγραφο το σύνθημα «Slava Ukryini», σημειωμένο εδώ με λατινικούς χαρακτήρες για να μπορέσει να τυπωθεί, μεταφράζεται «Δόξα στην Ουκρανία» στις ευρωπαϊκές γλώσσες και σπανιότερα «Ζήτω η Ουκρανία».
Συν-θύματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας