• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.2°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.1°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μυλωνογιάννης ΙΙ

 • A-
 • A+

ΓΑΛΟΥΧΗΜΕΝΟΣ με τις αγωνιστικές παραδόσεις της οικογένειάς του, ο Γιώργος Μυλωνογιάννης εντρυφά, από τα γυμνασιακά του χρόνια στον Βάμο Αποκορώνου, σε ποικίλες ριζοσπαστικές αναγνώσεις. (Με την περίπτωσή του, άλλωστε, έχει ασχοληθεί τον Μάρτιο του 2019 η ομώνυμη στήλη της «Εφ.Συν.» σε επιμέλεια Γ. Σταματόπουλου). Φοιτά αργότερα στο Β΄ Γυμνάσιο Αθηνών και, παρότι οι σπουδές του στο ΕΚΠΑ μένουν ανολοκλήρωτες, αποκτά ευρύτατη πνευματική καλλιέργεια, με άπταιστη γνώση ξένων γλωσσών και βαθιά διείσδυση στη λογοτεχνία τους. Στην ποίηση εμφανίζεται το 1929:

ΦΤΕΡΟ ΚΑΙ ΦΩΣ Ανοίχτε τα παράθυρα στο φως/ οι κάμαρες φαντάζουνε σαν τάφοι/ του ήλιου λαχταράω το χρυσάφι/ μέσα στο μαύρο χάος ναυαγός!// Του ήλιου εραστής και νοσταλγός/ ποια μοίρα και ποια μπόρα μου το γράφει/ γύρω, τριγύρω να με κλειούνε τάφοι/ και με τα χέρια σταυρωτά κι αργός// κι ανήμπορος ν’ αφήνουμαι στη θλίψη/ τη θλίψη που ποτέ δε θα μου λείψει/ θαρρώντας πως δε χάνετ’ ο καιρός// κι αφήνοντας τη φλόγα να με γλύψει./ Δώστε φτερά για ν’ απλωθώ στα ύψη/ κι ανοίχτε τα παράθυρα στο φως!…

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ είναι η συμβολή του στα λογοτεχνικά έντυπα του Μεσοπολέμου, στα οποία δημοσιεύει στίχους, μεταφράσεις και, κυρίως, κριτικά κείμενα που υπογράφει συνήθως με το ψευδώνυμο Γιώργος Περαστικός. Συμμετέχει στην έκδοση του «Μπουκέτου» και ανήκει στη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Ξεκίνημα». Από το 1936 ώς την Κατοχή διευθύνει μαζί με τον Δημήτρη Φωτιάδη τα πρωτοποριακά «Νεοελληνικά Γράμματα», τα οποία εμπλουτίζει με κριτικές βιβλίου και με συνεντεύξεις σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων, βάσει ερωτηματολογίου δικής του εμπνεύσεως.

ΤΟ 1933 ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ως υπεύθυνος του βραχύβιου «Λυτρωμού». Πρόκειται για έντυπο αρχειομαρξιστικής, τροτσκιστικής απόκλισης, αν κρίνουμε από τις υπογραφές των Βάσου Βαρίκα, Τεύκρου Ανθία και Ορέστη Λάσκου που το πλαισιώνουν και από το ότι δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα του έργου «Φιλολογία και Επανάσταση» του Λέοντα Νταβίντοβιτς. Το περιοδικό δέχεται απηνή διωγμό από τη σταλινική ορθοδοξία του ΚΚΕ και των «Νέων Πρωτοπόρων» και κλείνει έξι μήνες ύστερα από την έκδοσή του. Εκεί, όπως και στη «Φλόγα», λίγο αργότερα, ο Μυλωνογιάννης γράφει κοινωνικά κείμενα για τη βιοπάλη.

ΟΡΚΟΣ Στου μόχτου τον ολόπικρο ιδρώτα/ και σ’ όσους δε χορταίνουν το ψωμί/ στα μολεμένα απ’ τα μπουντρούμια χνώτα/ στο δίκιο, στην αλήθεια, στην τιμή.// Στον άνθρωπο –όπου γης– τον αδερφό μου/ που τον ποτίζουν όξος και χολή/ στον ταπεινό και στο παιδί του δρόμου/ σε σας, αγωνιστές κι αρματολοί.// Των σκλάβων οι αντρειωμένοι, πρόγονοί μου/ που πέφτατε στη μάχη σα θεριά/ ορκίζομαι, ως την ώρα τη στερνή μου,/ να μάχομαι παντού για λευτεριά!

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Μακρονησιώτη Γιώργη Πικρό, ο Μυλωνογιάννης «χωρίς να έχει φτάσει στο ψηλότερο σκαλοπάτι της επαναστατικής κλίμακας, έδωσε έργο αγωνιστικό. Συνέπεια της πνευματικής αγωνιστικότητάς του ήταν η προσχώρησή του στην Εθνική Αντίσταση και η αδιάλειπτη πάλη, από τις γραμμές του ΕΑΜ, ενάντια στο φασισμό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ποίηση σε απατηλούς παραδείσους
ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ 1954, στις 31 Αυγούστου συγκεκριμένα, αφήνει τη στερνή του πνοή στο Δρομοκαΐτειο, όπου αυταπατάτο πως θα αποτοξινωθεί, μια σημαντική λυρική φωνή του Μεσοπολέμου: ο κολασμένος ποιητής, κριτικός...
Ποίηση σε απατηλούς παραδείσους
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μυλωνογιάννης ΙΙΙ
Εχοντας ίνδαλμα τον Καρυωτάκη, ο Γιώργος Μυλωνογιάννης εκφράζει στο έργο του έκδηλη τάση φυγής, απαισιοδοξίας και άρνησης, με συχνή επίκληση στο ανικανοποίητο και την έλξη του θανάτου. Τυγχάνει επίσης...
Μυλωνογιάννης ΙΙΙ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ιούλιο στο νησί
«Ο σύγχρονος κόσμος, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;»!
Ιούλιο στο νησί
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Η τερηδόνα
Ουκ ολίγοι μεταξύ των αναγνωστών δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη του Λάσκαρη και τη σπουδαία παρακαταθήκη του στα ελληνικά γράμματα. Η εξήγηση είναι ότι ο ίδιος ουδέποτε επεδίωξε τη δημοσιότητα, έμεινε οικειοθελώς...
Η τερηδόνα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οι κολασμένοι
Επρόκειτο για τον παραγνωρισμένο καίτοι ιδιοφυή Μιχαήλ Μητσάκη πρωτοπόρο του ελληνικού νατουραλισμού και θεμελιωτή της αστικής πεζογραφίας.
Οι κολασμένοι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ευφορική εφορία
Στρέφοντας το περίστροφο στον εαυτό του, το μοιραίο απόγευμα, σαν σήμερα το 1930, ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι άφησε ως επιθανάτιο σημείωμα το τελευταίο του ποίημα. Φόρος τιμής στην άσβεστη μνήμη του οι παρακάτω...
Ευφορική εφορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας