• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%
ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μνήμη, ιστορία και επέτειοι που σημαίνουν πολλά

 • A-
 • A+

Βατά χαρακτήρισαν τα θέματα στη νεοελληνική γλώσσα οι υποψήφιοι κατά τη χθεσινή πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, καίτοι αναφέρονταν, σύμφωνα με την εκφώνηση, σε τομείς οι οποίοι δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των νέων. Ακολουθούν εύγλωττα αποσπάσματα από τα κείμενα τα οποία κλήθηκαν να επεξεργαστούν. Το πρώτο είναι παρμένο από τον πρόλογο του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού «Ο ελληνικός εμφύλιος» –όχι προφανώς ο γλωσσικός– (Επίκεντρο, 2022). Το δεύτερο περιέχεται στον τόμο «Εκλήθην ομιλήτρια» (Ικαρος, 2022) και πρόκειται για δημόσια τοποθέτηση της Κικής Δημουλά για τις επετείους.

Ιδού: «Γιατί δεν αγαπάνε οι μαθητές την ιστορία; Οι απαντήσεις είναι γνωστές. Γιατί συνήθως πρέπει να τη μάθουν παπαγαλία, γιατί συνήθως μαθαίνουν για προσωπικότητες και όχι για την κοινωνία, γιατί μαθαίνουν κυρίως για την παλαιότερη ιστορία και όχι τη νεότερη. Ο σημαντικότερος όμως λόγος που η ιστορία είναι απωθητική για τους μαθητές, είναι ότι το σχολείο δεν καταφέρνει να συνδέσει τη ζωή των μαθητών με το παρελθόν. Δεν καταλαβαίνουν γιατί να πρέπει να τα μάθουν όλα αυτά. Οπως μου έλεγαν κάποιοι φοιτητές μου: “Γιατί, κύριε, να πρέπει να μαθαίνουμε ιστορία; Εμείς κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε στο μέλλον”».

Ο συγγραφέας καταφεύγει στην αντίπερα όχθη της Στυγός προκειμένου να ξεκαθαρίσει: «Είναι τόσο μεγάλο το βάρος του παρελθόντος πάνω στο παρόν, που ένας ιστορικός έχει ισχυριστεί κάτι που όταν το είχα πρωτοακούσει είχα εντυπωσιαστεί: “Οι νεκροί μάς κυβερνούν”. Βαριά κουβέντα. Δεν συμφωνώ εντελώς, όμως, καθώς και εμείς επιδρούμε στον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία και έχουμε ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές ως μελλοντικοί νεκροί που αναπόφευκτα είμαστε όλοι μας». Η κορυφαία μας ποιήτρια υπογραμμίζει: «Θέλω να αφιερώσω στη μνήμη και στη ζωτική της σημασία κάποιες σκέψεις, αλλά, επειδή έχω μια τόσο στενή σχέση μαζί της και μια ευγνώμονα οικειότητα, φοβάμαι μήπως όσα πω περιπέσουν σε έναν κάπως οικογενειακό τόνο, ατημέλητον, καθισμένον χαλαρά γύρω από την προχειρότητα. Με φοβίζει, ίσως και με καθησυχάζει μαζί, η πεποίθησή μου ότι η μνήμη είναι το δεύτερο εγώ μας. [...] Για να δώσω και την πιο εγκόσμια μορφή στην επέτειο, ας πω ότι είναι ένα δωρεάν μεταφορικό μέσον με το οποίο μεταφέρεται το πολυπληθές παρελθόν εδώ στο παρόν».

Μπαίνω κι εγώ στο όχημα της Δημουλά και ικανοποιώ αμφότερους τους εμπνευστές των κειμένων, ταξιδεύοντας στο εντελώς πρόσφατο παρελθόν. Εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, τον χειμώνα του ’20-’21 τα βιβλιοπωλεία ήταν κλειστά. Οι εκδότες είχαν κεσάτια και το αναγνωστικό κοινό στερητικό σύνδρομο. Πέρσι τέτοιες μέρες οργανώθηκε στην Αγορά Κυψέλης το «Books ’n’ Beer Fest», όπου συναντήθηκαν συναμετάξυ τους κι έβγαλαν το άχτι τους με συνοδεία εκλεκτού ζύθου. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κι εφέτος στην απλόχωρη πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως. Χθες, σήμερα κι αύριο 63 μικροί και μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι, 2 μικροζυθοποιίες, 3 ετικέτες μπίρας και χιλιάδες βιβλιοφάγοι θα πιάσουν πάλι ψιλό κους κους με αφρό.

Εννέα χρόνια πριν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έκαναν την ουτοπία πραγματικότητα. Το πείραμα της αυτοδιεύθυνσης-αυτοδιαχείρισης, μέσω του οποίου λειτουργούν οι ίδιοι το χρεοκοπημένο εργοστάσιο, αντέχει στον χρόνο αποδεικνύοντας πως μια άλλη κοινωνία είναι εφικτή. Παράγουν οικολογικά, βιοδιασπώμενα, υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής προϊόντα, κυρίως ατομικού και οικιακού καθαρισμού. Τα προωθούν από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα και από ένα αλληλέγγυο δίκτυο που απλώνεται σε όλη τη χώρα. Τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Αυτό το Σαββατοκύριακο γιορτάζουν τη δική τους επέτειο στον χώρο του εργοστασίου. Οσοι πιστοί...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο «Βοσκός της Νάξου» στο ιταλικό καλλιτεχνικό σύμπαν
Ο Giorgio Polykratis, ο Γιωργίτης για μας τους Απεραθίτες, αναχώρησε για τις επουράνιες παλέτες στα 91 του και κηδεύτηκε στη λατρεμένη του πατρώα γη. Αγγέλοι να θυμιάζουν την ψυχή και την καλλιτεχνική «τρέλα»...
Ο «Βοσκός της Νάξου» στο ιταλικό καλλιτεχνικό σύμπαν
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Διπροσωπία
Συγκινεί η ενσυναίσθηση των ηγετών μας. Την ίδια στιγμή που αφήνουν οικογένειες με μικρά παιδιά βορά στα κύματα, που στοιβάζουν τη συντριπτική πλειονότητα μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα-φυλακές.
Διπροσωπία
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κλουκλούκλου
Αθανάσιος Χριστόπουλος: Φιλικός που μνημονεύεται κυρίως για το ποιητικό του έργο, που άνοιξε δρόμους και άφησε βαθύ αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα, καθώς είναι από τα πρώτα που γράφτηκαν στη δημοτική.
Κλουκλούκλου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αχάριστοι
Γράφει εκατοντάδες χιλιάδες βιουζ το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστή υποψήφιο φοιτητή, όστις ρωτήθηκε έξω από εξεταστικό κέντρο κάπου στην Καλαμάτα για τα θέματα των πανελληνίων και τις...
Αχάριστοι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ιεροσυλίες
Χαστούκι ηχηρό μπας και βγάλει το άχτι του θα μπορούσε να δώσει στον βλάσφημο αδαή που ασέλγησε στην τοιχογραφία του ο ίδιος ο «βέβηλος» βεβηλωμένος με ελαφρώς παραφρασμένη δική του «παραληρητική βωμολοχική»...
Ιεροσυλίες
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΛΔ΄
Μας έλαχε των άμοιρων να καθαρίσει τον τόπο ένας Κασιδιάρης. Κι εμείς οι αχάριστοι τον σύραμε στα δικαστήρια κι απολαμβάνουμε με χαιρεκακία να οδηγείται σιδηροδέσμιος στην μπουζού.
Δεύτερο Κύμα ΛΔ΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας