ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΗΣΕ παθιασμένα με τον υπερρεαλισμό στα νεανικά του χρόνια χωρίς η συνάφειά τους να εκπέσει στην παρακμή της μονιμότητας. Συνήψε σταθερή σχέση με το παράλογο με γλώσσα λιτή, ελλειπτική, τραγική και λέξεις-σύμβολα. Δόθηκε ολοκληρωτικά στην ποίηση και αναγνωρίστηκε περισσότερο στην αλλαδαπή παρά στον τόπο μας. Ο λόγος για τον Μίλτο Σαχτούρη, που, σαν σήμερα το 2005, αναχώρησε οριστικά για τους κόκκινους ουρανούς της αθανασίας.
Η ΣΚΗΝΗ Απάνω στο τραπέζι είχανε στήσει/ ένα κεφάλι από πηλό/ τους τοίχους τούς είχαν στολίσει/ με λουλούδια/ απάνω στο κρεβάτι είχανε κόψει από χαρτί/ δυο σώματα ερωτικά/ στο πάτωμα τριγύριζαν φίδια/ και πεταλούδες/ ένας μεγάλος σκύλος φύλαγε/ στη γωνιά./ Σπάγγοι διασχίζαν το δωμάτιο απ’ όλες/ τις πλευρές/ δε θα ’ταν φρόνιμο κανείς/ να τους τραβήξει/ ένας από τους σπάγγους έσπρωχνε τα σώματα/ στον έρωτα./ Η δυστυχία απέξω/ έγδερνε τις πόρτες.
ΟΡΥΧΕΙΟ Σου γράφω γεμάτη τρόμο μέσα από μια στοά νυχτερινή/ φωτισμένη από μιαν ελάχιστη λάμπα σα δαχτυλήθρα/ ένα βαγόνι περνάει αποπάνω μου προσεχτικά/ ψάχνει τις αποστάσεις του μη με χτυπήσει/ εγώ πάλι άλλοτε κάνω πως κοιμάμαι άλλοτε/ πως μαντάρω ένα ζευγάρι κάλτσες παλιές γιατί έχουν όλα γύρω μου παράξενα παλιώσει./ Στο σπίτι/ χτες/ καθώς άνοιξα τη ντουλάπα έσβησε γίνηκε/ σκόνη μ’ όλα τα ρούχα της μαζί/ τα πιάτα σπάζουν μόλις κανείς τ’ αγγίξει/ φοβάμαι κι έχω κρύψει τα πιρούνια και τα μαχαίρια/ τα μαλλιά μου έχουν γίνει κάτι σα στουπί/ το στόμα μου άσπρισε και με πονάει/ τα χέρια μου είναι πέτρινα/ τα πόδια μου είναι ξύλινα/ με τριγυρίζουν κλαίγοντας τρία μικρά παιδιά/ δεν ξέρω πώς γίνηκε και με φωνάζουν μάνα./ Θέλησα να σου γράψω για τις παλιές μας τις χαρές/ όμως έχω ξεχάσει να γράφω για πράγματα χαρούμενα./ Να με θυμάσαι.
ΟΙ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ Ομως υπάρχουν ακόμα/ λίγοι άνθρωποι/ που δεν είναι κόλαση/ η ζωή τους/ υπάρχει το μικρό πουλί ο κιτρινολαίμης/ η Fräulein Ramser/ και πάντοτε του ήλιου οι απομείναντες/ οι ερωτευμένοι με ήλιο ή με φεγγάρι/ ψάξε καλά/ βρες τους, Ποιητή!/ κατάγραψέ τους προσεχτικά/ γιατί όσο παν και λιγοστεύουν/ λιγοστεύουν.
ΤΑ ΔΩΡΑ Σήμερα φόρεσα ένα/ ζεστό κόκκινο αίμα/ σήμερα οι άνθρωποι μ’ αγαπούν/ μια γυναίκα μου χαμογέλασε/ ένα κορίτσι μου χάρισε ένα κοχύλι/ ένα παιδί μου χάρισε ένα σφυρί./ Σήμερα γονατίζω στο πεζοδρόμιο/ καρφώνω πάνω στις πλάκες/ τα γυμνά άσπρα ποδάρια των περαστικών/ είναι όλοι τους δακρυσμένοι/ όμως κανείς δεν τρομάζει/ όλοι μείναν στις θέσεις που πρόφτασα/ είναι όλοι τους δακρυσμένοι/ όμως κοιτάζουν τις ουράνιες ρεκλάμες/ και μια ζητιάνα που πουλάει τσουρέκια/ στον ουρανό./ Δυο άνθρωποι ψιθυρίζουν/ τι κάνει την καρδιά μας καρφώνει;/ ναι την καρδιά μας καρφώνει/ ώστε λοιπόν είναι ποιητής.
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Σα θα με βρούνε πάνω στο ξύλο του θανάτου μου/ γύρω θα ’χει κοκκινίσει πέρα για πέρα ο ουρανός/ μια υποψία θάλασσας θα υπάρχει/ κι έν’ άσπρο πουλί, αποπάνω, θ’ απαγγέλλει μέσα/ σ’ ένα τρομακτικό τώρα σκοτάδι, τα τραγούδια μου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας