• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  2 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.6°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 17.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.1°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  94%
AP Photo/Evgeniy Maloletka
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το γράμμα «γάμα» και ομόηχοι συνδυασμοί

 • A-
 • A+

Για τον πρόξενο στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη τι να πεις; Παρέμεινε στο μετερίζι του μέχρι την τελευταία ώρα, μπας και σταθεί όσο γινόταν σε εκείνους που βρίσκονταν υπό την αιγίδα του και κινδύνευε ανά πάσα στιγμή η ζωή ή έστω η ακεραιότητά τους από τους βάρβαρους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οχι σαν ορισμένους ανώτερούς του στη διπλωματική ιεραρχία που έστριψαν α λα γαλλικά αφήνοντας στο έλεος του Πούτιν, όχι μόνο τους μειονοτικούς μας, αλλά και Ελληνες πολίτες οι οποίοι είχαν υποβάλει αιτήματα προστασίας στην οικεία πρεσβεία.

Λάκισαν στα δύσκολα με την πρόφαση πως φρικάρισαν βλέποντας δεκαεννιάχρονους πολιτοφύλακες να κρατούν Καλάσνικοφ, λες και οι υπέρ πάτρης αμυνόμενοι οφείλουν να υποδέχονται τον εχθρό φέροντες ανά χείρας ανθοδέσμες με γιούλια και υακίνθους. Ο Ανδρουλάκης, αντιθέτως, προτίμησε να εγκλωβιστεί σε καταφύγιο δίχως θέρμανση, ρεύμα, νερό, επικοινωνίες και χωρίς πάσης φύσεως προμήθειες επί συναπτές μέρες. «Πόλεμος γαρ σχολείον αρετής εστί», υπογράμμιζε ο Αριστοτέλης. Και κατ’ αντιστοιχίαν μικροψυχίας, θα συμπληρώναμε ταπεινά τον σοφό Σταγειρίτη.

Ωσεί παρόντες οι πολλοί κι αδείλιαστοι οι λίγοι, όταν της μάχης η βοή καρδιά και νου τυλίγει. Ενώ γράφονται τούτες οι γραμμές, ο εύτολμος πρόξενος ταξιδεύει με ανθρωπιστικό καραβάνι προς τη Μολδαβία. Ευχόμαστε ολοψύχως να έχει φθάσει ασφαλής, όταν θα διαβάζονται. Προηγουμένως παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη στον Ελληνο-ουκρανό δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, στην οποία βάζει κρίσιμες παραμέτρους στη θέση τους, ανατρέποντας άρδην διαδεδομένες παρ’ ημίν μυθοπλασίες σχετικά με τα τεκταινόμενα. Δηλώνει κατ’ αρχάς μάρτυρας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. «Εζησα την πόλη ζωντανή με τα μαγαζιά της, τους ανθρώπους της, την κίνηση στους δρόμους και το λιμάνι. Τώρα την αφήνω κατεστραμμένη», επισημαίνει.

Σημειώνει επίσης πως «χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός και δομές, και όταν λέω χτυπήθηκε, εννοώ δεν έμεινε τίποτα». Ξεκαθαρίζει ότι την όλη καταστροφή προξένησαν το πυροβολικό και η αεροπορία των επιτιθέμενων και όχι τα διαβόητα Τάγματα του Αζόφ, που όσο κι αν διαφωνεί με την ιδεολογία και την εν γένει τακτική τους, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως τους τάιζαν επί μέρες στα καταφύγια και ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αμυνας της Μαριούπολης.

Συμπαθάτε με, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας –μια κι αναφέρθηκε η Μαριούπολη– να βγάλω το άχτι που βδομάδες τώρα μου ανακατεύει τα σπλάχνα και με εξοργίζει ανείπωτα. Εκεί απεσταλμένος ιδιωτικού μας καναλιού ανάμεσα στο «ρο» και το «γιώτα» της πολύπαθης πόλεως προσέθετε αυθαιρέτως ένα παχύ, τραχύ, επείσακτο και βαρβαρόηχο «γάμα». Μαργιούπολη την ανέβαζε, Μαργιούπολη την κατέβαζε και δώσ’ του κάθε τρεις και λίγο Μαργιούπολη. Στις συχνές ανταποκρίσεις του επαναλάμβανε δεκάδες φορές στρεβλό το μαρτυρικό όνομα, ίσως για να πείσει πως παρεπιδημεί όντως εκεί, αφού συνήθως εξέπεμπε από την εξώθυρα του προξενείου με φόντο απρόσωπο δρομίσκο που θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε.

Ανέμενα εις μάτην από τους επιτελείς του σταθμού να τον επαναφέρουν στη γλωσσική τάξη, συλλαβίζοντας στο τηλέφωνο μια εικοσαριά φορές και όσες επιπλέον χρειαζόταν το αυτονόητο Μα-ρι-ού-πο-λη. Τα ταχύρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Δεν ίδρωνε όμως τ’ αυτί τους. Επειτα από λίγες μέρες προσεβλήθη από το μικρόβιο έκτακτη παρουσιάστρια του πολεμικού μαραθώνιου και κατόπιν ο εν Κιέβω συνάδελφος. Αν το θεωρούν στιλ, προτείνω να εκφέρουν Βέργοια τη Βέροια, Αργιόπολη την Αρεόπολη, Μαργιάνθη τη Μαριάνθη κ.ο.κ. Εδώ που τα λέμε, δεν θα ’ταν κακό και το Μαργιορούπολη. Ας το ξανασκεφτούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο ηθοποιός
Δεδομένου ότι ένα δεκάλεπτο βίντεο απαιτεί κάμποσες ώρες προετοιμασίας, γυρισμάτων και μοντάζ, απορώ πού βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο.
Ο ηθοποιός
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Το πρώτο θύμα
Ψαγμένο: «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν από τις εκλογές, ύστερα από το κυνήγι και κατά τη διάρκεια του πολέμου». Η πατρότητα της ατάκας ανήκει στον Οτο φον Μπίσμαρκ, άριστο γνώστη και των τριών...
Το πρώτο θύμα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Πραπαγκάντα
Οι εχέφρονες δεν μπορεί παρά να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό που υποφέρει και να ζητούμε το τέλος του παράλογου πολέμου. Δεν καταπίνουμε, όμως, αμάσητη τη δαιμονοποίηση του εκάστοτε ανάλγητου εχθρού.
Πραπαγκάντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μετά την Ουκρανία, η Ευρώπη είναι το βασικό θύμα της ρωσικής εισβολής: οι κυρώσεις την πλήττουν βαρύτατα ● Οσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος καθίσταται σαφές ότι τα συμφέροντα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφιαλτικός συνειρμός
Η είδηση ότι πύραυλος εξερράγη, χθες βράδυ, στο χωριό Przewodow της Πολωνίας με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο, μόνο εφιαλτικούς συνειρμούς μπορούσε να προκαλέσει.
Εφιαλτικός συνειρμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας