• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.8°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.9°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.9°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.8°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.2°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συν-θύματα

 • A-
 • A+

Ψευδεπίγραφο το σύνθημα «Slava Ukryini», σημειωμένο εδώ με λατινικούς χαρακτήρες για να μπορέσει να τυπωθεί, μεταφράζεται «Δόξα στην Ουκρανία» στις ευρωπαϊκές γλώσσες και σπανιότερα «Ζήτω η Ουκρανία». Συνοδεύεται συνήθως από το «Geroyam Slava» (Δόξα στους ήρωες) και επί δεκαετίες η εκφορά του εθεωρείτο ντροπή. Το φώναζαν, βλέπεις, οι ταγματαλήτες του Στεπάν Μπαντέρα, συνεργάτες των Γερμανών στα χρόνια του Β’ Π.Π., όταν δολοφονούσαν δεκάδες χιλιάδες μειονοτικούς Πολωνούς και συμμετείχαν ενεργά στο Ολοκαύτωμα. Επανήλθε εσχάτως στην επικαιρότητα από Ουκρανούς νεοναζί. Ο Ζελένσκι το κατέστησε σήμα κατατεθέν της αντίστασης στη ρωσική εισβολή και το επαναλαμβάνουν ασύγγνωστα δυτικοί ηγέτες εκλεγμένοι με τα χρώματα της σοσιαλδημοκρατίας. Σημεία των καιρών!

Ας αφήσουμε, όμως, για λίγο στην (αν)ησυχία της την πολύπαθη τέως σοβιετική δημοκρατία, καθότι διαθέτουμε και στην ημεδαπή ιστορικά συνθήματα που μετατρέπουν σε μεταξύ τους μήλον της έριδος οι πολιτικοί αρχηγοί. «Ανήκομεν εις την Δύσιν» διατράνωσε τις άλλες στη Βουλή ο Κυριάκος –το επώνυμο του οποίου εξακολουθώ να παραλείπω, όντας προληπτικός– για να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αποστολή πολεμικού υλικού στο Κίεβο. Επιστράτευσε για αντιπερισπασμό και τα τέσσερα σημεία της πυξίδας ο μισητός του αντίπαλος Αλέξης για να καταλήξει, ως κακέκτυπος Ανδρέας, πως ο λαός έχει αποφανθεί αμετάκλητα ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες».

Ρομφαία πύρινη έστρεψε εναντίον του ο αρτιπαγής Ανδρ-ουλάκης, θεωρώντας το ως άνω σλόγκαν ιδιοκτησία του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, κατοχυρωμένη προ πολλού στο πολιτικό κτηματολόγιο. Αντέδρασε ως εξαπατημένος κληρονόμος το γωνιακό μαγαζί του οποίου καταπατούν και νέμονται εξ αγχιστείας αγενείς συγγενείς. Εξαπέλυσε μύδρους κατά της Κουμουνδούρου, ώσπου ο πρώην συνοδοιπόρος της Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο κλισέ χρησιμοποιήθηκε από την Κομμουνιστική Διεθνή το 1931 και υιοθετήθηκε το επόμενο έτος από το ΚΚΕ, χωρίς ουδέποτε να εγκαταλειφθεί έκτοτε.

Ιδιοτελής ιδιοποίηση, πά’ να πει, άλλως πώς ο κλέψας του κλέψαντος. Είναι παγκοίνως γνωστό πως οι ιδρυτές της δυναστείας Παπανδρέου λαφυραγώγησαν ασυστόλως την επικοινωνιακή σκευή και των πλέον περιθωριακών εκδοχών της Αριστεράς. Το βαθύτατα οικολογικό, αν και πρώιμο, «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια» των αναρχικών έτυχε πάνδημης απήχησης περί τα τέλη του ’70 και χλευάστηκε από το κατεστημένο με ολέθριο αποτέλεσμα τη μετέπειτα ένδεια των αλιευμάτων στα πελάγη μας. Ο Ανδρέας ανθίστηκε το τάιμινγκ και λανσάρισε το επίδικο.

Αργότερα υφάρπαξε την προμετωπίδα των αντιεξουσιαστών. Το «Εδώ και τώρα Αναρχία», που δονούσε τις διαδηλώσεις, δεχόταν αυστηρή κριτική από τους επιτελείς των Φλωράκη και Κύρκου, όσο και από τα πιο δυσκολοπρόφερτα αρκτικόλεξα του αριστερισμού. Το χαρακτήριζαν μικροαστικό και επικίνδυνο, επειδή τάχα δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το εξελικτικό προτσές της ταξικής πάλης και παρεμφερή ηχηρά. Ο Ανδρέας δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να το οικειοποιηθεί ανοικείως. Με το «Εδώ και τώρα Αλλαγή» κέρδισε τις κρίσιμες εκλογές του ’81, αποδεικνύοντας πως τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους... λογοκλόπους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ψευδείς εντυπώσεις επί της οθόνης
Υπολειπόμεθα σε ενημέρωση, αδέλφια. Η υπερπληροφόρηση οδηγεί μοιραία σε αποπληροφόρηση και κατ’ επέκτασιν σε παραπληροφόρηση. Τα κανάλια μας, μολαταύτα, μετέρχονται τις καλύτερες προθέσεις. Με αξιοθαύμαστα...
Ψευδείς εντυπώσεις επί της οθόνης
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο ηθοποιός
Δεδομένου ότι ένα δεκάλεπτο βίντεο απαιτεί κάμποσες ώρες προετοιμασίας, γυρισμάτων και μοντάζ, απορώ πού βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο.
Ο ηθοποιός
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Πάσα νόσος
Αλάνθαστο και απολύτως θεραπευτικό το σκεύασμα της τιβί που κυκλοφορεί παντού με την εμπορική ονομασία «Roula».
Πάσα νόσος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Το πρώτο θύμα
Ψαγμένο: «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν από τις εκλογές, ύστερα από το κυνήγι και κατά τη διάρκεια του πολέμου». Η πατρότητα της ατάκας ανήκει στον Οτο φον Μπίσμαρκ, άριστο γνώστη και των τριών...
Το πρώτο θύμα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αμαχοι-μάχιμοι πρωταγωνιστές της φαιάς προπαγάνδας
Φανφαρόνοι, φαρισαίοι, ιησουίτες ιμπεριαλιστές, ανεχόρταγα αρπακτικά που σωρεύουν στον βωμό του κέρδους και της ισχύος εκατόμβες ανυπεράσπιστων πολιτών, φέρνουν τον πόλεμο στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης,...
Αμαχοι-μάχιμοι πρωταγωνιστές της φαιάς προπαγάνδας
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Πραπαγκάντα
Οι εχέφρονες δεν μπορεί παρά να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό που υποφέρει και να ζητούμε το τέλος του παράλογου πολέμου. Δεν καταπίνουμε, όμως, αμάσητη τη δαιμονοποίηση του εκάστοτε ανάλγητου εχθρού.
Πραπαγκάντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας