• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
© Marek Uliasz | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλουκλούκλου

 • A-
 • A+

ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΝΟΜΙΚΑ στη διασπορά, χρημάτισε ανώτατος δικαστικός στη Βλαχία, όπου διήγε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και ανέπτυξε δράση ως Φιλικός. Τύπωσε δοκίμια και πραγματείες για φιλοσοφικά, πολιτικά και γλωσσικά ζητήματα, αλλά και για θέματα των φυσικών επιστημών. Μνημονεύεται, ωστόσο, κυρίως για το ποιητικό του έργο, που άνοιξε δρόμους και άφησε βαθύ αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα, καθώς είναι από τα πρώτα που γράφτηκαν στη δημοτική. Με αφορμή τον θάνατό του, τέτοιες μέρες του 1847, παραθέτω χαρακτηριστικούς βακχικούς στίχους του γεννημένου στην Κοζάνη το 1772 Αθανάσιου Χριστόπουλου:

ΒΑΡΕΛΟΘΗΚΗ Eξω, έξω τα βιβλία./ Στη φωτιά η φλυαρία./ Λέξες, λόγοι, όλα κάτω/ τι του κάκου τα φυλάττω;/ Τον Απόλλωνά τους ρίξε/ και τες Μούσες όλες πνίξε./ Την πικρή τους δάφνη καύσε/ κι απ’ τους κόπους πλέον παύσε./ Βάλε Βάκχον και Μαινάδες/ και βαρέλια μυριάδες/ να γενεί βαρελοθήκη/ η χρυσή βιβλιοθήκη./ Ο κισσός ας πρασινίσει/ και το κλήμα ας ανθίσει/ να γλυκάνει το σταφύλι/ τα πικρά μου τούτα χείλη./ Μη με λέγεις καλαμάρι,/μόν’ κανάτα, μόν’ πιθάρι./ Μη καντήλι. Μόν’ κροντήρι/ και γαβάθα και ποτήρι./ Θέλω, θέλω να καθίσω,/ να χαρώ να ευθυμήσω/ με τον Βάκχον μου τον φίλον/ στης βαρέλας μου τον τύλον.

ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ Οταν πίνω το κρασάκι/ στο χρυσό μου ποτηράκι/ και ο νους μου ζαλισθεί/ τότε αρχίζω και χορεύω/ και γελώ και χωρατεύω/ κι η ζωή μ’ ευχαριστεί.// Τότε παύουν οι φροντίδες/ τότε σβήνουν οι ελπίδες/ τότε φεύγουν οι καπνοί./ Κι η καρδιά μου γαληνίζει/ και το στήθος μου αρχίζει/ ν’ ανασαίνει, ν’ αναπνεί.// Για τον κόσμον δεν με μέλει/ ας γυρίζει όπως θέλει·/ το κρασάκι μου να ζει!/ Η κανάτα να μη στύψει/ απ’ το πλάγι να μη λείψει/ ν’ απεθάνομε μαζί!

ΚΑΤΑΡΑ Να μη φθάσω, να μη ζήσω,/ αν μια μέρα δεν μεθύσω!/ Κι αν πεθάνω, να πεθάνω/ στο ποτήρι μου απάνω.// Την αμέθυστη ζωή μου/ να την έχουν οι εχθροί μου./ Μόν’ εκείνοι όσο ζήσουν/ να μη φθάσουν να μεθύσουν.// Οπου ο Βάκχος δεν σφυρίζει/ κι η ποτήρα δεν γυρίζει,/ η ζωή είναι τη αληθεία/ αιωνία τυραννία.

ΜΕΛΩΔΙΑ Απ’ την πλόσκα φέρτε φίλοι/ να ρουφήσω με τα χείλη/ απ’ την πλόσκα το κρασί˙/ για ν’ ακούσω ν’ αρχινίσει/ σαν αηδόνι να λαλήσει/ το κλουκλούκλου φισισί.// Ο κλουκλού της πλόσκας κρότος/ είναι λέγουν ήχος πρώτος/ οι τεχνίτες μουσικοί// και το φισισί της τ’ άλλο/ είν’ το ίσο το μεγάλο/ οπού ψάλλ’ η ψαλτική!// Του Αμφίωνα τα μέλη/ κι οι ψαλμοί του Κουκουζέλη/ στου κλουκλούκλου τη φωνή/ όλα, όλα ας σιωπήσουν/ και ποσώς ας μη λαλήσουν/ ότ’ είν’ δίχως ηδονή.// Και αυτὴ η καλομοίρα/ του Απόλλωνα η λύρα/ που στον Ολυμπο λαλεί/ ας τζακίσει το δοξάρι/ μπρος στου φισισὶ τη χάρη/ και ας μη παραλαλεί.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αθάνατη Ελλάς
Τέτοιες μέρες στα 1919 μας άφησε χρόνους ο Γιώργος Σουρής. «Μπόι δυο πήχες,/ κόψη κακή,/ γένια με τρίχες εδώ κι εκεί./ Κούτελο θείο,/ λίγο πλατύ,/ τρανὸ σημείο/ του ποιητή...». Ετσι σκιαγραφούσε τον εαυτό του...
Αθάνατη Ελλάς
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μεθυσμένοι χωρίς ούτε στάλα να πιούμε
Συνεισφέρω στον εορτασμό υψιπετείς στίχους τεσσάρων «κολασμένων» ποιητών του Μεσοπολέμου, συνεπαρμένους απ’ το μεθύσι της τρέλας, των παθών και των καταχρήσεων.
Μεθυσμένοι χωρίς ούτε στάλα να πιούμε
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Με την ίδια πήχη
«Τους στίχους του τούς σημείωνε πάνω στο κουτί των σιγαρέτων του. Τους ξαναδούλευε άπειρες φορές μες στο μυαλό του. Κι έπειτα, πολύ αργότερα, όταν έφτανε στο λιμάνι, τους αντέγραφε», λέει ο Γιώργος Σεφέρης για...
Με την ίδια πήχη
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αντηχήσεις
ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ, κατά την εαρινή ισημερία του 1790 πρωτοβλέπει το φως ο Μάρκος Μπότσαρης, απ’ τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Εικοσιένα. Καθώς συμπίπτει η γέννησή του με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τον...
Αντηχήσεις
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Απονενοημένος
Ουράνιος Κήπος γράφει η ταμπέλα του παραλιακού καφενέ στη θέση Βρυσούλα της Πρέβεζας· άκρως συμβολική και προφητική ονομασία. Ντάλα μεσημέρι, κατά τις δυόμισι, σαν σήμερα πριν από ογδόντα εννιά χρόνια, κάθεται...
Απονενοημένος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οι ανυποδούλωτοι και οι προσκυνημένοι
Ρηξικέλευθος, ριζοσπάστης και ρομαντικός ρέμπελος ο Ρήγας Βελεστινλής βρίσκει μαρτυρικό θάνατο, σαν σήμερα στα 1798, στο φρούριο Νεμπόισα του Βελιγραδίου. Οι πραίτορες του σουλτάνου τον βασανίζουν απάνθρωπα...
Οι ανυποδούλωτοι και οι προσκυνημένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας