• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αεράτα μαστόρια

 • A-
 • A+

Γέλασα και βούρκωσα μαζί, έχω παιδί στη Λόντρα και με άγγιξαν αυτά που γράφετε, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε ηλεκτρονική επιστολή ο αναγνώστης μας Δ.Π. από την Πρέβεζα. Ευχαριστώντας τον για τις χριστουγεννιάτικες ευχές, αντεύχομαι να χαρεί τις γιορτές παρέα με το ξενιτεμένο σπλάχνο του και τον πληροφορώ πως δεν περίμενα να ’χει τέτοια ανταπόκριση το σαββατιάτικο σημείωμα για τον μαζικό εποικισμό της βρετανικής πρωτεύουσας από τον ανθό της ημεδαπής νιότης. Τα ουκ ολίγα μηνύματα και τηλεφωνήματα που έλαβα σχετικά με υποχρεώνουν να συνεχίσω σε πλάγιο δεύτερο.

Ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες πως το 60% των εκεί εργαζόμενων Ελλήνων ασκεί επαγγέλματα υψηλών μορφωτικών απαιτήσεων και δεξιοτήτων, άτινα τυγχάνουν πλουσιοπάροχα αμειβόμενα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το υπόλοιπο 40%. Η θρυλική μαστοράντζα μας δεν εγκαταλείπει εύκολα τα ντόπια γιαπιά. Οσοι επίλεκτοι εκπρόσωποί της, ωστόσο, κατέφυγαν στην Αγγλία, όπως και σε άλλες χώρες της Εσπερίας, μεγαλουργούν κυριολεκτικά. Χρειάστηκε, βέβαια, μικρό διάστημα προσαρμογής και εκμάθησης της γλώσσας. Ο Ταξιάρχης υπήρξε πολλά υποσχόμενο ηλεκτρολογάκι στη Λάρισα και το κατσαβίδι του άλλαζε τα φώτα στις οικοδομές του κάμπου.

Αλλά το αίσθημά του, η φιλομαθής Φαίη, –εκ του Γαρουφαλιά– έφυγε για μεταπτυχιακό στα Λονδίνα. Του προκαλούσε διαρκή ηλεκτροσόκ η απόσταση, καθόσον καψούρης, και δεν άργησε να την ακολουθήσει. Ερωτικός μετανάστης σε αντιοργασμικό τόπο με αγγλικά γκρικ καμάκι, περνούσε δύσκολα στην αρχή. Επιασε και δουλειά σε κατασκευαστική· σκέτη κατάθλιψη. Εξελίχτηκε, όμως, στην εταιρεία με την ταχύτητα που η γλώσσα του σπικάριζε φαρσί τα εγγλέζικα. Είναι πια το κουμάντο σε ανακαινίσεις σπιτιών μεγαλόσχημων –ανάμεσά τους του Μπέκαμ–, παίρνει ογδόντα χιλιάδες στερλίνες μετά φόρους τον χρόνο και κάνει δικές του δουλειές τ’ απογεύματα.

Παρεμπιπτόντως, περιμένει δεύτερο παιδί, τον Τριαντάφυλλο. Τη μεγάλη τη λένε Βιολέτα. Εξυπακούεται πως διάγει βίον ανθόσπαρτον. Οποιος έχει ένσημα σε ελληνικό γιαπί, αναπόφευκτα στην Αγγλία πετάει σπίθες. Οι εκεί οικοδόμοι είναι τα ζώα μου αργά. Τους έβλεπα να δουλεύουν απ’ το μπαλκόνι της Μαρίας και του Λεωνίδα. Για να στήσουν δυο πύργους στην πρόσοψη της πενταώροφης διπλανής πολυκατοικίας και να βάλουν ενδιαμέσως τα μαδέρια, ώστε να ολοκληρωθεί σκαλωσιά, χρειάστηκαν τρία μεροκάματα πέντε νοματαίοι. Θου Κύριε...

Ιδιαζόντως σχολαστικοί, τηρούσαν ευλαβικά τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας. Ολοι τους με κράνη, μετακινούσαν τα σίδερα με αναβατόριο, αφού προηγουμένως τα έδεναν σε τέσσερις μεριές με δερμάτινους ιμάντες. Τους έπαιρνε μισή ώρα για το καθένα. Και πολύ περισσότερη για το προστατευτικό καγκελάκι σε κάθε σημείο του ικριώματος. Χασμουριόσουν μόνο να τους κοιτάς. Ο Μάλαμας κι ο Μπουρμπουτζής, δυο αεράτα κοπέλια του χωριού μου, θα ’καναν την ίδια δουλειά σε τρεις ώρες. Και μάλλον τους αδικώ. Εκείνοι, ασφαλώς, θα αρμολογούσαν τη σκαλωσιά αιωρούμενοι πάνω της σαν τον Ταρζάν και την Τσίτα. Ούτε λόγος για κάγκελα και παρεμφερείς πολυτέλειες. Οι Αγγλοι κανονικά πρέπει να τους προσλάβουν επιμορφωτές σε ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αθώο παιχνιδάκι, όσα βάζετε, τόσα παίρνετε, βάλτε να πάνε
Αθώο παιχνιδάκι, δελέαζε μεγαλοφώνως το αδηφάγο κοινό ο πρωταγωνιστής. Οσα βάζετε, τόσα παίρνετε. Βάλτε να πάνε. Αφού ανακάτευε με μαεστρία τα φύλλα, κρατούσε το δεκάρι στο αριστερό χέρι.
Αθώο παιχνιδάκι, όσα βάζετε, τόσα παίρνετε, βάλτε να πάνε
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Απροστάτευτος
Σιχτιρίζω που συνωμοτούν τα μετέωρα, κυρίες, κύριοι και μαντάμ, προκειμένου να καταστήσουν ανεπίκαιρη τη συνήθη επίκληση της εποχής· το πάνε φιρί φιρί φέτος με τα πρώιμα μπουρίνια.
Απροστάτευτος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ VΙI
Αντιδεοντολογικά φερόμενος, παρέλειψα να υπογραμμίσω εξαρχής ότι πρωταγωνιστής του αλλόκοτου περιστατικού υπήρξε ο ασιατικός βόας που την κοπάνησε από κλουβί περιοδεύοντος τσίρκου, το οποίο στρατοπέδευε στις...
ΕπιβΙΩΣΗ VΙI
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ ΛΘ΄
Πολλώ δε μάλλον που ο μπαρμπέρης έχει τώρα δουλειές με φούντες, τρέχει και δεν φτάνει, και προφταίνει να με μερεμετίσει από Ιούλη και αν. Οι βίδες του εγκεφάλου μου είναι μονίμως λάσκα/ τα παίξανε ανάμεσα σε...
ΠροσγεΙΩΣΗ ΛΘ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κρασί λιαστό
ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ και βιωμάτων πεθαίνει τέτοιες μέρες του 1974, στην Αθήνα. Μορφές, όμως, σαν τον Κώστα Βάρναλη –διότι περί του Βάρναλη πρόκειται– μένουν ολοζώντανες στη συλλογική μνήμη να φωτίζουν τα κακοτράχαλα...
Κρασί λιαστό
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Απόηχοι... όπλου
Λάδια, ακριλικά και υδατοχρώματα δοκίμαζαν σε πάνινους καμβάδες ο Νώντας Καραμπίνης και ο Φώντας Καραμπέσης στην επίμοχθη προσπάθειά τους να αφήσουν όψιμα το στίγμα τους στα εικαστικά δρώμενα της Ψωραλέξαινας...
Απόηχοι... όπλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας