• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 27.2°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.0°C / 28.3°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.7°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 26.5°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 26.0°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  50%
Φαράγγι του Φάγκου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φαράγγι του Φάγκου

 • A-
 • A+
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αυτοπυροβολείται σαν σήμερα το 1945 στο φαράγγι του Φάγκου. Ανασταίνω τον Αρη για πολλοστή φορά, αδιόρθωτος θαυμαστής του καθόσον, ξαναγράφοντας για τη μυστήρια λάμψη την οποία είδα στα μάτια ανταρτών και καπεταναίων, που αναφέρονταν σ’ αυτόν δεκαετίες έπειτα απ' τον χαμό του και διασκευάζοντας προηγούμενα σημειώματα. Ακριβώς τούτο το φως που ξεδιαλύνει την πορεία του στις υψηλές κορυφές της Αντίστασης. Ο Θανάσης Κλάρας επεξεργάζεται απ’ τις πρώτες μέρες της Κατοχής το σχέδιό του για το Αντάρτικο. Μυεί τους συνομιλητές του στο σπίτι των αδελφών Τσάφου στην Καισαριανή. Ζητά να βγει στο βουνό. Το κόμμα δίνει έγκριση αφότου ο Χίτλερ επιτίθεται στη Σοβιετική Ενωση.

Ροβολάει τις απόκρημνες πλαγιές με τους πρώτους άνδρες καταβεβλημένους απ’ τις κακουχίες. Αξιοθρήνητο θέαμα. Συστήνεται ως ταγματάρχης Πυροβολικού. Αν έλεγε πως είναι κομμουνιστής, που υπηρέτησε μουλαράς στην Αλβανία, θα τους έπαιρναν στο ψιλό. Ξέρει πως κάθε Ρουμελιώτης κρύβει στην καρδιά του προγονικές φωτογραφίες πολεμιστών του Εικοσιένα. Ο Αρης ξεκρεμάει τ’ αραχνιασμένα κάδρα και κινεί εκ νέου τους ήρωες. Ξαναζωντανεύει τ’ αρματολίκι. Μελετητής του Κλάουζεβιτς γνωρίζει καλά την ψυχολογία της μάζας. Ο θρύλος του προπορεύεται του ίδιου.

Ηγέτης με πεζοκεφαλαία, στρατολογεί τους καλύτερους. Τιθασεύει αγρίμια, κατάλοιπα των ληστών των ορέων, όπως ο Νάκος Μπελής. Περιγράφουν τον Δήμο Καραλίβανο ως πλάσμα αλλόκοτου κόσμου, σωστό ξωτικό. Δίπλα στον Αρχηγό μετατρέπεται σε αρνί του γάλακτος και μεγαλουργεί. Μανούλα καημένη στον αιφνιδιασμό. Επειτα από κάθε νίκη το Αντάρτικο φουντώνει. Σκηνοθετεί το πρώτο λαϊκό δικαστήριο, σωστή θεατρική παράσταση, με απαράμιλλη δεξιοτεχνία και τα κάνει θεσμό. Αντιπαθεί τους Εγγλέζους. Περιφέρει επί μέρες, μολαταύτα, τους αξιωματικούς της αποστολής Χάρλινγκ στα χωριά, προς εξύψωσιν του ηθικού των αμάχων. Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Θέμης Μαρίνος. Καίτοι άθεος βαφτίζει παιδιά και φορά το σταυρουδάκι του Ανυπόμονου, που τόσο ρετούς υπέστη αργότερα.

Σκάρτο ένα εξήντα στο μπόι, φαντάζει δυο μέτρα. Τα παλικάρια τον λατρεύουν. Η φράση του ανταρτόπαπα απηχεί τα αισθήματά όλων: «Ηταν ο ένας που ήξερε να αξιοποιεί την προσφορά των πολλών. Πολλοί υπάρχουν παντού και πάντοτε. Ο ένας λείπει». Μπαίνει στο μάτι των ανεπαρκών ηγετών του ΚΚΕ. Τον καλούν στην Αθήνα για να του τραβήξουν τ‘ αυτί. Τζίφος. Τοποθετούν τοποτηρητή του τον Τάσο Λευτεριά (Βαγγέλη Παπαδάκη), που η κρητική προφορά τον εμποδίζει να συνεννοηθεί καλά καλά με τους τραχείς ορεσίβιους. Τόσο τους κόβει. Δεν τον θέλουν στα πόδια τους. Τον στέλνουν στην Πελοπόννησο βορά στους ταγματασφαλίτες που την κατακλύζουν κι εκείνος βάζει φωτιά στον Μοριά. Του απαγορεύουν να περάσει απ’ την Αθήνα μετά την απελευθέρωση. Τον «εξορίζουν» κατόπιν στην Ηπειρο. Δεν τον ακούνε και υπογράφουν τη Βάρκιζα. Τον εξαπατούν οδηγώντας τον στη μεθόριο, σ’ ένα ταξίδι δίχως γυρισμό. «Ούτε νερό ούτε ψωμί», διατάζουν. Του δίνουν τη χαριστική βολή, αποκηρύσσοντάς τον. Καιρούς και ζαμάνια αργότερα τα μπαλώνουν με μια τσουρούτικη, λειψή αποκατάσταση. Μικρόνοες και ουτιδανοί.

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗΧΙΙ
Σήμερα βρίσκομαι στη στενόχωρη θέση να αφαιρέσω τα τρία τέταρτα του ποιήματος «Ο Καπετάνιος» της Ρίτας Μπούμη - Παππά που αλίευσα στον τόμο «Ο αδελφός μου ο Αρης» του Μπάμπη Κλάρα και το αναπαράγω.
ΕπιβΙΩΣΗΧΙΙ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κλάρας στο κλαρί
Ο Θανάσης Κλάρας επεξεργάζεται απ' τις πρώτες μέρες της Κατοχής το σχέδιό του για το Αντάρτικο. Μυεί τους συνεπιβάτες του στο σπίτι των αδελφών Τσάφου στην Καισαριανή. Ζητά να βγει στο βουνό. Το κόμμα...
Κλάρας στο κλαρί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμμετοχή των γυναικών στην Πανελλήνια Ενωση Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)
Η συμμετοχή των γυναικών και η ανταπόκρισή τους σε αυτές τις διαδικασίες ήταν εξαιρετικά μεγάλες αριθμητικά και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής.
Η συμμετοχή των γυναικών στην Πανελλήνια Ενωση Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Η χειροβομβίδα
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ Επανέρχομαι στον οχετό που εξέμεσε εναντίον του Αρη ο εκ Καβάλας ορμώμενος κυβερνητικός βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης και στον...
Η χειροβομβίδα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μακάριος πτωχός...
Ραγίζουν καρδιές και σπάνε κόκαλα τα σταράτα λόγια του στο τουίτερ: «Πραγματικότητα είναι ότι τον κίναιδο και παιδεραστή Αρη Βελουχιώτη τον είχαν (σ.σ. εννοεί το κάδρο του) υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία...
Μακάριος πτωχός...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλο ΕΛΑΣ, άλλο ΔΣΕ
Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, πάνω από 100.000 ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες εξομοιώθηκαν με τους δολοφόνους της κομματικής OΠΛΑ, κυνηγήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν.
Αλλο ΕΛΑΣ, άλλο ΔΣΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας