• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.8°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 12.5°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 16.8°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 8.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 7.3°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.5°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.3°C / 16.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λέξεις με βάρος

 • A-
 • A+

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΑ αγκυροβόλια τέτοιες μέρες το 1994 ο καπετάνιος-ποιητής Δημήτρης Αντωνίου, τον οποίο ο Ανδρέας Καραντώνης κατατάσσει μαζί με τον Γιώργο Σαραντάρη και τον Αναστάσιο Δρίβα σ’ εκείνους που μας δίδαξαν τη μοντέρνα ποίηση. Γεννιέται το 1906 στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης, έδρα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του πατέρα του. Μετακομίζουν αργότερα στο Σουέζ και το ’12 εγκαθίστανται μόνιμα στην Αθήνα, όπου τελειώνει το Γυμνάσιο και γράφεται στη Φιλοσοφική. Εντρυφά ταυτόχρονα στις ξένες γλώσσες, την ορυκτολογία, τη βοτανική, την εντομολογία και τη μουσική, ώσπου τον κερδίζουν οριστικά η θάλασσα και οι στίχοι.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟΣ με τον κύκλο του Κωστή Παλαμά και θεωρείται πρωτοπόρα μορφή της γενιάς του ’30. Ιδού τι γράφει γι’ αυτόν ο επιστήθιος φίλος του Γιώργος Σεφέρης: «Η ποιητική φωνή του Δημήτρη Αντωνίου είναι πλασμένη από άσκηση και στερήσεις. Δεν θα του βρούμε πουθενά λέξεις που δεν έχουν σημασία ή βάρος. Ισως για αυτό άνθρωποι που συνήθισαν να αντικρίζουν την ποιητική γλώσσα όπως την καθημερινή μας κουβέντα, είπαν τον Αντωνίου σκοτεινό. Στην καθημερινή μας κουβέντα λέμε άπειρα πράγματα χωρίς σημασία. Ενώ στον ποιητικό λόγο τίποτα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σημασία, ούτε και η παραμικρή λεπτομέρεια».

ΑΝΘΙΣΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ στη θάλασσα/ άνθη-πουλιά που ζήσανε/ στο εφήμερο κλίμα της νύχτας εκείνης./ Bρήκα τις κλωστές σαν ξημέρωνε,/ αυτές που ζωντάνευαν τους τεχνητούς κύκνους μου,/ σαν νεύρα με τη σάρκα/ στην πλασματική τους ύπαρξη./ H κατασκευή τούτη που αρνήθηκες/ με το φως της ημέρας/ τον εαυτό της τόσο/ τον εαυτό μου τότε που κυβερνούσε ένα καράβι/ άσπρο κι αυτό σαν τα φανταστικά πουλιά/ κείνη τη νύχτα που μου γύρεψες.

NΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ μόνον ένα: Eσύ/ σε χίλια σπασμένα μα αστραφτερά κομμάτια καθρέφτη./ Στο φως το ήρεμο –μην πεις πως δεν το κέρδισα–/ της σκέψης οπού μ’ οδηγάς·/ τώρα/ φέρνοντάς σε εγώ/ με χίλια άλλα τόσα λόγια ξεσπώ/ μες σ’ αυτή τη σιωπή/ μπρος στο είδωλό σου σπάζοντάς το πάλι,/ η έκφρασή μου/ σε χίλια αστραφτερά, σ' αμέτρητα/ αστραφτερά αβάσταχτα κομμάτια...

TΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ Ο ΥΠΝΟΣ μισοθάνατος·/ γυρίζει τις εικόνες διψασμένα όνειρα,/ είν’ ο βυθός τα χρώματα.../ Ξαναγυρίζει στη ζωή με μουσικές παράξενες,/ γι’ αυτό δεν είναι θάνατος,/ κυκλόφερτου ανέμου αλλαγή/ δίνει καιρό να συλλογίζομαι/ σαν ξελογιάζεις τα όνειρα/ ξύπνε· και ντύνω νυφικό ζωής/ τα κλώνια χειμωνιάτικου βραχνά/ με μαγικά λουλούδια άνοιξης./ Tο δίκοπο μαχαίρι της ζωής κρατάς!

ΣΤΑΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣ στον καθρέφτη/ την ώρα του λογαριασμού·/κι η γωνιά πλάι του ιστοριζόταν/ – η ξεχασμένη άκρη της θάλασσας. σ’ απόκρημνη ερημιά·/ μια του γελά και μια ξαναβουρκώνει./ [...] συννεφιασμένο πέρασμα/ πάνω στο νερό/ σβήνει την εικόνα.../ Ομως άδικα/ γιατί εκείνος/ έχει πια στην εξουσία του τον κίνδυνο ενός πάθους,/ πίνει το αξεδίψαστο πιοτό της Μνήμης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αμεταχείριστα νιάτα
Αφθονες βιογραφίες της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ θα διαβάσετε τούτες τις μέρες. Περιορίζομαι στην παράθεση αποσπασμάτων από την παραπλανητικά τεθλιμμένη και άκρως ποιητική χώρα που σκαρφίστηκε κάποτε.
Αμεταχείριστα νιάτα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κέρατα τράγια
Ο Ανδρέας Λασκαράτος, διότι αναμφιβόλως περί του ιδιοφυούς Κεφαλονίτη πρόκειται, δέχτηκε κάποτε ρεγάλο από κογιοναδόρο γείτονα μια καλαθούνα με κέρατα κριαριού μαζί με κάρτα που ’γραφε: «Στη γιορτή σου».
Κέρατα τράγια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Την καλησπέρα μου
Τα μαντολίνα των μαινόμενων τζιτζικιών ηχούν μες στο λιοπύρι του Καρκίνου, καθώς το μελτέμι απλώνει τα πλοκάμια του στην αιμάσσουσα φλέβα των αισθήσεων και των αισθημάτων, αποκαλύπτοντας το καθηλωτικό ζωδιακό...
Την καλησπέρα μου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Θαλασσιά
Τα παρακάτω σονέτα του κορυφαίου μας λυρικού και πεντάκις προτεινόμενου για Νόμπελ Αγγελου Σικελιανού με αφορμή την εκδημία του στις επουράνιες δελφικές ωδές τέτοιες μέρες του 1951.
Θαλασσιά
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μετεξεταστέος
Βαρεμένος παιδιόθεν με την πετριά των ιάμβων και των τροχαίων, σας πρήζω τα ούμπαλα με τις συχνές αναφορές μου σε μείζονες και ελάσσονες ποιητές, εκ των οποίων μόνο ο Χρήστος Μπράβος ήλκε την καταγωγή του...
Μετεξεταστέος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μίνως Ζώτος
O Μίνως Ζώτος. γεννήθηκε τέτοιες μέρες του 1905 στο Νιοχώρι Παραχελωίτιδος. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι και το 1922 γράφτηκε στη Νομική, την οποία εγκατέλειψε για να δοθεί ολόψυχα στην ποίηση και την...
Μίνως Ζώτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας