• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.0°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 17.2°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  55%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 5.6°C / 17.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.9°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 13.9°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  93%
Λέξεις με βάρος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λέξεις με βάρος

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΑ αγκυροβόλια τέτοιες μέρες το 1994 ο καπετάνιος-ποιητής Δημήτρης Αντωνίου, τον οποίο ο Ανδρέας Καραντώνης κατατάσσει μαζί με τον Γιώργο Σαραντάρη και τον Αναστάσιο Δρίβα σ’ εκείνους που μας δίδαξαν τη μοντέρνα ποίηση. Γεννιέται το 1906 στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης, έδρα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του πατέρα του. Μετακομίζουν αργότερα στο Σουέζ και το ’12 εγκαθίστανται μόνιμα στην Αθήνα, όπου τελειώνει το Γυμνάσιο και γράφεται στη Φιλοσοφική. Εντρυφά ταυτόχρονα στις ξένες γλώσσες, την ορυκτολογία, τη βοτανική, την εντομολογία και τη μουσική, ώσπου τον κερδίζουν οριστικά η θάλασσα και οι στίχοι.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟΣ με τον κύκλο του Κωστή Παλαμά και θεωρείται πρωτοπόρα μορφή της γενιάς του ’30. Ιδού τι γράφει γι’ αυτόν ο επιστήθιος φίλος του Γιώργος Σεφέρης: «Η ποιητική φωνή του Δημήτρη Αντωνίου είναι πλασμένη από άσκηση και στερήσεις. Δεν θα του βρούμε πουθενά λέξεις που δεν έχουν σημασία ή βάρος. Ισως για αυτό άνθρωποι που συνήθισαν να αντικρίζουν την ποιητική γλώσσα όπως την καθημερινή μας κουβέντα, είπαν τον Αντωνίου σκοτεινό. Στην καθημερινή μας κουβέντα λέμε άπειρα πράγματα χωρίς σημασία. Ενώ στον ποιητικό λόγο τίποτα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σημασία, ούτε και η παραμικρή λεπτομέρεια».

ΑΝΘΙΣΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ στη θάλασσα/ άνθη-πουλιά που ζήσανε/ στο εφήμερο κλίμα της νύχτας εκείνης./ Bρήκα τις κλωστές σαν ξημέρωνε,/ αυτές που ζωντάνευαν τους τεχνητούς κύκνους μου,/ σαν νεύρα με τη σάρκα/ στην πλασματική τους ύπαρξη./ H κατασκευή τούτη που αρνήθηκες/ με το φως της ημέρας/ τον εαυτό της τόσο/ τον εαυτό μου τότε που κυβερνούσε ένα καράβι/ άσπρο κι αυτό σαν τα φανταστικά πουλιά/ κείνη τη νύχτα που μου γύρεψες.

NΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ μόνον ένα: Eσύ/ σε χίλια σπασμένα μα αστραφτερά κομμάτια καθρέφτη./ Στο φως το ήρεμο –μην πεις πως δεν το κέρδισα–/ της σκέψης οπού μ’ οδηγάς·/ τώρα/ φέρνοντάς σε εγώ/ με χίλια άλλα τόσα λόγια ξεσπώ/ μες σ’ αυτή τη σιωπή/ μπρος στο είδωλό σου σπάζοντάς το πάλι,/ η έκφρασή μου/ σε χίλια αστραφτερά, σ' αμέτρητα/ αστραφτερά αβάσταχτα κομμάτια...

TΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ Ο ΥΠΝΟΣ μισοθάνατος·/ γυρίζει τις εικόνες διψασμένα όνειρα,/ είν’ ο βυθός τα χρώματα.../ Ξαναγυρίζει στη ζωή με μουσικές παράξενες,/ γι’ αυτό δεν είναι θάνατος,/ κυκλόφερτου ανέμου αλλαγή/ δίνει καιρό να συλλογίζομαι/ σαν ξελογιάζεις τα όνειρα/ ξύπνε· και ντύνω νυφικό ζωής/ τα κλώνια χειμωνιάτικου βραχνά/ με μαγικά λουλούδια άνοιξης./ Tο δίκοπο μαχαίρι της ζωής κρατάς!

ΣΤΑΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣ στον καθρέφτη/ την ώρα του λογαριασμού·/κι η γωνιά πλάι του ιστοριζόταν/ – η ξεχασμένη άκρη της θάλασσας. σ’ απόκρημνη ερημιά·/ μια του γελά και μια ξαναβουρκώνει./ [...] συννεφιασμένο πέρασμα/ πάνω στο νερό/ σβήνει την εικόνα.../ Ομως άδικα/ γιατί εκείνος/ έχει πια στην εξουσία του τον κίνδυνο ενός πάθους,/ πίνει το αξεδίψαστο πιοτό της Μνήμης.

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αμεταχείριστα νιάτα
Αφθονες βιογραφίες της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ θα διαβάσετε τούτες τις μέρες. Περιορίζομαι στην παράθεση αποσπασμάτων από την παραπλανητικά τεθλιμμένη και άκρως ποιητική χώρα που σκαρφίστηκε κάποτε.
Αμεταχείριστα νιάτα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Βύζαινα χάος
ΗΜΑΝ ΗΣΥΧΟΣ και κανείν ’γώ δεν πείραζα. Ημαν προύμυτος, και ’γώ βύζαινα χάος... Πρόκειται ασφαλώς για τον Γιάννη Σκαρίμπα, που αναχώρησε τέτοιες μέρες το 1984 για τις επουράνιες Χαλκίδες.
Βύζαινα χάος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Πάθια, αγκάθια
ΦΛΟΓΟΣΤΕΦΑΝΩΤΕΣ, φεγγαροπρόσωπες, κυπαρισσομαστόρευτες, λάγνες ερωτοπούλες του Μισολογγιού τραγουδάει ο Κωστής Παλαμάς μέσα σε βάρκες μ’ απλωτά πανιά και πάσσαρες γοργοσάλευτες μ’ άσπρα φτερά, που παρέα με...
Πάθια, αγκάθια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Σύνταγμα-Ομόνοια
Δίνω εξαρχής τον λόγο στον Κόλια. Με τούτο το ρώσικο υποκοριστικό του Νικόλας προσφωνούσαν τον Νίκο Καββαδία οι στενοί συγγενείς και οι φίλοι. Ετσι υπέγραφε άλλωστε και ο ίδιος την αλληλογραφία του απ’ τους...
Σύνταγμα-Ομόνοια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αναρχοι στίχοι
Η ζωή θριαμβεύει αμφισβητώντας. Τούτες οι θολές σκέψεις περιγράφονται εναργώς στους παρακάτω στίχους του Εριχ Μίζαμ, μεταφρασμένους από τον Δημήτρη Τρωαδίτη.
Αναρχοι στίχοι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κολοκοτρωνέικα
Ο λόγος για τον παραγνωρισμένο λαϊκό ποιητή Χρήστο Κολοκοτρώνη ή Θεσσαλό -τρισέγγονο του Θεόδωρου- όστις πρωτόδε το φως ανήμερα τα Χριστούγεννα το 1922.
Κολοκοτρωνέικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας