• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 17.0°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.8°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.7°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.3°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.6°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.6°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  75%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάθια, αγκάθια

 • A-
 • A+

ΦΛΟΓΟΣΤΕΦΑΝΩΤΕΣ, φεγγαροπρόσωπες, κυπαρισσομαστόρευτες, λάγνες ερωτοπούλες του Μισολογγιού τραγουδάει ο Κωστής Παλαμάς μέσα σε βάρκες μ’ απλωτά πανιά και πάσσαρες γοργοσάλευτες μ’ άσπρα φτερά, που παρέα με αμαρτωλούς ξεφαντωτές θηρεύουν αγριόπαπιες, φαλαρίδες και ψάρια αργυρά στη συλλογή του «Οι καημοί της λιμνοθάλασσας» (1912). Ας πάρουμε αλμυρή γεύση με αφορμή τη γέννησή του τέτοιες μέρες του 1859:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Απλά και σιγομίλητα τραγούδια, νά τα, εσένα,/ Παιδί μου, αποζητάνε,/ της νιόνυφης κιθάρας σου ψιθύρισ’ τα ένα ένα,/ στη γλώσσα της τα ρύθμισα, της αρεσιάς σου να ’ναι.// Γυρίζω στα χαλάσματα της νιότης μου εκεί κάτου,/ της νιότης που τη σκότωσα, που δεν την έχω ζήσει,/ ξυπνώ το μάγο Αντίλαλο, με τ’ αντιλάλημά του/ χορεύουν ίσκιοι το συρτό, γλυκό κρατά μεθύσι.// Εσύ της νιότης σου και νου και χέρια να της δώσεις,/ να χτίσει γερό σπίτι./ Μούσα στις Μούσες η Αρετή. Και να σφιχτανταμώσης/ την άρπα του τραγουδιστή με τ’ όπλο του πολίτη.// (Μα, ποιος το ξέρει, πιο πολύ, κι απάνου κι από τ’ άστρα,/ κι από της Τέχνης την κορφή κι απ’ της Ιδέας το βάθος,/ μην είναι η θέαινα η φωτιά, και η πλάστρα και η χαλάστρα,/ πιο απάνου κι απ’ την Αρετή, τέλος και αρχή· το Πάθος).

Η ΓΥΦΤΙΣΣΑ Μωρή ζητιάνα γύφτισσα, για πιάσε μου το χέρι,/ πες μου κ’ εμέ τη μοίρα μου, κανείς δε μας κοιτάζει,/ μου τρώει γιαγκίνι την καρδιά και το κορμί μαράζι,/ κι ο λογισμός μου τι ποθώ, τι τρέμω, δεν το ξέρει./ Συρτό σαν άγρια μουσική γρικώ το λάλημά σου,/ κ’ είναι γητεύτρα η όψη σου, δοξεύτρα είν’ η ματιά σου,/ κ’ είμαι πρωτάρης ντροπαλός, τσιγγάνα καταλύτρα…/ Πάμε ν’ αποτελειώσεις μου της μοίρας τα γραμμένα/ στη ρίζα της χοντρής ελιάς που κάνει τη μεσίτρα/ σ’ όλα τα ταίρια, σαν εσέ, κ’ εμέ, τ’ αφωρισμένα…

ΤΑ ΦΛΩΡΙΑ Μαύρη σταφίδα, μ’ έβγαλες κ’ εμέ ταξιδευτή./ Τράβα κατά την Πάτρα πασσαριέρη./ Σου φέρνω τον πρωτόλουβο καρπό, πραματευτή./ Φλωριά μου, ηχολογάτε στο κεμέρι.// Τι να τα κάμω τα φλωριά; για πάρ’ τα, βιολιντζή,/ παίξε, θεός με το βιολί σου παίζει·/ θυμοί των ανυπόταχτων και των καρδιών καημοί,/ σας έστρωσα ξεφάντωσης τραπέζι.// Τι να τα κάμω τα φλωριά; για πάρ’ τα χρυσικέ,/ και πούλα μου λογής τα τζοβαΐρια./ Περιβολάρη, μάσε μου λουλούδια απ’ το μπαξέ./ -Κυρά, σου φέρνω κρίνα και ζαφείρια.// Φλωριά. Γιορντάνια κάμε τα του κόρφου σου, κυρά,/ και στεφάνια, και μη μου τ’ απορίξης./ Ή, σε γαϊτάνι πέρασ’ τα και κάμε τα θηλειά,/ και κάμε τα θηλειά για να με πνίξης.

ΚΑΙ ΠΩΣ να μη σε θυμηθώ; χτυπήστε όλες οι λύρες/ για τη φεγγαροπρόσωπη! Τα δώρα τα περίσσια,/ γλύκα και αέρα και φωνή, της λίμνης τής τα πήρες·/ και το τραχύ της αρετής από τα Καρπενήσια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μίλτος Σαχτούρης
Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Δεν έχω γράψει ποιήματα/ μέσα σε κρότους/ μέσα σε κρότους/ κύλησε η ζωή μου.// Τη μιαν ημέρα έτρεμα/ την άλλην ανατρίχιαζα/ μέσα στο φόβο/ μέσα στο φόβο/ πέρασε η ζωή μου.// Δεν έχω γράψει...
Μίλτος Σαχτούρης
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κέρατα τράγια
Ο Ανδρέας Λασκαράτος, διότι αναμφιβόλως περί του ιδιοφυούς Κεφαλονίτη πρόκειται, δέχτηκε κάποτε ρεγάλο από κογιοναδόρο γείτονα μια καλαθούνα με κέρατα κριαριού μαζί με κάρτα που ’γραφε: «Στη γιορτή σου».
Κέρατα τράγια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Θαλασσιά
Τα παρακάτω σονέτα του κορυφαίου μας λυρικού και πεντάκις προτεινόμενου για Νόμπελ Αγγελου Σικελιανού με αφορμή την εκδημία του στις επουράνιες δελφικές ωδές τέτοιες μέρες του 1951.
Θαλασσιά
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μετεξεταστέος
Βαρεμένος παιδιόθεν με την πετριά των ιάμβων και των τροχαίων, σας πρήζω τα ούμπαλα με τις συχνές αναφορές μου σε μείζονες και ελάσσονες ποιητές, εκ των οποίων μόνο ο Χρήστος Μπράβος ήλκε την καταγωγή του...
Μετεξεταστέος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μίνως Ζώτος
O Μίνως Ζώτος. γεννήθηκε τέτοιες μέρες του 1905 στο Νιοχώρι Παραχελωίτιδος. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι και το 1922 γράφτηκε στη Νομική, την οποία εγκατέλειψε για να δοθεί ολόψυχα στην ποίηση και την...
Μίνως Ζώτος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κατερίνα Γώγου
​​​​​​​Τέτοιες μέρες του 1940 γεννιέται στην Αθήνα η μεγάλη αιρετική των γραμμάτων μας, αναρχική της ποίησης και ταραξίας των Εξαρχείων Κατερίνα Γώγου.
Κατερίνα Γώγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας