• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.2°C / 13.0°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 17.9°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.6°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.3°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.9°C / 16.6°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.1°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  75%

Κρεβάτι στο Λαογραφικό Μουσείο Απεράθου

Μουσεία και μούσια

 • A-
 • A+

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα και τα συναφή ιδρύματα τη γιορτάζουν από το Σαββατοκύριακο με συναυλίες, προβολές ταινιών, θεατρικά δρώμενα, ξεναγήσεις, ομιλίες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δεν συμμαζεύεται. Πολλές απ' τις εκδηλώσεις θα συνεχιστούν ώς τις αρχές Ιουνίου και βάλε. Δεν γνωρίζω εάν παίχτηκε το παλιό, καλό φιλμ, στο οποίο η Ρένα Βλαχοπούλου περιέγραφε τη διαδρομή της γυναίκας στη ζωή με την αμίμητη ατάκα: «Ξεκινάμε μουσίτσες, γινόμαστε μούσες και καταλήγουμε μουσεία». Σε κάθε περίπτωση, οι συλλογές τις οποίες φιλοξενούν αποτελούν αναμμένες δάδες πολιτισμού, περιφανείς νίκες της μνήμης απέναντι στη λήθη.

Αναντιρρήτως τ' Απεράθου της Νάξου, ο γενέθλιος τόπος μου, κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Στεγάζει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε μουσεία, ίσως τα περισσότερα από κάθε άλλο χωριό στην υφήλιο. Το Αρχαιολογικό εις μνήμην του Μιχάλη Μπαρδάνη, διωκόμενου κομμουνιστή, όστις έπεισε τους βοσκούς της ανατολικής πλευράς του νησιού να του παραδίδουν τα κυκλαδικά ειδώλια και αγγεία που έβρισκαν στα χωράφια, και το Λαογραφικό, προς τιμήν του δικηγόρου Γιάννη Κατεινά, ο οποίος σκοτώθηκε από αγγλικά πυρά τον Δεκέμβρη του '44, πολεμώντας στις γραμμές του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, όπως και τα υπόλοιπα: Γεωλογικό, Φυσικής Ιστορίας, Εικαστικών Τεχνών.

Δεύτερη παγκόσμια πρωτοτυπία: Η Απείρανθος διαθέτει περί τους ενενήντα ζωγράφους, χώρια οι γλύπτες και οι λογής λογής καλλιτέχνες. Εκτός απ' το Αρχαιολογικό, που υπάγεται ασφαλώς στο υπουργείο Πολιτισμού, τα ρέστα ανήκαν στην Κοινότητα, ώσπου πρώτα με τον «Καποδίστρια» και αργότερα με τον «Καλλικράτη» πέρασαν στη δικαιοδοσία του Δήμου. Συντηρούνται με εισιτήριο δύο ευρώ, με το οποίο βλέπει κανείς και τα πέντε, αλλά πρωτίστως με την αγάπη και το μεράκι των έντεκα γυναικών που εργάζονται σ' αυτά επί δεκαετίες, ξεναγώντας τους επισκέπτες στα θαυμαστά εκθέματα και στην ψυχή του τόπου. Ως γνωστόν οι δήμοι, ελέω μνημονίων, πάσχουν από οικονομική δυσπραγία και, πολλοί απ' αυτούς, από στενότητα οριζόντων.

Ακουσον άκουσον. Ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, αρκτικόλεξο νομικού προσώπου, το δ.σ. του οποίου διορίζεται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, περιέχει πέντε ολόκληρα «πι», μα κατά τα φαινόμενα κανένα τους δεν παραπέμπει στον Πολιτισμό. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους ενδιαφερόμενους αποφάσισε να μεταφέρει τα τρία μουσεία στο, εντελώς ακατάλληλο, κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου μόνο και μόνο για να γλιτώσει τα νοίκια. Οι Απεραθίτες έχουν ξεσηκωθεί, καθώς η «αρπακολλατζίδικη μετακίνηση», όπως τη χαρακτηρίζουν, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό και το κλείσιμό τους. Εντεκα φαμελιές θα εξαναγκασθούν να εγκαταλείψουν το χωριό, αφού οι πενιχρές αμοιβές των εργαζόμενων γυναικών συνεισφέρουν καθοριστικά στο οικογενειακό εισόδημα. Κατά τ' άλλα η αποκέντρωση τους μάρανε. Θα επανέλθουμε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οι «κακοποιοί»
Αναβιώνοντας τις πιο σκοτεινές στιγμές του Φαρ Ουέστ, οι καουμπόιδες της ΔΙΑΣ, λειτουργώντας ως αυτόκλητοι τιμωροί με πασιφανές ρατσιστικό κίνητρο, άδειασαν τα υπηρεσιακά τους πιστόλια στους ταλαίπωρους Ρομά.
Οι «κακοποιοί»
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Περασμένα μεγαλεία σε κατάσταση αθλία
Δικαιούμαι να ομιλώ, διότι συγκαταριθμούμαι στους ελάχιστους Ελληνες –μετρημένους στα δάκτυλα μίας και μόνης, ανοικτής συνήθως, παλάμης– που δεν υπήρξαν και εξακολουθούν να μην είναι ΠΑΣΟΚ.
Περασμένα μεγαλεία σε κατάσταση αθλία
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αόρατος
Ο Ανίς Μιρ πέθανε στο κυνήγι μιας καλύτερης ζωής, “δολοφονήθηκε” στο βωμό του κέρδους.
Αόρατος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Γεωτιτανικός
Ακολούθως, ονομάστηκε εσχάτως «σύνδρομο Νάξος» η ανήκουστη γκάφα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να ανακοινώσει, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, σεισμό πέντε Ρίχτερ, με...
Γεωτιτανικός
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Χωρίς αναδρομικά και δίχως τζάκι
Ευχαριστούμε για όλα την επιστολογράφο μας Μαρία Λιώτη-Τσιλίκα και της ευχόμαστε από καρδιάς να εισπράξει εγκαίρως τα όποια αναδρομικά τής αναλογούν και να καταφέρει ν’ ανάψει φέτος το τζάκι της.
Χωρίς αναδρομικά και δίχως τζάκι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αδικη μοίρα
Η απλότητα, το πηγαίο χαμόγελο και η διάχυτη καλοσύνη της Μώρφιας σε κέρδιζαν με την πρώτη ματιά.
Αδικη μοίρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας