• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.2°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.0°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.1°C / 11.0°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  62%
Επιβίωση ΙΕ΄
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβίωση ΙΕ΄

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ αδιαμφισβήτητα στους μείζονες ποιητές μας ο Αγγελος Σικελιανός, που συναντιέται οριστικά, σαν σήμερα το 1951, με την αιώνια απολλώνια λύρα και τις χιμαιρικές ρίμες των Μουσών. Γεννιέται στη Λευκάδα το 1884 και καθιερώνεται στα ελληνικά γράμματα το 1909 με την παρθενική του συλλογή «Ο Αλαφροΐσκιωτος». Με την πρώτη του σύζυγο Εύα Πάλμερ αναβιώνουν τις Δελφικές Εορτές τη δεκαετία του 1920 και προτείνεται πεντάκις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ιδού ταπεινό δείγμα του πολυσχιδούς έργου του:

ΑΝΟΙΞΗ Και να, φουντώνει η άνοιξη!/ Το νέο μπουμπούκι δένει./ Χύνεται η μεγαλόπνοη/ και λιγοθυμισμένη/ αύρα από τα τετράψηλα,/ και κρυφαναστενάζοντας/ λυγάει τα κυπαρίσσια./ Οι ίσκιοι αλαφρώνουνε, οι αυγές,/ και η πελαγίσια/ ριπή ανασταίνει τ’ αφρολούλουδα/ στα διάφανα τετράβαθά της πλάτια·/ από τη μια ώς την άλλη νύχτα/ ανοίγονται,/ σκεπάζονται, ψηλά, τα μονοπάτια...// Και να, φουντώνει η άνοιξη!/ Παντού ο λαός, να δράξει τη μανία/ την ιερή, που ανάτρομη/ σκορπάει στα τετραπέρατα αρμονία,/ κι απ’ τον αγώνα του κορμιού,/ του νου, του δένδρου/ υψώνει αντάμα/, σε βύθη αϊτίσια, αθώρητα,/ το μέγα της χαράς το θάμα!

ΣΤΟΝ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ έπεφτεν η δύση/ πυρώνοντας το βράχο. Κ’ ευωδάτη/ φυκιού πνοή, απ’ το πέλαο, είχε αρχίσει/ να μεθά το λιγνό βαρβάτο μου άτι…// Αφροί στο χαλινάρι· κι απ’ το μάτι/ τ’ ασπράδι όλο φαινόταν· και να λύσει/ τη φούχτα μου, απ’ τα γκέμια του γεμάτη,/ πάλευε προς τα πλάτη να χιμήσει…// Ητανε η ώρα; Ηταν τα πλήθια μύρα;/ Ηταν βαθιά του πέλαγου η αρμύρα;/ Η αναπνοή η απόμακρη του δάσους;// Α! λίγο ακόμα αν κράταε το μελτέμι,/ ήξερα εγώ πώς σφίγγεται το γκέμι/ και τα πλευρά του μυθικού Πηγάσου!

ΑΧΕΛΩΟΣ (ΟΝΕΙΡΟΣ) Πλημμύρα ο Ασπροπόταμος, κ’ εγώ, στην τρομερή του ορμή/ καταμεσίς στημένος,/ στύλο τα πόδια μου έβανα κι ολόρτο απάνωθε κορμί,/ σα θεός εναντιωμένος...// Και ξαφνικά ο αγώνας μου μια δίψα ανέγνωρη έγινε,/ κι ως άνοιξα τα χείλα/ λίγο να σκύψω και να πιω, άσωτο νάμα ο ποταμός/ μες στην καρδιά μου εκύλα.// Κι όσο μ’ αλάφρων’ η καρδιά, τόσο γλυκότερο ένιωθα/ στα μέλη τον αγώνα,/ κ’ έπινα ως αύρα της αυγής το ρέμα που μου πάταγε/ μπροστύτερα το γόνα.// Τέλος, ως σβήνει, άμα γυρνά το κύμα αντίστροφα, ο αφρός/ στον απλωμένο άμμο,/ έμειν’ η κοίτη ολόστεγνη και λεύτερα τα πόδια μου,/ σαν τα φτερά, να δράμω!// Ετσι, ένιωσα, ως αλάφρωσα, μιαν άσωτη παλικαριά/ να μου ξυπνάει στα στήθη,/ κι όλο της πλάσης το δροσιό και των βουνών η λεβεντιά/ στα σωτικά μου εχύθη...// Ω, πόσο μου ήταν τ’ όνειρον από τον άθλο αδρότερο/ του ημίθεου που στο χέρι/ με ταύρου ανάρπασε μορφή τον ποταμό απ’ τα κέρατα,/ κρατώντας του καρτέρι,// και βάνοντας το γόνα του στο διπλωτό του τράχηλο,/ του σύντριψ’ έτσι το ένα·/ κι αυτός εχύθηκε, τρελός του πόνου, μες στα πέλαγα,/ μουγκρίζοντας ολοένα...

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Λέξεις με βάρος
Αναχωρεί για τα επουράνια αγκυροβόλια τέτοιες μέρες το 1994 ο καπετάνιος-ποιητής Δημήτρης Αντωνίου, τον οποίο ο Ανδρέας Καραντώνης κατατάσσει σ’ εκείνους που μας δίδαξαν τη μοντέρνα ποίηση.
Λέξεις με βάρος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Βύζαινα χάος
ΗΜΑΝ ΗΣΥΧΟΣ και κανείν ’γώ δεν πείραζα. Ημαν προύμυτος, και ’γώ βύζαινα χάος... Πρόκειται ασφαλώς για τον Γιάννη Σκαρίμπα, που αναχώρησε τέτοιες μέρες το 1984 για τις επουράνιες Χαλκίδες.
Βύζαινα χάος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΛΣΤ΄
Το επετειακό τριήμερο ευνοεί την ενασχόληση με την ποίηση και καθώς δεν βρήκα δημιουργό που να γεννήθηκε ή να πέθανε τέτοιες μέρες, αφιερώνω σήμερα τη στήλη στον Γιάννη Σπανό που κέντησε με τις μελωδίες του...
Δεύτερο Κύμα ΛΣΤ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΚΗ΄
Θραύση έκαναν χθες οι στίχοι του Φρειδερίκου Νίτσε, που αντιγράψαμε με αφορμή τη συμπλήρωση 176 χρόνων από τη γέννησή του. Οπότε αναγκάζομαι εκών - άκων να επανέλθω.
Δεύτερο Κύμα ΚΗ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΧΙI
Επέστρεφε κάποτε από τη Σοβιετική Ενωση, όταν το καράβι του έδεσε για λίγο στον Πειραιά. Με κίνδυνο να το χάσει ανέβηκε στην Αθήνα μπας να προλάβει να δει και ν’ αγγίξει τον Παρθενώνα. Δεν ήταν άλλος από τον...
Δεύτερο Κύμα ΧΙI
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Επιβίωση ΙH΄
Βιοπορίστηκε ως ακτινολόγος γιατρός, αλλά δεν αφοσιώθηκε τόσο στις απεικονίσεις του θώρακα και των άκρων. Ο λόγος για τον εκ Κρήτης Σαλονικιό και αργότερα Αθηναίο Μανώλη Αναγνωστάκη.
Επιβίωση ΙH΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας