• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 19.5°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 20.5°C
  4 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  58%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.6°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.2°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 17.0°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠροσγεΙΩΣΗ ΝΣΤ΄

 • A-
 • A+
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ σήμερα κι η μισή Ελλάδα έχει την τιμητική της. Εκφράζω θερμές ευχές σε εορτάζουσες, εορτάζοντες και λοιπούς συγγενείς, ανθολογώντας εκλεκτούς στίχους επιφανών συνονόματων:

ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΑΛΟ Γιατί στην άβυσσο μέσα υπάρχω όπως υπάρχει στο/ ποίημά μου πάντα κρυμμένος, όχι μια λέξη, παρά/ ένας λυγμός.// Πόσες φορές πάνω απ’ τη βάρκα του είναι σκυμμένος/ και γέρνει τότε στο πλάι μαζί της πάνω απ’/ την άβυσσο ο ψαράς.// Τη σκοτεινή της ψυχής μου ζωή που αλιεύει.// Οταν στο δόλο πιασμένο το ψάρι ανεβαίνει, σα βρύση/ ανοίγει που τρέχει απ’ το σκοτάδι μες στα νερά/ της θάλασσας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Η τρικυμία κατοικεί στα γυμνά στήθη σου,/ με τον παλμό της γης χτυπάει η καρδιά σου/ και με των δέντρων το χυμό φουσκώνει το αίμα σου./ Ξέρεις με το φτερό του ανέμου ν’ αρμενίζεις.// Αλαφροΐσκιωτη με ψάχνεις τα μεσάνυχτα· τον ουρανό στη γη ζητάς, τη γη στον ουρανό γυρεύεις./ Μα πιο καλά ξέρεις της νύχτας τα στραβά πατήματα.// Ξέρεις να κυνηγάς πουλιά και σύννεφα,/ όταν σε κλέβω από άλλου τον κρυφό αμπελώνα,/ ξέρεις το μυστικό το μονοπάτι του έρωτα.// Σκύβω ν’ αφουγκραστώ τη γη και την καρδιά σου.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Οταν καμιά φορά η φωτιά κοιμάται/ ανθίζει ο κήπος πέλματα/ τα φύλλα υπάκουα στη ρίζα δε ριγούν/ πράσινα ιδρώνουν τα στεκάμενα νερά.// Οταν καμιά φορά η φωτιά/ χορτάσει η γλώσσα της και γείρει/ γυμνή μέσα στο ξύλο να πλαγιάσει/ πώς είναι τότε το σεντόνι δροσερό/ η μαύρη φλόγα αυτή του ονείρου το σεντόνι/ το μαύρο δέρμα αυτό του ύπνου το σεντόνι/ πάνω στο σώμα απλώνεται ένας λόφος/ που στην κορφή του η χλόη κυματίζει/ όταν καμιά φορά.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΙΖΑΚΗΣ «Επιβραδύνω» Ο θάνατος χειμώνιασε τους στίχους μου/ μ’ απ’ το πρωί στον ουρανό κοιτώντας/ στον ουρανό καλύτερα προσβλέποντας/ δυο σύννεφα κυκλοτερή σε φλόγες τυλιγμένα/ πως θά ’ρθει σκέφτομαι και εφέτος πάλιν η άνοιξη/ πάλι στις στέγες μας η αιθρία θα φωλιάσει// να αιχμαλωτίσω από τον ήλιο τόσο φως/ όσο να ζέσταινα κλωσσόπουλα τις λέξεις// να τιναχτεί πλήρες φτερών το ποίημα/ λάλο να σαγηνέψει τον καιρό/ σαν μια παλέττα να χυθώ στα αίματα// και σαγιτεύοντας ξανά τ’ άσπρο χαρτί// μες στην καρδιά να βράδυνα το βράδυ!

ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΑΝΗ «Γενέθλιον» Γεννήθηκα χωρίς όνομα/ αιμάσσον τραύμα χωρίς πληγή/ μ’ έφερε σε μήτρα πήλινη/ άρριζο σύννεφο θηλαστικό/ με κυοφόρησε ουρανός κιβωτός/ μπάσταρδων ορφανών/ με διάλεξε με έσυρε με διέσυρε με παρέσυρε/ με εγκατέλειψε με παρέδωσε/ στη γη στη σφαγή/ ανυπεράσπιστο./ Είναι θαύμα πώς επέζησα/ πώς επιζώ ακόμα/ μια πόλη χωρίς πρόσβαση/ από θάλασσα αέρα γη/ προκλητικά ανοχύρωτη/ εκατομμύρια φορές πυρπολημένη./ Στέκω όρθια εδώ σε αρχαία ερείπια/ με όλες τις πόλεις μέσα μου/ γκρεμισμένες/ – δώσε μου τώρα ένα όνομα/ και γίνομαι η πόλη που ονόμασες./ Σε έναν κόσμο χωρίς πόλεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο χειρώνακτας
Ο μεγάλος μας ποιητής και φιλόλογος, που πέθανε σαν σήμερα το 1974, Κώστας Βάρναλης, χρημάτισε επί σειρά ετών χρονογράφος σε ευρείας κυκλοφορίας αθηναϊκές εφημερίδες, προσθέτοντας αίγλη στην τόσο παρεξηγημένη...
Ο χειρώνακτας
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΜΒ΄
ΜΕ ΣΤΙΧΟΠΛΟΚΕΣ από «Τα ρω του έρωτα» και αφορμή τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, τέτοιες μέρες το 1911, είπα να χρωματίσω με γαλάζιους και βιολετί αφρούς τη μουντίλα του δεύτερου κύματος των ημερών.
Δεύτερο Κύμα ΜΒ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΜΑ΄
Βάλετε πλάτη άπαντες τη χώρα να βοηθήσετε/ λόγω ελλείψεως κλινών δεν πρέπει να νοσήσετε./ Φροντίστε όλοι εφεξής ν’ αυτοπροστατευθείτε/ γιατί δεν επαρκούν οι ΜΕΘ για να σωληνωθείτε./
Δεύτερο Κύμα ΜΑ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΚΘ΄
Μάσκας εγκώμιο, τιτλοφορεί η γνωστή επιστολογράφος μας το νέο της στιχούργημα που υποδεχόμαστε σαν τα χιόνια. Βγάζει προς στιγμήν η Μαρία Λιώτη, διότι ασφαλώς περί της Λιώτη πρόκειται, τη χειρουργική προσωπίδα...
Δεύτερο Κύμα ΚΘ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα Χ
Ευεργετικούς κυκλώνες μας πρόσφερε αρκετούς ο Γιώργος Σεφέρης, που αναχώρησε για τους επουράνιους χειμάρρους σαν σήμερα το 1971, προλαβαίνοντας να πλημμυρίσει προηγουμένως με νεροποντές λέξεων και εικόνων τις...
Δεύτερο Κύμα Χ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ ΙΙ
ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΟΝΤΩΣ σαν σήμερα το 1940 η αναρχική των γραμμάτων μας, πριγκίπισσα των Εξαρχείων Κατερίνα Γώγου. Μεγαλώνει τους δίσεκτους καιρούς της Κατοχής και του Εμφυλίου.
ΕπιβΙΩΣΗ ΙΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας