• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.9°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 33.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 30.0°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 33.9°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.0°C / 33.3°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 33.0°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 30.0°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.9°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.2°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.0°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.0°C / 33.3°C
  2 BF
  33%
Προσγείωση ΛΣΤ΄
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσγείωση ΛΣΤ΄

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕ. Σαν σήμερα το 1863 πρωτόδε το φως στην Αλεξάνδρεια ο Κωνσταντίνος Καβάφης κι αφού την έκανε γνωστή ανά την Υφήλιο όσο κανένα της άλλο τέκνο, πάλι σαν σήμερα, στα εβδομήντα του χρόνια, αναχώρησε μαζί της για το στερνό ταξίδι προς την αιωνιότητα. Αποτίω τιμή στο κολοσσιαίο του έργο, υπενθυμίζοντας ταπεινές συναναστροφές και περιπτύξεις που κόντευε να ξεχάσουμε εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων ελέω πανδημίας. Τώρα που αποφασίστηκε η σταδιακή άρση τους, ας ανοίξουμε τα μάτια κι ας αφεθούμε στα θέλγητρα και τη σαγήνη τους:

ΟΤΑΝ ΔΙΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ Προσπάθησε να τα φυλάξεις, ποιητή,/ όσο κι αν είναι λίγα αυτά που σταματιούνται./ Του ερωτισμού σου τα οράματα./ Βάλ’ τα, μισοκρυμένα, μες στες φράσεις σου./ Προσπάθησε να τα κρατήσεις, ποιητή,/ όταν διεγείρονται μες στο μυαλό σου,/ την νύχτα ή μες στην λάμψι του μεσημεριού.

ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΑΤΕΝΙΣΑ Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα,/ που πλήρης είναι αυτής η όρασίς μου.// Γραμμές του σώματος. Κόκκινα χείλη. Μέλη ηδονικά./ Μαλλιά σαν από αγάλματα ελληνικά παρμένα∙/ πάντα έμορφα, κι αχτένιστα σαν είναι,

και πέφτουν, λίγο, επάνω στ’ άσπρα μέτωπα./ Πρόσωπα της αγάπης, όπως τάθελεν/ η ποίησίς μου... μες στες νύχτες της νεότητός μου,/ μες στες νύχτες μου, κρυφά συναντημένα...

ΠΡΟΘΗΚΗ ΚΑΠΝΟΠΩΛΕΙΟΥ Κοντά σε μια κατάφωτη προθήκη/ καπνοπωλείου εστέκονταν, ανάμεσα σ’ άλλους πολλούς./ Τυχαίως τα βλέμματά των συναντήθηκαν,/ και την παράνομην επιθυμία της σαρκός των/ εξέφρασαν δειλά, διστακτικά./ Επειτα, ολίγα βήματα στο πεζοδρόμιο ανήσυχα – ώς που εμειδίασαν, κ’ ένευσαν ελαφρώς.// Και τότε πια το αμάξι το κλεισμένο.../ το αισθητικό πλησίασμα των σωμάτων·/ τα ενωμένα χέρια, τα ενωμένα χείλη.

ΓΙΑ ΝΑΡΘΟΥΝ Ενα κερί αρκεί./ Το φως του το αμυδρό/ αρμόζει πιο καλά,/ θάναι πιο συμπαθές/ σαν έρθουν της Aγάπης,/ σαν έρθουν η Σκιές.// Ενα κερί αρκεί./ Η κάμαρη απόψι/ να μη έχει φως πολύ./ Μέσα στην ρέμβην όλως/ και την υποβολή,/ και με το λίγο φως –/ μέσα στην ρέμβην έτσι/ θα οραματισθώ/ για νάρθουν της Aγάπης,/ για νάρθουν η Σκιές.

ΘΕΑΤΡΟΝ ΤΗΣ ΣΙΔΩΝΟΣ (400 μ.Χ.) Πολίτου εντίμου υιός –/ προπάντων, ευειδής/ έφηβος του θεάτρου,/ ποικίλως αρεστός,/ ενίοτε συνθέτω/ εν γλώσση ελληνική/ λίαν ευτόλμους στίχους,/ που τους κυκλοφορώ/ πολύ κρυφά, εννοείται –/ θεοί! να μην τους δουν/ οι τα φαιά φορούντες,/ περί ηθικής λαλούντες –/ στίχους της ηδονής/ της εκλεκτής, που πηαίνει/ προς άγονην αγάπη/ κι αποδοκιμασμένη.

ΘΥΜΗΣΟΥ, ΣΩΜΑ... Σώμα, θυμήσου όχι μόνο το πόσο αγαπήθηκες,/ όχι μονάχα τα κρεββάτια όπου πλάγιασες,/ αλλά κ’ εκείνες τες επιθυμίες που για σένα/ γυάλιζαν μες στα μάτια φανερά,/ κ’ ετρέμανε μες στη φωνή – και κάποιο/ τυχαίον εμπόδιο τες ματαίωσε./ Τώρα που είναι όλα πια μέσα στο παρελθόν,/ μοιάζει σχεδόν και στες επιθυμίες/ εκείνες σαν να δόθηκες – πώς γυάλιζαν,/ θυμήσου, μες στα μάτια που σε κύτταζαν·/ πώς έτρεμαν μες στη φωνή, για σε, θυμήσου, σώμα.

[email protected]


 

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Θαλασσιά
Τα παρακάτω σονέτα του κορυφαίου μας λυρικού και πεντάκις προτεινόμενου για Νόμπελ Αγγελου Σικελιανού με αφορμή την εκδημία του στις επουράνιες δελφικές ωδές τέτοιες μέρες του 1951.
Θαλασσιά
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μετεξεταστέος
Βαρεμένος παιδιόθεν με την πετριά των ιάμβων και των τροχαίων, σας πρήζω τα ούμπαλα με τις συχνές αναφορές μου σε μείζονες και ελάσσονες ποιητές, εκ των οποίων μόνο ο Χρήστος Μπράβος ήλκε την καταγωγή του...
Μετεξεταστέος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μίνως Ζώτος
O Μίνως Ζώτος. γεννήθηκε τέτοιες μέρες του 1905 στο Νιοχώρι Παραχελωίτιδος. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι και το 1922 γράφτηκε στη Νομική, την οποία εγκατέλειψε για να δοθεί ολόψυχα στην ποίηση και την...
Μίνως Ζώτος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κατερίνα Γώγου
​​​​​​​Τέτοιες μέρες του 1940 γεννιέται στην Αθήνα η μεγάλη αιρετική των γραμμάτων μας, αναρχική της ποίησης και ταραξίας των Εξαρχείων Κατερίνα Γώγου.
Κατερίνα Γώγου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Πάθια, αγκάθια
ΦΛΟΓΟΣΤΕΦΑΝΩΤΕΣ, φεγγαροπρόσωπες, κυπαρισσομαστόρευτες, λάγνες ερωτοπούλες του Μισολογγιού τραγουδάει ο Κωστής Παλαμάς μέσα σε βάρκες μ’ απλωτά πανιά και πάσσαρες γοργοσάλευτες μ’ άσπρα φτερά, που παρέα με...
Πάθια, αγκάθια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αναρχοι στίχοι
Η ζωή θριαμβεύει αμφισβητώντας. Τούτες οι θολές σκέψεις περιγράφονται εναργώς στους παρακάτω στίχους του Εριχ Μίζαμ, μεταφρασμένους από τον Δημήτρη Τρωαδίτη.
Αναρχοι στίχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας