• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.6°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 9.5°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  79%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασεβής ιός

 • A-
 • A+

Νεφελοβατούν όσοι διατείνονται πως ο νέος κορονοϊός, όπως άλλωστε και το σύνολο των ασθενειών, δεν μεταδίδεται στους βαθιά θρησκευόμενους κατά την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων τους. Μπορεί η πίστη σε υπέρτερες, μεταφυσικές δυνάμεις να σώζει ενίοτε τους φορείς της από όγκους αμαρτιών, σπανίως όμως αποδεικνύεται αποτελεσματική όσον αφορά την καταπολέμηση των ιώσεων. Αντιθέτως, ο συνωστισμός που παρατηρείται συχνά σε ναούς και τόπους κατάνυξης συμβάλλει τα μάλα στη διάδοση πολυποίκιλων νοσογόνων παραγόντων.

Οι κάθε λογής ιοί εμφορούνται, ως γνωστόν, από άκρως δημοκρατικά αισθήματα, αφού προσβάλλουν τον πληθυσμό ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής τάξης. Είναι επιπροσθέτως ουδετερόθρησκοι, καταπώς έλεγε άλλοτε ο Νίκος Φίλης, τουτέστιν αρνησίθεοι, μηδενιστές, νιχιλιαστές και ασεβείς. Δεν ορρωδούν δηλαδή προ ουδενός είτε πρόκειται για βουδιστές, ταοϊστές, ινδουιστές, ζαϊνιστές, σιντοϊστές και ισλαμιστές, είτε για ορθόδοξους και ετερόδοξους χριστιανούς.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά είναι και βλάσφημοι από πάνω, εξωμότες και βέβηλοι. Ακούς εκεί, ο μιαρός, ανοσιουργός, θεοκάπηλος και αφιλότιμος κορονοϊός να μολύνει πούλμαν γεμάτο προσκυνητές από τα ιερά χώματα της Ηλείας και μάλιστα στους Αγίους πέριξ των Ιεροσολύμων Τόπους; Συνταξιούχοι οι περισσότεροι, επισκέφθηκαν περιδεείς τα μέρη στα οποία διαδραματίστηκαν τα πάθη του Θεανθρώπου και, επιστρέφοντας στα χωριά τους έμπλεοι ψυχικής ανατάσεως, μετέφεραν την κατανυκτική εμπειρία τους και εν αγνοία τους τη μάστιγα των ημερών με θερμές χειραψίες και υγρά φιλιά σε παιδιά, εγγόνια, συγγενείς, γειτόνους και φίλους σε καφενεία και τσιπουράδικα.

Οπερ έδει δείξαι! Πήγαν, ασφαλώς, στην εκκλησία την Κυριακή, όπου συμμετείχαν ενθουσιωδώς στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας. Μετάλαβαν πρώτοι πρώτοι και με ευλάβεια, πά’ να πει, όμως οι επόμενοι στη σειρά τρέχουν τώρα να εξεταστούν με ταχύτητα Βέγγου. Πολλοί παπάδες μας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η Θεία Χάρις περιβάλλει με ασπίδα ανοσίας το κοχλιάριο της θείας κοινωνίας κι έτσι το ποίμνιο δύναται να γεύεται ακίνδυνα το αίμα και το σώμα του Χριστού, αλλά και να ασπάζεται άφοβα τα εικονίσματα. Προσεύχομαι να μην επικρατήσουν παρόμοιες προλήψεις στο εκκλησίασμα, ιδίως κατά τους Χαιρετισμούς και τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε οι ναοί σφύζουν από πιστούς και απίστους.

Στη Σαουδική Αραβία ανέστειλαν για ευνόητους λόγους τα προσκυνήματα στη Μέκκα και τη Μεδίνα. Δεν είναι κορόιδα να νοσήσουν όλοι από κορονοϊό. Οι Πολωνοί θα παίρνουν την όστια –τα άζυμα των Καθολικών– στο χέρι, αντί να τους τη βάζει ο πάστορας στο στόμα. Καλούνται επίσης να μη βυθίζουν τις παλάμες στο αγίασμα κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τους τόπους λατρείας, αλλά να περιορίζονται στο να κάνουν απλώς τον σταυρό τους. Στην Ισπανία απαγορεύτηκαν τα φιλήματα στα πόδια των αγαλμάτων της Παναγίας. Μήπως έφτασε η ώρα να σταματήσουμε, έστω και παροδικά, κάποιες ανορθόδοξες Ορθόδοξες συνήθειες;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οι συρφετοί
Την αθρόα προσέλευση πλήθους πιστών από τα πρώτα χαράματα προκειμένου να εκκλησιαστούν, να μεταλάβουν και να προμηθευτούν ικανές ποσότητες θεραπευτικού αγιασμού αδυνατούσαν να συγκρατήσουν.
Οι συρφετοί
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΙΔ΄
Φιλάει το χέρι του παπά/ κι ύστερα λέει: Α πα παπά/ έσκυψα κατά λάθος/ στου τεμενά το βάθος./ Και καθώς έπαιρνα στροφή/ τρακάρω στην ανάστροφη/ τζαναμπέτη ιερέα/ που ’χε κάμερες παρέα.
Δεύτερο Κύμα ΙΔ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Θεϊκά αλκοτέστ
Με τη μεσολάβηση του Αγίου Πνεύματος το ψωμί και το κρασί της μεταλαβιάς χάνουν την υλική τους υπόσταση και ο πιστός επικοινωνεί ψυχικά με το θείο. Τα υπόλοιπα συνιστούν θρησκοληψία και τα επιχειρήματα των...
Θεϊκά αλκοτέστ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μανδαρίνοι με καρδιά φλούδα μανταρίνι
​​​​​​​Και στην Καντόνα σφάζουν ακόμα προλεταρίους ηρωικούς. Το αθάνατο παλαιοκομμουνιστικό άσμα μου ’ρθε αυθορμήτως στον νου βλέποντας τις φρικιώδεις εικόνες που καταγράφονται στην Κίνα, όταν τελεί υπό...
Μανδαρίνοι με καρδιά φλούδα μανταρίνι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αποβλακωτικά
Σημαντική συμβολή στη συλλογική μας αποβλάκωση διαδραμάτισε, αναμφιβόλως, το σίριαλ «Ρούλα Πισπιρίγκου» που εδώ και συναπτές εβδομάδες καθηλώνει στο γυαλί τούς ευεπίφορους στη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας,...
Αποβλακωτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας