• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 33.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 34.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.2°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  4 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  44%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακρως οικογενειακόν

 • A-
 • A+

Στα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ αφηνόταν να εννοηθεί τεχνηέντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί πανάξιο επίγονο της μεγάλης χορείας των ηγετών της ιστορικής δημοκρατικής παρατάξεως. Απ’ ευθείας διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά ελαφράν παρέκκλιση του κληρονομικού δικαίου, αλλά και αδιαμφισβήτητος θεματοφύλακας των παρακαταθηκών και των δανείων του Ελευθερίου Βενιζέλου αυτοπροσώπως. Ατυχώς όμως, από αβλεψία των δαιμόνιων μοντέρ, παρεισέφρησε στα επίμαχα πλάνα το κάδρο του Ιωάννου Μεταξά και το άκρως διδακτικό βίντεο απεσύρθη κακήν κακώς πριν απ’ την ώρα του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απεναντίας, συνδέεται με τον Κρητικό εθνάρχη με οικογενειακούς δεσμούς. Απευθυνόταν, ωστόσο, σε συντηρητικά ακροατήρια και ως εκ τούτου αδυνατούσε να επιστρατεύσει τον μακρινό του πρόγονο στον προ τινος νυν υπέρ πάντων αγώνα.

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο βουνό, ιδίως στα πολιτικά μαγαζιά. Επένδυσε λοιπόν εξ ανάγκης στο απτόητο τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», μεθερμηνευόμενον στα καθ’ ημάς σε ασφάλεια, τάξη, μετατροπή των Εξαρχείων σε κατεχόμενη ζώνη, των προσφύγων σε επήλυδες και των Βόρειων Μακεδόνων σε Βρομοσκοπιανούς. Και του βγήκε. Με τον αέρα του νεόκοπου εραστή της εξουσίας, ο οποίος μάλιστα διάγει τον μήνα του μέλιτος με το αντικείμενο που πόθου του, ανήλθε στη Νύμφη του Θερμαϊκού, όπου εκφώνησε διαπρύσια ομιλία στα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς της Εκθέσεως. Είπε το παραμύθι του παπαγαλία, αποκρύπτοντας αδέξια τους δράκους και τα μυθολογικά τέρατα που περιέχει, και, πριν το «ζήσανε αυτοί καλά...», θέλησε να πάρει το αίμα του πίσω κατατροπώνοντας τόσο τον μισητό του αντίπαλο όσο και την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του που εξακολουθεί να τρέφεται από τις πληγές του Εθνικού Διχασμού.

Ιδροκόπησε στο βήμα του Βελλίδειου παρουσιάζοντας εαυτόν ως αδιαφιλονίκητο συνεχιστή του αείποτε «Λευτεράκη». Καθότι ο ως άνω υπήρξε σχεδόν προπάππος του, για την ακρίβεια αδελφός της προγιαγιάς του. ο Κυριάκος ακούει το όνομα του πατέρα τους. Ξέρω πως μοιάζει κάπως με το «ο μπατζανάκης του κουνιάδου της συννυφάδας», για όσους όμως το αγνοούν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή Γεροκωστής ενυμφεύθη την Κατίγκω Βενιζέλου, θυγατέρα του εμπόρου Κυριάκου Μπενιζέλου και καρντασίνα του Ελευθερίου και ίδρυσε το «Κόμμα των Ξυπόλητων», το οποίο ο εθνάρχης μετονόμασε αργότερα σε «Κόμμα των Φιλελευθέρων». Το δέντρο της φαμίλιας κόσμησαν έκτοτε δεκάδες δημόσιοι ταγοί, τέσσερις εκ των οποίων εξελέγησαν πρωθυπουργοί. Σόι πάει το βασίλειο, δηλαδή, ακόμα και αν αναντάν μπαμπαντάν διαπνέεται από αντιμοναρχικά αισθήματα. Ιδού ορισμένες από τις αποστροφές διασωθέντος λόγου του Βενιζέλου που ξεπατίκωσε ο δισέγγονός του στη Θεσσαλονίκη: «Αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής». Ανάπτυξη για όλους, πά’ να πει. Και η κατακλείς: «Θα σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και θα την καταστήσωμεν αγνώριστον». Αυτό ακριβώς φοβόμαστε κι εμείς. Μην καταντήσουμε, ο μη γένοιτο το σημαινόμενο του δεύτερου συνθετικού του πολιτικού σχηματισμού του Γεροκωστή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Παιδικό τραύμα
Κάλλιο να σου βγει το μάτι, παρά τ’ όνομα! Πολλώ δε μάλλον το επώνυμο. Επιμένω να μην το αναφέρω, καθότι αθεράπευτα προληπτικός. Ρωτήθηκε σε μεταμεσονύκτια ελαφρή εκπομπή ο Κούλης –δεν λέω επίθετο, που να με...
Παιδικό τραύμα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Πανωλεθρίαμβοι στη διεθνή σκηνή
Η προχθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου –αρκτικόλεξο ΕΔΔΑ– για το τραγικό ναυάγιο κοντά στο –όνομα και πράμα, εν προκειμένω– Φαρμακονήσι τον Γενάρη του 2014 αποτελεί σβουριχτή...
Πανωλεθρίαμβοι στη διεθνή σκηνή
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Διπροσωπία
Συγκινεί η ενσυναίσθηση των ηγετών μας. Την ίδια στιγμή που αφήνουν οικογένειες με μικρά παιδιά βορά στα κύματα, που στοιβάζουν τη συντριπτική πλειονότητα μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα-φυλακές.
Διπροσωπία
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο Καραμήτρος
Η ΓΝΩΣΤΗ, μη εξαιρετέα και πάντοτε τελούσα εν εγρηγόρσει επιστολογράφος μας Μαρία Λιώτη ξαναχτύπησε την καίρια στιγμή. «Δυσκολίες, διλήμματα, συμβουλές» τιτλοφορεί το καυστικό της πόνημα, που έλαβε την...
Ο Καραμήτρος
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αλλαγή συμφώνου
Πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Κυριάκο. Θα μπορούσε να εκτεθεί και να εκλεγεί άνετα στις ΗΠΑ, με διπλό κέρδος: ο ίδιος θα απολάμβανε αθρόα χειροκροτήματα και, κυρίως, όλοι εμείς οι ταλαίπωροι θα γλιτώναμε εφ’...
Αλλαγή συμφώνου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Χάσικος άρτος
Ψωνίζω σπανίως ψωμί για το σπίτι. Ως εκ τούτου διατηρώ άριστες σχέσεις και με τους τρεις φουρναραίους της γειτονιάς μου. Μακριά κι αγαπημένοι, κατά την αλάνθαστη λαϊκή ρήση, αν εννοείτε.
Χάσικος άρτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας